sudac kolakušić

Bojim se da Lalovac u zakon o CHF kreditima neće staviti sankcije

Autor

Direktno.hr

S obzirom na očitu najavu da neće proći zakonsko rješenje za CHF samo tako i da će se banke grčevito boriti direktno.hr razgovarao je sa sucem Trgovačkog suda Mislavom Kolakušićem, koji je upozorio da zakonsko rješenje za CHF mora imati i propisanu kaznu u slučaju da banke ga ne žele primijeniti.
01.09.2015. u 15:05
Ispiši članak

Banke majke domaćih vodećih banaka, po informacijama objavljenim u medijima, poslat će pismo ministru financija Borisu Lalovcu kako bi upozorile da konačno rješenje vezano za kredite u švicarskim francima mora biti ravnopravno prema korisnicima kredita u drugim valutama, odnosno da se svi moraju izjednačiti i da nitko ne smije biti povlašten. Tako padaju u vodu hrabre najave premijera Zorana Milanovića i ministra financija Borisa Lalovca da je slučaj Franak riješen i da se banke neće buniti na rješenje. 

Pozivaju se i na Memorandum iz 1998. godine koji kaže da svaka intervencija u financijskom sektoru mora biti koordinirana s ECB i EK, jer se u suprotnom plaćaju penali. Bankari smatraju da se prvi prijedlog previše upleće u ugovorne odnose i nije ravnopravan te očekuju da Lalovac sjedne s njima za stol.

Mogu li banke blokirati zakonsko rješenje RH, primjerice blokadom preko ECB, kako prijete, mogu li se jednostavno oglušiti na zakon i koji su onda instrumenti (ponovo tužbe, Ustavni sud, neki instrumenti HNB-a), sve su to pitanja koja se nameću nakon upozorenja banaka plasiranog u medije.

"Ukoliko zakon bude napisan na način da se bankama naloži da u roku od primjerice 3 mjeseca usklade sve kredite prema novim pravilima i tu se stavi točka, onda takav zakon vrijedi kao i papir na kojem je napisan", objašnjava Kolakušić.

Dodaje i da je nužno propisati i sankciju za nepostupanje po zakonu, primjerice 10.000 kn po svakom ugovoru o kreditu po kojem nije izvršena konverzija u određenom roku.

"Predmetna rješenja o kažnjavanju može donositi HNB i može se propisati da žalba ne odgađa izvršenje", kaže Mislav Kolakušić.

"Nažalost, uvjeren sam da će sankcija sigurno izostati iz zakona", ocijenio je Kolakušić i dodao da se zakon može osporaviti isključivo putem prijedloga ili zahtjeva za ocjenu ustavnosti Ustavne tužbe.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.