Insider

Branitelji - mali dioničari Peveca uzimaju stvari u svoje ruke

Autor

Direktno.hr

Neslužbeno saznajemo kako je stvorena nova većina koja će izglasati promjene predugo očekivane od strane radnika, dobavljača i dioničara Peveca
31.05.2016. u 21:13
Ispiši članak

Ponukani nedavnim izjavama predsjednika uprave tvrtke Pevec maloprodaja neprehrambene robe d.d., Darka Šketa i vlasnika tvrtke Samoborka d.d., Želimira Kodrića, objavljenima u medijima o navodnom zajedničkom pokušaju suprotstavljanja svome najvećem konkurentu na hrvatskome tržištu, Njemačkoj tvrtci Bauhaus – Zagreb k.d., istražili smo optužbe uprave Peveca prema kojima Bauhaus svoje dobavljače uvjetuje prestankom suradnje s Pevecom.

Kontaktirali smo nekolicinu dobavljača koji surađuju s obje tvrtke, a koji žele ostati anonimni, te su svi demantirali ikakvo ucjenjivanje od strane Bauhausa. Čak naprotiv, svi dobavljači ističu izuzetno korektnu suradnju s Bauhausom a što se u slučaju Peveca, kažu, ne bi moglo reći. Navodno se dobavljačima se zadnjih nekoliko mjeseci od strane uprave Peveca prezentiraju nerazumni zahtjevi - Uprava Peveca, tvrde nam, traži veliko povećanje rabata na cijene proizvoda čime direktno ugrožava opstanak tvrtki te mnogobrojnih radnih mjesta.

Ova teška situacija koincidira s najavom održavanja glavne skupštine tvrtke Pevec čija uprava navodno dijeli instrukcije za glasanje svojim dobavljačima. Također treba napomenuti kako su ti isti dobavljači u velikoj većini bivši vjerovnici Peveca u stečaju koji su izgubili 85% vrijednosti potraživanja čime su i mnogi dovedeni na rub bankrota. Ostatak u vrijednosti od 15% ovih potraživanja je pretvoreno u dionice novog Peveca d.d. za koje nikada nije isplaćena nikakva dividenda. Apsurdnost čitave situacije leži u tome da dionice dodijeljene u stečajnom postupku u ovom trenutku postaju uteg oko vrata dobavljačima jer, putem otvorenih i manje otvorenih ucjena u vidu zahtjeva za dodatnim rabatima, ostatku ostataka ovih dobavljača sada prijeti potpuni krah i bankrot. U razgovoru s dobavljačima se također osjeti i atmosfera straha koja nije svojstvena normalnom poslovnom okruženju.

Čini se kako u pozadini svega stoji odluka Samoborke o pokušaju kupovine dodatnih 15% dionica Peveca kako bi s ukupno 25% dionica preuzeli kontrolu nad cjelokupnim poslovanjem ove tvrtke. Naime, Samoborka je 28.travnja uputila javnu ponudu za kupovinu dionica po cijeni od 105,80kn po dionici iako se s njima na Zagrebačkoj burzi trenutno trguje u prosječnom iznosu od 130,00kn. Situaciji svjedoči i novopredloženi nadzorni odbor od strane uprave Peveca u kojemu većinu ostvaruju pojedinci bliski vlasniku Samoborke. Čitava je situacija izazvala revolt kod dobavljača i dioničara Peveca te kod braniteljske populacije kojoj je država putem CERP-a dodijelila ukupno 10,16% dionica Peveca. Mali dioničari, koji u ogromnoj većini nisu pristali na zahtjeve uprave Peveca, posjeduju preko 50% dionica Peveca što im s braniteljskih 10,16% daje apsolutnu većinu na skupštini gdje mogu postaviti novi nadzorni odbor te usmjeriti poslovnu politiku Peveca ka uravnoteženom i korektnom poslovanju s naglaskom na profitabilnost tvrtke, prava radnika te interes vlasnika i dobavljača. Prethodno spomenuta prava radnika su također u potpunosti zanemarena jer, iako statut Peveca te zakon Republike Hrvatske jamči predstavniku radničkog vijeća mjesto u nadzornom odboru, uprava Peveca im već godinama nije omogućila osnivanje radničkog vijeća na kojemu bi i službeno odredili svog predstavnika te samim time osigurali svoj glas u nadzornome odboru tvrtke. Ova kontradiktornost je dovoljan pokazatelj manjka korporativne kulture i nesigurnosti koja trenutno vlada u Pevecu.

Neslužbeno saznajemo kako je stvorena nova većina koja će izglasati promjene predugo očekivane od strane radnika, dobavljača i dioničara Peveca.

Sve ove činjenice bacaju potpuno drugačije svjetlo na najavljene promjene - mnogi mali dioničari, poglavito branitelji koji drže 10,16%, zaključuju kako se radi o pokušaju prikrivenog preuzimanja upravljačkih prava tvrtke Pevec od strane Samoborke. Taj čin bi sam po sebi bio sasvim legitiman kada uprava Peveca ne bi upotrebljavala sredstva prisile i ucjene prema dobavljačima a ujedno i svojim suvlasnicima. Dioničari naime, s obzirom na dosadašnja iskustva s upravom Peveca, ne isključuju mogućnost daljnje opstrukcije na samoj glavnoj skupštini jer je trenutna uprava svjesna gubitka većine koja je do sada podržavala ovakvu poslovnu politiku. Svi sugovornici, a napose dobavljači i dioničari Peveca, nevoljko ulaze u detalje čitave situacije jer ne žele ugroziti ugled tvrtke Pevec koju bi mogao poljuljati negativni publicitet ove vrste dok isto tako ističu kako navodi gosp. Šketa to zasigurno čine. Jednako tako, potpuno je neprimjereno i protuzakonito navodno otvoreno nagovaranje i ucjenjivanje dioničara i dobavljača da glasuju za nadzorni odbor Želimira Kodrića.

U svakom slučaju, većina dioničara će na glavnoj skupštini 1. lipnja u Bjelovaru donijeti odluku o novom nadzornom odboru tvrtke te izabrati put kojim će Pevec ići dalje.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.