još danas

Branimir Glavaš izlazi iz istražnog zatvora zbog zdravstvenih problema

Autor

Direktno.hr

Branimir Glavaš danas bi trebao biti pušten na slobodu zbog zdravstvenih razloga.
31.03.2015. u 12:49
Ispiši članak

Naime, podatak je objavljen na Glavaševoj facebook stranici koju vodi njegov sin Filip.

"Kako neslužbeno doznajemo, prihvaćen je zahtjev Glavaševih odvjetnika za obustavom istražnog zatvora Branimiru Glavašu zbog zdravstvenih razloga, te je naloženo da ga se odmah pusti na slobodu", stoji na facebooku.

Glavaš je pokrenuo štrajk glađu koji traje već 27 dana.

Ustavni sud je prošlog tjedna djelomično ukinuo odluku Vrhovnog suda prema kojoj je Glavaš vraćen u istražni zatvor i zatražio da nova odluka bude donesena do 5. travnja. Odlučujući u skladu s naputkom Ustavnog suda, Vrhovni je sud zaključio da Glavaš ostaje u istražnom zatvoru, koji ne smije trajati duže od 5. svibnja 2016. godine, izjavio je glasnogovornik Županijskog suda Krešimir Devčić.

O Žalbi će odlučivati Vrhovni sud

Branimir Glavaš u utorak će biti pušten iz istražnog zatvora u Remetincu, potvrdila je njegova odvjetnica Višnja Drenški Lasan.

Istražni zatvor Glavašu ukinulo je Izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, raspravljajući o posljednjem zahtjevu njegove obrane da ga se pusti na slobodu, javlja Hina.

Odvjetnica je kazala da se Glavaš i dalje nalazi u zatvorskoj bolnici u Svetošimunskoj ulici te da bi tijekom dana navjerojatnije trebao biti najprije odveden do zatvora u Remetnicu kako bi se razdužio.

Na odluku o Glavaševom puštanju na slobodu tužiteljstvo ima pravo žalbe o kojoj bi trebao odlučivati Vrhovni sud.

Tužitelj Silvio Sušac kazao je da se Izvanraspravno vijeće, ukidajući Glavašu istražni zatvor, prvenstveno vodilo ranijim stavovima Ustavnog suda, no dodao je da se Državno odvjetništvo ne slaže s takvom odlukom te najavio da će nakon primitka pisanog rješenja podnijeti žalbu.

Da je Glavaš ostao na izdržavanju kazne u Mostaru, još 18. ožujka bio bi pušten na uvjetni otpust

Ukidajući istražni zatvor Branimiru Glavašu, u kojem je proveo 26 dana, izvanraspravno vijeće zagrebačkog Županijskog suda vodilo se ranijim stavovima Ustavnog suda, ali i činjenicom da bi, u slučaju da je ostao na izdržavanju kazne u Mostaru, još 18. ožujka bio pušten na uvjetni otpust.

"Vijeće se rukovodilo činjenicom da bi 18. ožujka Glavaš stekao uvjete za puštanje na uvjetni otpust, što je jedan novi argument koji je trebalo cijeniti i shodno tome donijeti odgovarajuću odluku. Također se rukovodilo i odlukom Ustavnog suda, smatrajući da one obvezuju u cijelosti, ne samo izreka nego i cjelokupno obrazloženje pa je provelo i cjeloviti test razmjernosti i diskriminacije", pojasnio je glasnogovornik zagrebačkog Županijskog suda Krešimir Devčić.

Dodao je da je obrana, tražeći Glavaševo puštanje na slobodu, spomenula i ugroženost njegova života kao najveće vrijednosti, s obzirom da od pritvaranja štrajka glađu. "To je bio jedan od argumenata obrane, premda što se tiče odluke izvanraspravnog vijeća to nije bilo od odlučujućeg utjecaja", kazao je Devčić.

Glavaševa odvjetnica Višnja Drenški Lasan kazala je da su razlozi na koje se obrana pozivala u prijedlogu za ukidanje istražnog zatvora vezani su za argumentaciju Ustavnog suda kojom je bila ukinuta odluka Vrhovnog suda o određivanju istražnog zatvora.

"Jedva vidljiva veza između presude i naknadno određenog istražnog zatvora"

"Županijski sud je prihvatio argumentaciju iz našeg prijedloga da je veza između presude koja je bila donesena i naknadno određenog istražnog zatvora toliko slaba da je tek jedva vidljiva", kazala je odvjetnica.

Podsjetila je i da je u međuvremenu nastupio novi argument - da bi Glavaš, da se i dalje nalazio na izdržavanju kazne u Bosni i Hercegovini, na uvjetni otpust bio pušten 18. ožujka ove godine.

"Činjenica je da je Glavaš posegnuo za ustavnom tužbom u odnosu na presudu koju je Vrhovni sud u meritumu donio, da je po toj tužbi utvrđeno da je došlo do povrede temeljnih prava i da je zbog te tužbe došlo do ukidanja presude po kojoj se on nalazio na izdržavanju kazne. U ovoj situaciji dešava se jedan apsurd da bi zapravo Glavaš trebao snositi štetne posljedice pravnog lijeka kojeg je podnio u vlastitu korist i s kojim je uspio jer je Ustavni sud utvrdio da je došlo do povrede temeljnih prava", ustvrdila je odvjetnica.

Dodala je i da je načelo razmjernosti, onako kako ga je primijenio Vrhovni sud, "uprosječivanje koje nije moguće prilikom provođenja testa je li neka odluka diskriminatorna ili ne".

Drenški Lasan smatra da je pritom trebalo voditi računa o postotku kazne koji su izdržali Glavaševi suoptuženici sa suđenja za ratni zločin nad srpskim civilima u Osijeku tijekom Domovinskog rata, a "ne raditi uprosječivanje tog postotka".

Tužiteljstvo najavilo novu žalbu, na potezu opet Vrhovni sud

Glavaš je u istražnom zatvoru od 5. ožujka kada je počeo štrajk glađu, a zbog narušenog zdravlja u nedjelju je po drugi puta prevezen u zatvorsku bolnicu.

Istražni zatvor određen mu je jer je Vrhovni sud početkom ožujka zaključio da je, po Zakonu o kaznenom postupku, takva mjera obvezna za sve okrivljenike kojima je izrečena kazna veća od pet godina. Nakon što je Ustavni sud u siječnju ukinuo pravomoćnu presudu Vrhovnog suda u slučajevima 'garaža' i selotejp' od osam godina zatvora, temeljem koje je Glavaš u Mostaru služio zatvorsku kaznu, na snazi je ostala presuda zagrebačkog Županijskog suda kojom je zbog ratnog zločina u Osijeku nepravomoćno osuđen na 10 godina zatvora.

Ustavni je sud, u međuvremenu, djelomično ukinuo i odluku o istražnom zatvoru, navodeći da Vrhovni sud mora navesti krajnji rok do kojega Glavaš može biti lišen slobode.

Vrhovni je sud potom, u ponedjeljak, odredio da istražni zatvor može trajati najduže do 5. svibnja iduće godine, no Glavaševa je obrana istog dana ponovno zatražila njegovo puštanje na slobodu.

"Što se tiče odluke Vrhovnog suda treba napomenuti da je njihova odluka koja je vezana uz određivanje istražnog zatvora od 2. ožujka ove godine, dok je ova posljednja odluka bila vezana samo za određivanje roka do kojeg taj istražni zatvor može trajati. Tako da u ovom dijelu ne postoji nikakva kolizija između odluke izvanraspravnog vijeća Županijskog suda i odluke Vrhovnog suda", pojasnio je Devčić.

Tužitelj Silvio Sušac najavio da će se državno odvjetništvo ponovno žaliti na ukidanje istražnog zatvora tako da će se Glavašev slučaj još jednom naći pred Vrhovnim sudom, koji u konačnici mora donijeti i novu pravomoćnu odluku u slučajevima 'garaža' i selotejp'.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.