dogovara se suradnja

Boban u Košicama na Slovačko-hrvatskom inovacijskom forumu

Autor

rj

Od 9.-11. travnja 2018. splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban i županijska vijećnica Maja Zelić borave u Košicama, Slovačkoj na susretu i ugovaranju suradnje između dvije druge najveće županije Hrvatske i Slovačke. 

10.04.2018. u 21:14
Ispiši članak

U Slovačkoj je i izaslanstvo Grada Splita, zamjenica gradonačelnika Jelena Hrgović i savjetnik gradonačelnika Dragan Brtan, dekan FESB-a Sven Gotovac, direktorica HGK SDŽ Vesna Fridl, počasni konzul Slovačke u Splitu Goran Morović te veleposlanici Hrvatske i Slovačke NJ.E. Aleksandar Heina i NJ.E. Juraj Priputen sa suradnicima. U sklopu delegacije su i predstavnici tvrtki Split parking, Stranica (Locastic), Statim, Agentura AZ, Amber IT solutions i drugi.

U jutarnjim satima svečano je otvoren Slovačko-hrvatski inovacijski forum kojeg je otvorio domaćin župan košički Rastislav Trnka te splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban, a potom su uslijedile prezentacije slovačkih i hrvatskih gospodarskih, tehnoloških i razvojnih mogućnosti. U razvojnom smislu Košice su prepoznatljive po uzletu koji se dogodio proteklih 10 godina povlačenjem sredstava iz EU fondova i povezivanja javnog i privatnog sektora, posebno na području automobilske industrije i razvoja IT sektora. Rezultat svega je zaustavljanje iseljavanja mladih te otvaranje tržišta rada za IT industriju u Košičkoj IT dolini. Predstavljene su prakse i mogućnosti suradnje.

Tijekom prvoga dana delegacija predvođena županom Bobanom i zamjenicom Hrgović se sastala s predsjednikom Košičkog samoupravnog kraja Rastislavom Trnkom i njegovim suradnicima, a naglasak je bio na povezivanju tvrtki i javnih institucija na gospodarskom planu, posebno na području automobilske, brodograđevne i IT industrije. Splitsko dalmatinski župan je najprije iskazao zadovoljstvo Slovačkim turistima kojih godišnje preko 120 tisuća posjeti našu županiju, ali i javnim sektorom (liječničkim i policijskim timovima) s kojima surađujemo na osiguranju sigurnosti svih građana i turista.

Poseban interes privukao mu je projekt Smart region kojim su Košice povezale obrazovanje (već od najranije dobi), tvrtke, fakultete i javni sektor, jednako kao što je Splitsko-dalmatinska županija pokrenula razvoj aktivnosti i ljudskih resursa za dugoročni rast IT sektora. 

Također, župan Boban je govorio o razmjeni novih tehnologija na području razvoja malih poljoprivrednih gospodarstava, a Hrgović o unaprjeđenju sustava skrbi osoba treće životne dobi što je u Slovačkoj prepoznato kao područje srebrne ekonomije, ali i uzajamnoj međusobnoj suradnji na razvoju kulturnog turizma te ranih programa informatike od predškolske dobi što Grad i Županija već prepoznaju u projektima podrške razvoju tehničke kulture i robotike te u centrima izvrsnosti, a što je nužno dalje razvijati.

Osim ovoga, prvoga dana delegacija je posjetila Sveučilišni naučni park "TECHNICOM" za inovativne aplikacije, Sveučilišni istraživački centar progresivnih materijala i tehnologija za sadašnje i buduće aplikacije "PROMATECH" s ciljem razmjene iskustava i poboljšanja međusobne suradnje, čime su ostvareni prvi koraci za daljnju suradnju.

U srijedu će se delegacija sastati i sa zamjenikom grada Košice Martinom Petruškom, koji obavlja funkciju gradonačelnika te će obići kulturne znamenitosti Košica, Europske prijestolnice kulture 2013. godine.

Uzvratni posjet delegacije Košičkog kraja Splitsko-dalmatinskoj županiji očekujemo u rujnu prilikom proslave dana Županije.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.