SUDSKA FARSA

Branimir Glavaš u osječkoj sudnici kao "meštar od karnevala"

Autor

Direktno.hr

02.10.2014. u 13:42
Ispiši članak

Zbog zahtjeva za izuzećem Općinskog suda u Osijeku, što je nakon početka rasprave zatražila obrana okrivljenog Ivana Vrkića, osječkom je gradonačelniku odgođeno suđenje za klevetu Branimira Glavaša koje je danas trebalo biti održano po njegovoj privatnoj tužbi. Osim pravnog prepucavanja dviju odvjetničkih timova o tomu kako bi Sud trebao reagirati na zahtjev za izuzećem - s obzirom na velike troškove dovođenja tužitelja Glavaša iz mostarskog zatvora - puno je zanimljivije bilo ozračje u sudnici u kojoj se upravo Glavaš nametnuo kao „meštar od karnevala“.


Vrkićeva braniteljica, Ksenija Vržina, iz odvjetničkog ureda Hanžeković iz Zagreba, kao razlog nepovjerenja u osječki Općinski sud navela je prihvaćanje optužnice koja, prema njezinoj ocjeni, nije sastavljena u skladu sa Zakonom o kaznenom postupku. Tužitelj je i netočno naveo ime okrivljenika, a Sud propustio obavijestiti obranu o dodatnom svjedoku kojega je pozvao na raspravu, zbog čega joj nije ostavljeno dovoljno vremena za pripremu njegova ispitivanja.


Uz još neke razloge za sumnju u nepristranost Suda, koje se obvezala navesti u pismenom obliku, Vrkićevoj braniteljici i sam je sudac koji vodi postupak, Ivan Sajter, dao dovoljno povoda za sumnju u, ako ne nepristranost, a onda doraslost vođenju tako zahtjevnog postupka.


Naime, premda je raspravu otvorio upozorenjem sudionicima da mogu govoriti samo kada im on to odobri, vrlo brzo Branimir Glavaš počeo je učestalo upadati s komentarima i sugestijama kako bi sudac trebao postupiti o određenom trenutku, a da mu on to prethodno nije odobrio. Tako je preuzeo ulogu središnje figure rasprave, zbog čega je zastupnica okrivljenog od Suda zatražila da je zaštiti od protivničkog tabora, jer se nije došla „prepucavati s njima“.


Tako su predlagali da Sud prekine raspravu – Glavaš je više puta inzistirao da to bude na pola sata – kako bi predsjednik Županijskog suda mogao odmah odlučiti o zahtjevu za izuzećem suda; da braniteljica odmah napiše razloge zbog kojih traži izuzeće i preda ih sudu; da komentari uneseni u optužnicu kojima ondje nije mjesto nisu dio nje, jer su odvojeni zagradama; da je svejedno je li ime okrivljenog Vrkića Ivan, kako je službeno, ili Ivica, kako je umjetničko i kako ga zovu prijatelji…


Upadajući sucu u riječ - ovoga puta bez isprike, kao kada je to učinio prvi put – Glavaš je podsjetio kako jamči da će osobno pokriti troškove svoga dovođenja u Osijek na svaku raspravu, bez obzira na to koliko ih bilo, te da ga ne zanima koliko to stoji njega, Hrvatsku ili Bosnu i Hercegovinu. Dodao je i da je siguran kako će to na kraju platiti okrivljenik.


Sudac Sajter u pravilu ga nije sprječavao da govori, niti mu je to prethodno odobravao. Da je svjestan političke dimenzije i javnog interesa za suđenje, rekao je odmah nakon početka rasprave, no očito se nije znao nositi s agresivnošću tužitelja i njegovih branitelja, Dražena Matijevića i Radana Kovača, od kojih je Glavaš ubrzo preuzeo riječ i bio središnja figura u sudnici.

 

Na rever tamnoplavog odijela stavio je značku u obliku hrvatske zastave, a čim je ušao u sudnicu glasno je pozdravio posjetitelje u gledalištu i nekome od čelnika HDSSB-a (a bili su ondje gotovo svi iz Predsjedništva i Glavnog odbora) dobacio: „Dabogda ti Andrija Jarak bio ispod prozora“.


Bila je to tek predigra onomu što slijedi, ali dovoljno da sudac i mlada odvjetnica shvate s kime imaju posla i što sve mogu očekivati u nastavku postupka.


Usprkos velikoj medijskoj eksponiranosti suđenja i pozivima pojedinih medija, pred sudom se okupilo jedva stotinjak zainteresiranih građana, među kojima je najviše bilo dužnosnika i članova HDSSB-a.

Sudac Sajtler odgodio raspravu

Nakon svega, sucu Sajteru nije ostalo ništa drugo nego da odgodi nastavak suđenja nakon što viši Županijski sud odluči o zatraženom izuzeću, što znači da je Branimir Glavaš već vjerojatno dobro odmakao na putu povratka u svoju mostarsku ćeliju.

U slučaju negativnog rješenja, obvezao je okrivljenog Vrkića da snosi sve troškove ponovnog zakazivanja rasprave. A troškovi su izrazito visoki, jer osim uobičajenih, pokrivaju i kompleksnu organizaciju Glavaševa dovođenja u Osijek, trodnevne aktivnosti specijalne policije i sigurnosnih službi, zbog ocjene kako je riječ o događaju najvišeg stupnja rizika.S

Sa štapom iako hoda bez problema

Na sud je Glavaš došao sa štapom, kojega je nakon dužeg vremena ponovno izvadio iz ostave, premda je u međuvremenu i pred kamerama pokazao da hoda vrlo sigurno i bez ikakvih problema. Ovoga puta štap je očito imao funkciju sprječavanja stavljanja lisičina na ruke, što sugerira njegovu kriminalnu hipoteku, a namjera mu je u ovome postupku da ulogom kriminalca optereti Ivana Vrkića.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.