MINISTRICA VANJSKIH I EUROPSKIH POSLOVA ZA DIREKTNO

'Bliže smo povratku Ruske Federacije u rad parlamentarne skupštine Vijeća Europe'

Autor

dm

Nakon što je Vijeće Europe prije desetak dana većinom glasova prihvatilo deklaraciju kojom se omogućuje povratak Rusije u tu organizaciju. za portal Direktno najnovije političke odnose Ruske Federacije i Vijeća Europe komentirala je Sanja Putica, voditeljica Izaslanstva Hrvatskoga sabora u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe.

04.06.2019. u 14:52
Ispiši članak

"Rusija nikad nije ni napustila Vijeće Europe, već se povukla iz sudjelovanja u radu Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, koja je zasebno (savjetodavno) tijelo te Organizacije.

Na posljednjem travanjskom zasjedanju Parlamentarne skupštine usvojena je rezolucija nizozemskog zastupnika Koxa,  koja je poslužila kao svojevrsna podloga za odluku Odbora ministara VE u Helsinkiju protekloga tjedna. Rusiji je tako otvoren put ka povratku u punopravno sudjelovanje u radu Parlamentarne skupštine, međutim realizacija navedenog tek slijedi nakon što parlamentarno Izaslanstvo Ruske Federacije ponovno preda svoje vjerodajnice Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe", izjavila je tada Sanja Putica za Direktno.

 

 

Putica se osvrnula istovremeno i na završnu proceduru izbora glavne tajnice/tajnika Vijeća Europe.

"Glasovanje o izboru glavnog tajnice/tajnika Vijeća Europe bit će tijekom lipanjskog ljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine. Glasovat će se između belgijskog kandidata Didiera Reyndersa i hrvatske ministrice vanjskih poslova i potpredsjednice Vlade, Marije Pejčinović Burić", pojasnila je Sanja Putica za Direktno.

U utrci za ovo mjesto ostali su samo belgijski kandidat i hrvatska dužnosnica, a novi glavni tajnik ili tajnica dužnost bi trebali preuzeti 1. listopada.

Podsjetimo, Vijeće Europe, najstarija europska organizacija, obilježilo je prošlog petka 70. godišnjicu i usvojilo političku deklaraciju u kojoj je istaknuta njegova jedinstvena uloga u zaštiti ljudskih prava, demokracije i vladavine prava u Europi. Obljetnica je proslavljena na ministarskom sastanku u Helsinkiju na kojem je bila i šefica hrvatske diplomacije Marija Pejčinović Burić. Njime je završilo finsko, a počelo šestomjesečno francusko predsjedanje organizacijom sa sjedištem u Strasbourgu koja okuplja 47 država članica.

"Odluke koje je Odbor ministara Vijeća Europe usvojio na zasjedanju održanom 17. svibnja 2019. godine u Helsinkiju, predstavljaju korak u pravcu mogućnosti povratka Ruske Federacije u rad Parlamentarne skupštine Vijeća Europe, uz ispunjavanje relevantnih obveza koje proizlaze iz članstva u Organizaciji. Konačna odluka o mogućnosti povratka u rukama je Parlamentarne skupštine, a ovisit će i o spremnosti Rusije za daljnje korake u ispunjavanju ključnih preduvjeta na ovom planu. Hrvatska je podržala usvajanje odluke Odbora ministara, koja je u Helsinkiju usvojena konsenzusom", izjavila je za portal Direktno potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Marija Pejčinović Burić.

"Navedena odluka nema izravnih korelacija s kandidaturom potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova za dužnost glavne tajnice Vijeća Europe, a imajući u vidu da nova/i glavni tajnik/tajnica stupa na dužnost s 1. listopada ove godine te je u kontekstu kandidature ključno predstavljanje cjelokupne vizije i prioriteta Organizacije, posebice jačanja njezine uloge na paneuropskom planu u sljedećem petogodišnjem razdoblju.

Parlamentarna skupština Vijeća Europe će izbore za glavnog tajnika održati tijekom ljetnog zasjedanja u Strasbourgu 25. ili 26. lipnja 2019. godine", pojašnjavaju iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova za Direktno.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.