otvoreno

Borić: SDP mijenjao zakone da bi davao pozicije, zbog Komadine čak tri

Autor

Direktno.hr

Na oštre izjave lidera političkih stranaka, ali i drugih sudionika političkog života Hrvatske reagirao je premijer Orešković. Zašto je premijer morao reagirati? Na to su pitanje u emisiji Otvoreno odgovarali Josip Borić iz HDZ-a, Miroslav Šimić iz Mosta, Orsat Miljenić iz SDP-a i Drago Prgomet iz stranke HRID.
16.02.2016. u 22:49
Ispiši članak

Smatrate li da je ova retorika odraz unutarstranačkih kampanja?

Borić: Onaj dan kad je Orešković govorio što želi, bio je jasan kakvu Hrvatsku želi. Rekao je da je manjina i tada je jasno poručio da želi društvo tolerancije i da je budućnost naš cilj. Na to se uhvatio onaj tko i dalje želi politiku 'mi ili oni'.

Je li Zoran Milanović taj koji unosi takav ton?

Miljenić: Apsolutno ne. Ja sam jučer išao s jednim prijedlogom zakona. Oni ne rade i normalno da se otvaraju pitanja. Jesmo li trebali šutjeti o Crnoji ili Hasanbegoviću? Naravno da ne. Ako opozicija otvara ova pitanja, otvara ih zbog njih.

Svi su fokusirani na nešto drugo pa Vlada ne funkcionira?

Šimić: Vlada funkcionira. Komunikacija SDP-a je neprimjerena za javni prostor. Podjele odgovaraju određenim političarima. Ako pogledate naše izborne cikluse, svakih nekoliko mjeseci ih imate, pa ako nemate što reći onda ćete govoriti o ustašama i fašistima. To je jedan od razloga uspjeha Mosta.

Kolika je odgovornost SDP-a i HDZ-a za ovakav ton?

Prgomet: Ta retorika je bila i za vrijeme parlamentarnih izbora, samo su se promijenili akteri. Volio bih naglasiti i zadržati se na Oreškovićevom razmišljanju. Vrlo mi je simpatičan, ali u ovom obraćanju se postavio kao običan građanin. Zaboravio je da je namoćnija politička osoba. On nije prvi među jednakima, on je premijer. Mora se postaviti jasno, a ne kao čovjek koji promatra. On mora slati političke promjene. Započeti reformiranje Vlade.

Je li trebao jače reagirati?

Borić: On je reagirao u svom stilu, a ovdje imate Miljenića koji tvrdi da Vlada ne postoji. Ova Vlada je krenula na drugačiji način. Oni su mijenjali zakone da poslože svoje ljude na određene pozicije. Za Komadinu su promijenili tri zakona. Sutra je sjednica Vlade i vjerojatno će biti postavljen velik broj dužnosnika. Onda ste imali imenovanja već u petom mjesecu.

Pismo Pupovca, rekao mi je, trebalo je biti privatno.

Borić: Mislim da pretjeruje jer je došao u poziciju da možda više nije najbitnijii predstavnik manjina u Hrvatskoj, pa je ugrožen da više ne može pričati samo svoju priču.

Miljenić: Pročitao sam to. Oni i jedan i drugi govore o svojim osobnim iskustvima. Ako se to događa to je grozno. Mi smo većinski narod i moramo manjini dat da se više i teže izrazi, trebamo biti i više nego tolerantni.

Borić: Razina govora Pupovca u Saboru često izgleda tako da iznosi činjenice koje ne stoje. Npr. o ovim Novostima. Te Novosti se plaćaju iz državnog proračuna. Kao manjina možemo napisati što želimo u tim Novostima, tako oni misle, pa se izruguju himni i pišu naslovnice 'oba su pala'.

Je li to politička satira ili izazivanje?

Prgomet: Moram Josipu odgovoriti da nitko nije došao revolucijom na vlast. Vlada dolazi izborom građana. Kad sam bio u HDZ-u otišao sam jer nikad nisam pristao na monopoliziranje vrijednosti. Niti je HDZ jedini domoljuban, niti SDP jedini pošten, niti je HDZ kriminalna stranka. U svakom slučaju uvijek bi izbjegao nešto što bi i većina i manjina mogli shvatiti kao vrijeđanje osjećaja. Sjećate se kad su se pojavile prve satire i neprimjereni crteži proroka, meni su smetali.

Šimić: Ponovno naglašavam da su podjele u društvu zapravo podjele u politici. Bilo bi loše da je Orešković reagirao dramatičnije jer bi se još više istaknuo taj dojam podjela.

Prgomet: Od premijera i od Vlade očekujemo pokretanje reformi, pokretanje investicijskih projekata. Ostaje vam prazan politički prostor koje dužnosnici koriste za ideološke sukobe.

Borić: Mi smo imali u prethodnom sazivu to da su se mijenjali deseci zakona jednim člankom. Čuli ste ministra koji jasno govori da nećemo mijenjati porezni zakon. Prijašnjih godina imali ste desetke promjena. Politička satira je normalna za ljevicu. Imate događaje koji nikako da izađu u javnost, to su razgovori iz ureda Freda Matića. Kada se tamo kaže – dodajmo još jednoga da imamo masovnu grobnicu. Naravno da će to ljevica pokušati podvesti pod satiru. Ova situacija odgovara SDP-u. Prešli su crtu, pokušavaju drugima oduzeti moralne vrijednosti. Milanović govori o sebi u superlativima, a o drugima da su ustaše, polusvijeti i slično.

Miljenić: Satira je dobrodošla i poželjna. Ne sviđaju mi se ni haubica ni ovo drugo, ali maknite te slučajeve od Hasanbegovića, za njega su otkrili da je propagirao NDH. Trebamo govoriti o budućnosti, ali nemate to bez demokracije. U Njemačkoj itd. takav čovjek ne može biti ministar.

Borić: Hasanbegović se jasno odredio. Vrlo jasno. Rekao je da se zalaže za demokratski antifašizam.

Prgomet: Premijer mora shvatiti da će mu najveći problem biti politički sustav Hrvatske. Bez demokracije neće doći do napretka. Očekujem da premijer životno iskustvo prenese ovdje, a to je da Sabor bude mjesto demokratskih sloboda. Pojavio se dva puta. Ja bih volio da Karamarka i Milanovića mediji prestanu pratiti po skupovima. Dobro ste rekli, ne postoje zakoni. Karamarko mora shvatiti da je drugi čovjek Hrvatske vlade.

Da nisu bio u Vladi Crnoja, koji ima repove, bi li Vladi bilo jednostavnije?

Šimić: Gospodin Crnoja je preuzeo odgovornost, Hasanbegović se ogradio od svojih izjava u prošlosti. Ne vidim po čemu je demokracija i sloboda u Hrvatskoj ugrožena. To možemo vidjeti po izjavama i pjesmama koje možemo čitati, nitko nije progonjen i zatvoren.

Borić: Pa u prošloj Vladi smo imali devet ministara koji su otišli. Zar smo zaboravili te afere?

Mjerite li drugačije Vladu koja je došla poslije vas?

Miljenić: Apsolutno ne. Vaš ministar Hasanbegović se nikad nije ispričao za svoje riječi.

Borić: Zašto bi se ispričao?

Miljenić: Ako se ne slažeš s ustaškim režimom – reci. Ogradit se samo od zločina, to je odlično, ja se ograđujem od svega i svačega.

Prgomet: Volio bih da je njegova izjava bila eksplicitnija. Vi ste imali devet ministara, pa mi sad možemo imati dva ili tri? Očekujem da netko kaže – vi ste radili tako, pa ćemo mi bolje, a ne vi ste radili tako – pa ćemo i mi.

Borić: Nije istina.

Prgomet: Stalno vraćanje tko je šta rekao nije doprinos demokraciji.

Šimić: Mislim da je nužno da stanemo malo na loptu i prije donošenja proračuna jer kako smo rekli – kad se donese proračun zaboravit ćemo na ustaše. Mislim da se ne treba više brojati tko je što rekao. Ovo o čemu danas pričamo jako malo zanima hrvatske građane.

Manjinama treba dati puno jer su manjine? Može li manjina ugrožavati većinu?

Šimić: Teško. Jedni drugima daju za pravo, ali svugdje stoji 'ali'. Daleko više tolerancije je nužno većini prema manjini. Manjina uvijek mora imati blago veća prava, ali se mora znati tko je većina. Ne znam kako je pismo Pupovca došlo u medije, to nije dobro jer ne donosi miru i tolerancije. Nadam se da drugi odgovor neće biti javan.

Borić: Sigurno ne. Ja se osobno nekad osjećam kao građanin drugog reda. Nedavno sam rekao u Saboru kad su krenule rasprave da se normalno šećem svojim gradom. Ovo je očito onaj pakao koji je najavio SDP i Milanović.

Glavni urednik Novosti rekao je da su se našli na udaru jer nisu pisali ono što većini odgovara?

Borić: Pa imamo slično u Rijeci s kazalištem. Svi se baziraju na to da budu oštri prema desnici kako bi nešto isprovocirali. Odjednom je nastao problem jer je ministar raspustio Povjerenstvo.

Prgomet: Kao branitelj se osjećam pobjednikom. U ratu hrabar, a nakon pobjede velikodušan. Ali mogu razumjeti da iako manjine imaju dobar zakonski status, da im neka prava nisu riješena.

Miljenić: Mislim da bi ovdje trebali biti predstavnici manjina, a ne da ga mi iz većine analiziramo, njihov status. Radi se o kulturi dijaloga. Sve ide previše osobno. Milanović je pakao obećao figurativno, to je normalno da mi kao opozicija stvaramo pakao. Ako njihov prijedlog bude dobra, mi ćemo ga podržati. To je nešto što mi na vlasti nismo imali.

Borić: Slažete li se vi da smo mi polusvijet?

Miljenić: Odgovorit ću vam protupitanjem – smatrate li vi, kao što je rekao vaš šef, da ako sam rekao da je katastrofa što je HDZ na vlasti da sam protiv Hrvata?

Prgomet: Ideoloških sukoba ima svugdje. To je dio političke borbe.

Miljenić: Ne možete vi vladajući nama prigovarati kao opoziciji da nema drugih tema. Vi morate nametnuti temu. Sve što je bilo loše u protekle četiri godine je naše.

Šimić: Za ovakav oblik tema imaju svi čimbenici – pa i oporba razinu odgovornosti. Posebice čelnik vaše stranke. Most je i u kampanji i nakon inzistirao na reformama. Ako ste pratili sporazum koji smo potpisali s Domoljubnom – vidite da su sve te reforme uključene. Ne možete očekivati da u roku dva mjeseca povučemo 15 pravih poteza. Ali ovo što vi namećete nije dobro. Vi ovdje imate mikrofon, sluša vas cijela Hrvatska i vi ste odgovorni.

Što možemo očekivati sutra u Vladi?

Šimić: Jedan dio će biti postavljen sutra. Na dobrom smo tragu.

Miljenić: Vi morate punit prostor. Ako krenete priču o reformi – nema onda više razgovora o ustašama i partizanima.

Karamarko je i danas rekao da smatra da HRT radi za jednu stranku?

Borić: Možda u ovoj emisiji ne, ali inače je tako. Prenosite u istoj informativnoj emisiji cijeli govor Milanovića, a ne želite objaviti priopćenje HDZ-a.

Šimić: U ovoj emisiji se osjećam dobro, a mi nismo zadovoljni s onim što se s HRT-om događa.

Prgomet: Ovo je uobičajen scenarij. Prvi atak je na sigurnosne službe, a onda na medije, kad god netko preuzme vlast. Nadam se da će u konačnici ova Vlada shvatiti da od HRT-a treba napraviti javnu, a ne državnu televiziju.

Miljenić: Mi smo uvijek doživljavali da HRT radi za HDZ. Kao ministar u četiri godine ovdje na HRT-u sam doživljavao najgori tretman.

Sudbina Lozančića?

Šimić: Mi smo rekli da će se o tome voditi rasprava. Petrov je dao vrlo jasne izjave o tome.

Objavljeno je da ćete sutra biti izaslanik Predsjednice u Vukovaru?

Prgomet: Pa to je logično, neće poslati nekog od ovih koji se samo svađaju. Morate pitati Predsjednicu zašto misli da sam ja najbolji za to, mislim da ću se osjećati vrlo ugodno u toj županiji.

Borić: Mislim da je priča vrlo jasna. Svi smo htjeli da Predsjednica bude predstavnik svih građana, ako je ona tako odlučila – to je dobro. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.