branitelji u miru

Branitelji na Jugu održavaju hrvatsku tradiciju proizvodeći autohtono maslinovo ulje i vino

Autor

Marija Pandžić

Na jugu Hrvatske, točnije u mjestu Desne u Općini Kula Norinska pored Metkovića, uređen je maslinik branitelja udruženih u Modro – zelenoj braniteljskoj zadruzi. Upravitelj zadruge Nebojša Jerković otkrio je u razgovoru za Direktno kako su 14 hektara makije kultivirali maslinama, ljekovitim i aromatičnim biljem. 

02.05.2018. u 10:39
Ispiši članak

Kako je objasnio Jerković, u suradnji s Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša, modro-zeleni zadrugari, koji su se udružili 2004. godine kada je iz Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Dubrovačko-neretvanske županije poniknula zadruga, posadili su matičnjak s čak 62 autohtone sorte maslina.

"Riječ je o hrvatskim sortama. To je najveći takav maslinik s toliko sorta na jugu Hrvatske. Moguće je jedino da postoji i u Istri nešto slično. Uzgajamo sve sorte koje su prepoznate kao dobre i kvalitetne", objasnio je Jerković. 

Maslinovo ulje Modro-zelene zadruge prepoznat je na raznim natjecanjima te je pokupio i neke nagrade. 

"U našem masliniku ne tretiramo biljke prskanjem raznih otrova nego za borbu protiv nametnika koristimo biljku buhač. Mi smo jedni od pionira koji je uzgajaju na otvorenim površinama", poručio je naš sugovornik.

Njihova savjetnica od samih početaka rada Modro-zelene zadruge je Martina Grdeša. 

"Grdeša je voditeljica odjela za sjeme na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. Napisala je i doktorat o dalmatinskom buhaču i temeljem toga napravili smo zajedničku suradnju iz koje je proizašao naš insekticid", dodao je. 

 Uz maslinik, zadrugari su podigli i vinograd u općini Slivno koji se prostire na devet hektara. 

"Ondje smo posadili autohtone vrste Plavca malog i Babića kao crne sorte te Pošipak kao bijelu sortu. Ta su vina sada na odležavanju pa čekaju vrijeme kada će se moći koristiti za konzumiranje", rekao je Nebojša Jerković. 

Kako je objasnio Jerković u razgovoru za Direktno, cilj Modro-zelene zadruge bio je okupiti branitelje kako bi zajedničkim snagama radili, a potom se i družili.

Budući da je maslinik na putu prema Dubrovniku, a i prelijepog pogleda na dolinu Neretve, planira se otvoriti i malo zdanje za  prihvat izletnika na nekoliko sati kako bi rasteretili Dubrovnik od navale putnika.  Nastavit će se okupljati i raditi na održavanju maslinika, aromatičnog bilja te vinograda. 

Ovaj članak je nastao u sklopu projekta portala Direktno ''Branitelji u miru'', s ciljem predstavljanja veterana, branitelja, ratnih vojnih invalida, stradalnika rata i članova njihovih obitelji kroz prizmu uspješnih priča i poslova u kojima su sudjelovali ili koje su pokrenuli. Ciljevi ''Branitelja u miru'' su promjena percepcije o braniteljima u javnosti, promocija pozitivnih poslovnih i profesionalnih primjera u Republici Hrvatskoj, a za koje su zaslužni sudionici Domovinskog rata; poticanje nezaposlenih i socijalno ugroženih branitelja na socijalni, kreativni i poslovni angažman.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.