dubrovnik

Božo Petrov o reorganizaciji MUP-a i mogućnosti sukoba s HDZ-om

Autor

Direktno.hr

Potpredsjednik Vlade i čelnik Mosta Božo Petrov rekao je u petak u Dubrovniku kako zbog najavljene teritorijalne reorganizacije MUP-a neće doći do sukoba između Mosta i HDZ-a, te izrazio uvjerenje da se neće inzistirati na ukidanju tzv. Poreznog Uskoka, odnosno njegova izdvajanja iz Ministarstva financija i pripajanja Poreznoj upravi.
15.04.2016. u 14:12
Ispiši članak

"Imamo veliku glavu, a mali trup. Želimo to ministarstvo učiniti puno operativnijim, a tu neće biti nikakvih dodirnih točaka s bilo kakvim preustrojem, regionalizacijom ili nešto slično. To je van doticaja s tom temom", rekao je Petrov i dodao kako se reorganizacijom MUP-a želi smanjiti administracija te povećati broj policijskih operatvaca na terenu.

Na marginama Međunarodnog investicijskog foruma "Dubrovnik 2016." Petrov je novinarima izjavio kako vjeruje da neće doći do ukidanja Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara, tzv. Poreznog Uskoka, odnosno njegovo pripajanje Poreznoj upravi što predlaže ministar financija Zdravko Marić.

Porezni Uskok ne ukidati, donio je dobre rezultate

"Priča je prenaglašena u odnosu na objektivne podatke. Moj osobni stav je da se Porezni Uskok ne ukida, jer je taj odjel donio dobre rezultate. Treba prvo vidjeti je li to namjera, a još nismo čuli ni izjavu od resornog ministra Marića", istaknuo je i dodao kako vjeruje da se "usputna izjava neće pretvoriti u problematični sukob na razini Vlade". Upitan kakav će biti njegov stav ako se bude ustrajalo na ukidanju tog odjela, Petrov je odgovorio kako vjeruje da do toga neće doći.

"Porezni Uskok je doprinio transparentnosti i puno boljoj funkcionalnosti RH i mislim da je dao svoj obol apsolutno svemu. Ne vidim zašto bi se takva institucija uopće išla ukinuti", poručio je Petrov.

O odvojenim komemoracijama u Jasenovcu: Žao mi je što se živi dijele nad mrtvima

Novinare je zanimalo i smatra li da državne vlasti nisu dovoljno osudile jačanje ustaštva u društvu, posljedica čega je i današnja odvojena komemoracija Koordinacije židovskih općina u Jasenovcu, na što je Petrov ponovio kako ga žalosti što se "živi dijele nad mrtvima".

Ono što mene žalosti je da se živi dijele nad mrtvima. Taj dio se koristi za politička prepucavanja. Mogu reći da se više vodilo politikanstvo i određene stvari su se dovodile na rub, a nije se išlo u smjeru političkog dijaloga. Ova Vlada je odbacila bilo kakve namjere da se zaštiti zločinački sustav i režim koji je pokrivao određene zločine kao što je bio ustaški režim. Ogradili smo se od toga", istaknuo je.

Hrvatska je trebala pokrenuti arbitražni postupak protiv MOL-a, od toga ćemo imati korist

Za odlazak Ive Sanadera u London kao svjedoka MOL-a u arbitražnom postupku oko upravljačkih prava u Ini, Petrov je rekao kako "tu nema što komentirati".

"Na temelju svega što je dostupno nama u tom procesu smatram da je Hrvatska trebala pokrenuti postupak i da ćemo na kraju od svega toga mi imati koristi, jer upravljačka prava koja je stekla druga strana nisu stečena na način na koji su se trebala steći", rekao je Petrov.

Upitan je li ipak smiješno da je Sanader, bivši hrvatski premijer optužen da je primio mito za prepuštanje MOL-u upravljačkih prava u Ini, svjedok u Londonu, čelnik Mosta kazao je kako to mora procijeniti sudac, istaknuvši kako ne zna dovoljno o pravnim procesima da bi odgovorio kako je uopće Sanader mogao poći u London. "Ako je zvan kao svjedok, očito ima pravo, ali nisam dovoljno upoznat", rekao je Petrov.

Novinari su ga pitali i kakav je stav Mosta oko pomoći za obranu šestorice Hrvata iz BiH, koji su trenutno u Haagu i za koje se presuda za ratni zločin očekuje sljedeće godine. Petrov je kazao kako je stav hrvatske Vlade da se mora zaštiti dostojanstvo svih hrvatskih građana. "Ne želim povlačiti paralelu onoga što je napravio Međunarodni sud u Haagu prije nekoliko tjedana i sramotne presude. Ako će se na takav način dodijeljivati presude onda možemo samo očekivati nagradu, a ne kaznu. Zaštit ćemo sve naše građane na bilo koji mogući način", zaključio je.

Župan Dobroslavić protiv pripajanja PU dobrovačko-neretvanske Splitsko-dalmatinskoj policiji

Župan dubrovačko-neretvanski Nikola Dobroslavić usprotivio se najavi pripajanja PU dubrovačko-neretvanske splitsko-dalmatinskoj Policijskoj upravi, a vezano uz proces reorganizacije MUP-a.

"Mislim da je to pogrešan prijedlog. Mi smo se protivili i odvođenju središta državnih institucija i Porezne uprave i drugih u Split. Smatramo da to treba ostati na regionalnoj razini. Nadam se da nitko pametan ne dovodi više u pitanje treba li Dubrovačko-neretvanska županija biti županija, odnosno regija. Svakako ćemo inzistirati na tome da policijska uprava ostane na razini naše županije", naglasio je Dobroslavić.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.