RASPRAVA U 'OTVORENOM'

Bošnjaković: Osnivanje povjerenstva bila bi 'predstava za narod'; Palić: Rad bi bio protuustavan!

Autor

rj

Tema HRT-ove emisije "Otvoreno" u utorak navečer je najavljeno osnivanje saborskog istražnog povjerenstva o radu istraga i procesuiranja kriminala u Hrvatskoj.

06.10.2020. u 22:32
Ispiši članak

Podsjećamo, saborska oporba traži osnivanje saborskog istražnog povjerenstva koje bi trebalo utvrditi moguća ometanja, onemogućavanja ili druge nedopuštene utjecaje vlasti na neovisne istrage i procesuiranje slučajeva korupcije, organiziranog i gospodarskog kriminala. Među ostalim, žele utvrditi sposobnost neovisnih tijela i i sudske vlasti da detektira, istraži i procesuira korupciju. Namjera ujedinjene oporbe je popraviti sustav ne ulazeći u konkretne slučajeve koji su trenutačno u fokusu javnosti. Vladajući pak nisu sigurni je li oporbena inicijativa potpuno u skladu sa zakonom i Ustavom, a premijer Andrej Plenković je jasno ustvrdio kako HDZ neće podržati osnivanje

Gosti emisije su Dražen Bošnjaković, predsjednik saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav (HDZ), Arsen Bauk, predsjednik Kluba zastupnika SDP-a, Dario Hrebak, predsjednik Kluba zastupnika HSLS-a, doc. dr. sc. Mato Palić, profesor ustavnog prava i dr. sc. Damir Primorac, odvjetnik, specijalist za kazneno pravo.

"Čini mi se da je prvi ideju o osnivanju istražnog povjerenstva iznio Nikola Grmoja. Nakon toga smo inicirali sastanak oporbenih klubova gdje su svi dali podršku toj ideji. Bilo je jako malo nesuglasica tada, željeli smo izbjeći zamku da naš zahtjev bude previše fokusiran na nešto što je u tijeku istrage. Što se tiče ovoga što je rekao gospodin Bačić da ima ovlasti kao OZNA, naše kolege su to shvatile kao kompliment, jer kako se kaže OZNA sve dozna", rekao je Arsen Bauk našalivši se o OZNA-i. 

Bauk je dodao i kako se ne bi pričalo o postupcima koji su u tijeku te ne vidi da bi se štetilo istragama. 

Privremeni čelnik Kluba zastupnika SDP-a kaže i kako se istražna povjerenstva osnivaju za zaštitu temeljnih ustavnih vrijednosti. 

"Svako je istražno povjerenstvo do sada u fokusu imalo izuzetno konkretne teme i pitanja. U Saboru postoji cijeli niz tijela i prigoda gdje kolege mogu poboljšati normativni okvir za ova pitanja. Ja ne znam da je u bilo kojem parlamentu bilo viđeno da se pozivaju suci i državni odvjetnici u okviru procesa. To je nešto što nema prakse nigdje i bojim se da je to preozbiljan ulazak u zonu neovisnosti pravosuđa. Želimo da to bude konkretnije. Pozdravljamo želju da se iznađu bolji normativni alati i okviri, ali ne podržavamo načine i metode", rekao je Dražen Bošnjaković i dodao kako bi dobili 'predstavu za narod'.

Bauk mu je replicirao: "Mi bi pozivali prethodnih dvoje državnih odvjetnika, smatrate li da bi to narušilo neovisnost pravosuđa? Zar ne bi bivši premijeri i ministri pravosuđa mogli dati odgovore, a da to također ne narušava neovisnost pravosuđa?".

Bošnjaković mu na to odgovorio: "Mislim da je to besmisleno. Ne znam što bi nam to bivši suci i odvjetnici rekli nešto što bi nama to bilo važno". 

Dario Hrebak je ponovio uzrečicu kako se istražna povjerenstva osnivaju kako se 'ništa ne bi istražilo'. 

"Imam osjećaj da su svi oporbeni zastupnici htjeli dati svoj doprinos oko tema. Nas liberale malo muči to što se ovdje može uočiti da će se možda povrijediti trodioba vlasti", rekao je Hrebak i dodao kako bi trebao naglasiti da je javnosti u interesu saznati gdje 'cure informacije'.

Hrebak je dodao kako su institucije u konkretnom predmetu afere JANAF institucije sjajno odradile svoj posao.

"Godinu dana su trajali izvidi i posao državnih institucija i tek su posljednji dan pukle mjere kada je Kovačević bacio mobitel u rijeku", kazao je Hrebak. Čelnik HSLS-a je rekao Bauku da SDP-ov čovjek Nikša Vukas nije u niti jednom trenutku otvorio raspravu o navedenoj aferi na Odboru za unutarnju sigurnost. 

"Tekst o osnivanju istražnog povjerenstva ima dva problematična dijela. Prvo je to što se navodi da bi se tijekom rada propitivalo rad sudova ili Ustavnog suda, a to je protustavno i neprihvatljivo. Postoji tijelo koje se bavi nepravilnosti u radu sudaca. Ista stvar je i što se tiče Ustavnog suda, apsolutno je neprihvatljivo da bi se na bilo koji način mogao preispitivati rad Ustavnog suda. Drugi dio je sporan i kontradiktoran, a to je sastav članova istražnog povjerenstva. Zakon kaže da sastav mora odgovarati strukturi Sabora. Većinu bi trebala imati parlamentarna većina, a oni su u nacrtu predvidjeli da saborska manjina ima većinu u povjerenstvu", rekao je Mato Palić.

Odvjetnik Damir Primorac je dodao Palićevim riječima kako se povjerenstvo ne može baviti temama gdje je počeo kazneni postupak. 

"Vidio sam prijedlog o osnivanju saborskog istražnog povjerenstva i mogu reći da on nije konkretan. On je općenit. Meni je drago da predmet nije konkretiziran glede točno određenog slučaja, to je određeni pomak", rekao je Primorac.

Hrebak je rekao da prijedlog nisu radili stručnjaci te da je došao 'zaobilaznim putem', dodao je kako su aktivisti iz platforme 'Možemo' radili prijedlog: "Neozbiljan je tekst, nema jasnih granica između ovlasti povjerenstva prema pravosudnim institucijama. SDP bi radio puno bolje prijedlog nego što smo dobili". 

Hrebak je dodao kako u ovom trenutku imamo u vrijednosti 19 milijardi kuna tendera u javnoj nabavi te kako nitko ne može jamčiti da neće biti novih slučajeva popur Dražena Barišića i Vinka Grgića. Hrebak je dodao i kako očekuje da će se afera JANAF proširiti s imenima. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.