Odgovor

Bolković: Zašto me prof. Puhovski vrijeđa nakon 34 godine poznanstva

Autor

Direktno.hr

Prof.dr.Žarko Puhovski napisao je kolumnu naslova "Legitimacija i/ili kvalifikacija", u kojoj se u većem djelu osvrće i na moj status koji je pod naslovom "Zašto sve Puhovski nije u pravu...?".
29.12.2015. u 20:56
Ispiši članak

U mjeri u kojoj je razumio moj tekst, Puhovski se sa mnom slaže, a zanimljivo, slaže se i s dijelom koji nije razumio, samo to ne shvaća.

Puhovski naime nije razumio da se je, primjerice, ne pozivam na Ristićevo osporavanje tehnokracije, već s Borislavom polemiziram, ili, da o nedostatku demokratske legitimacije u tekstu ne govorim ja, nego prof.dr. Dejan Jović.

Ono što vrijedi ipak spomenuti kao kuriozum, uvrede su kojima me, nakon 34 godina i poznanstva i suradnje, Puhovski iznebuha zasipao, očito uvrijeđen redakcijskim naslovom teksta.

Naslov dakle govori o tome da Žarko Puhovski u nečemu nije u pravu, i to je profesora Puhovskog do te mjere izbacilo iz takta, da me, unatoč visokom stupnju slaganja s uglavnom neshvaćenim tekstom, Puhovski pri svakom spomenu moga prezimena vrijeđa, nasuprot mojoj navici da ja njega u svom tekstu, kao i svih ovih desetljeća, spominjem s izazitim uvažavanjem!

Razmišljao sam zašto je tome tako i shvatio da je samo jedan odgovor moguć: profesor Puhovski posljednju je knjigu napisao koncem osamdesetih, odustavši od znanstvenoga rada nezadovoljan izostankom bilo kakvog odjeka. Posvetivši se javnom angažmanu, profesor Puhovski naprosto je navikao da ga se u stvarima politike nazove za konačan i neporeciv sud, i to je u njegovoj vlastitoj autostilizaciji njegova navlastita društvena pozicija: on je sebi posljednja instanca društvene istine, alegorija pravorijeka o svemu što u Hrvatskoj jest, a nije da nije.

Naslov je tu socijalnu ulogu dragog profesora Puhovskog doveo u pitanje: ako se samo ma i dozvoli najmanja sumnja da on u nečemu, bilo čemu, nema pravo, da njegova nije zadnja i da nije posjednik konačne istine, njegova je društvena pozicija dovedena u pitanje: on kao prorok biva upitan.

Očito, riječ o prisvajanju moći. Ni po čemu posebnom u našoj nedemokratskoj kulturi, jer bi sa za Puhovskog moglo kazati točno ono što je Buden rekao o Gotovcu: Ovime pokazuje Puhovski ne samo da ne zna ništa o društvenoj ulozi i mjestu intelektualca u modernom društvu, nego da je u temeljnom nesporazumu i sa samom biti demokratskog društva. Višestranačje naime i postoji samo zato što nema te instancije koja bi apriorno posjedovala istinu nekog društvenog interesa.

A općedruštveni interes nije ništa drugo nego rezultanta demokratske borbe partikularnih interesa u jednome društvu. Ideja da postoji jedna institucija koja takav interes zna uvijek i u svim okolnostima, bez obzira na konkretni ishod borbe partikularnih interesa u društvu, nalazi svoj konkretni povijesni pandan samo na jednom mjestu – proročištu u Delfima. U antičkom svijetu Delfi su bili središte duhovne elite i svojim su proročanstvima predstavljali korektiv dezintegrativnim procesima koji su pratili atičku demokraciju.

Takav korektiv hrvatske demokracije profesoru Puhovskom doktor je Žarko.

U stvari, Puhovski sebi prisvaja ono što osporava Oreškoviću: poziciju moći zasnovanu na ekspertnom znanju.

U tome je problem.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.