VERBALNI DELIKT

Bošnjaci bi zatvarali Hrvate zbog spomena HVO-a i Herceg-Bosne

Autor

Ivan Crnjac

U BiH izborna je godina i prvaci u bošnjačkih stranaka će se natjecati tko će biti agresivniji. I prema Hrvatskoj i prema bh Hrvatima.

28.01.2018. u 19:56
Ispiši članak

Nedavno se u proceduri  Parlamenta FBiH našao amandman na izmjene Kaznenog zakona Federacije BiH, koji je po svemu sudeći bio motiviran presudom protiv šestorice nekadašnjih dužnosnika Hrvatske republike Herceg-Bosne prema kojemu bi se obilježavanje i potpora Herceg-Bosni, Hrvatskome vijeću obrane i hrvatskim simbolima u BiH smatralo kaznenim djelom.

Naime, sredinom prosinca, petnaestak dana nakon zadnje presude Haaškog tribunala u predmetu "Prlić i ostali", uslijedila je munjevita akcija zastupnika Stranke demokratske akcije Bakira Izetebegovića.

Povratak u Jugoslaviju

"Tko kazneno djelo iz stavka 1, ovog članka učini javno dodjelom nagrada, priznanja ili na drugi način javnim veličanjem osoba osuđenih za genocid, zločin protiv čovječnosti ili ratne zločine, utvrđenih pravomoćnom odlukom Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju ili domaćeg suda, ili javnim veličanjem udruženog zločinačkog pothvata, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina", navodi se u amandmanu koji je trenutačno stavljen izvan snage. 

Predsjednik kluba stranaka HDZ-a - HNS-a BiH Jozo Bagarić istaknuo je kako se ovim amandmanom nastoji oživjeti i verbalni delikt i povratak u neka mračna vremena s vrlo širokom mogućnosti zloupotreba primjene ovih odredbi zakona. U prvom redu zbog toga jer je i sam Haaški tribunal vrlo široko protumačio UZP, kao i tko je sve bio uključen. Od institucija Herceg-Bosne, HVO-a, članova HDZ-a BiH, ali i drugih "znanih i neznanih pojedinaca", skoro pa cijelog hrvatskog korpusa u BiH.

U emisiji "Zrcalo tjedna" na Našoj TV Jozo Bagarić je komentirao nedavno napuštanje sjednice od strane zastupnika Hrvatskog narodnog sabora, a spomenuo je da tadašnje napuštanje sjednice nije bilo uzrokovano samo prijedlogom zakona o izbornim jedinicama, nego i drugim stvarima poput pokušaja guranja odredbi Kaznenog zakona.

Nove okolnosti

U SDA-ovu objašnjenju ovih izmjena navodi se kako su u BiH "stupile nove okolnosti", očito aludirajući na posljednju presudu Haaškog tribunala, jer po njima "sve je češća pojava glorificiranja udruženog zločinačkog pothvata utvrđenog odlukama međunarodnih i domaćih sudova". 

"Ovom dopunom Kaznenog zakona inkriminira se glorificiranje izvršitelja, kao i udruženog zločinačkog pothvata", stoji u objašnjenju predloženih zakonskih izmjena. 

Očito se u ovome slučaju radi o smišljenom udaru bošnjačkih vladajućih i oporbenih stranaka koje se jedino razlikuju po tome štuju li Aliju ili Tita, te po načinu na koji prosipaju mržnju prema Hrvatima.

SDP BiH i DF su se tako podijelili i inzistirali na ukidanju naziva Herceg-Bosne iz imena javnih poduzeća ili pak riječi hrvatski, dok bi SDA procesuirala sve one koji bi proslavljali važne datume bh. Hrvata, poput obilježavanja osnutka Herceg-Bosne od 18. studenoga 1991. godine ili pak 28. kolovoza 1993. kada je utemeljena Hrvatska republika Herceg-Bosna.

Identične napade i procesuiranja, u slučaju da ova diverzija zaživi, doživjelo bi i Hrvatsko vijeće obrane, no nije jasno tko bi sve bio obuhvaćen ovim zakonom obzirom na to da je HVO imao veliki broj pripadnika.

Šamari iz Hrvatske 

Dok su ovakve stvari na snazi u BiH i dok se pokušava do kraja,  parlamentarno i zakonski uništiti bh Hrvate, dužnosnici u Hrvatskoj djeluju zaslijepljeno. Vladajući donekle znaju i upućeni su u tematiku, dok iz oporbenih redova često možemo čuti izjave poput one Predraga Matića kako je "HVO za hrvatske branitelje ono što je Agrokor za Hrvatsku", a drugi prvaci SDP-a pričaju o Ahmićima svodeći cijeli rat u BiH na tu priču.

Bošnjačka agresivnost

Primjetno je i da je bošnjački korpus u BiH postao sve agresivniji u javnim i svim drugim nastupima. Bilo da se radi o posjeti Kolinde Grabar-Kitarović Turskoj i BiH, novom Izbornom zakonu u BiH ili Pelješkom mostu.

Niz ovakvih zakona će biti predložen, a samo jedno je sigurno. U BiH izborna je godina i prvaci u bošnjačkih stranaka će se natjecati tko će biti agresivniji. I prema Hrvatskoj i prema bh Hrvatima.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.