NEMA POBJEDNIKA

BIZARNA PRIČA O DAVIDU I GOLIJATU Činilo se da je mala tvrtka na javnom natječaju nadmašila poslovnog diva, ali...

Autor

Leo Buljan

Javna ustanova Športski objekti Split raspisala je 11. lipnja javni natječaj za 'sanaciju sustava klimatizacije Male dvorane u sklopu zgrade ŠC Gripe' vrijedan 3,8 milijuna kuna, ali natječaju, čini se, nema kraja.

02.11.2019. u 20:55
Ispiši članak

Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave poništila je javni natječaj čak dva puta, a razlozi su u najmanju ruku - neobični. Kako stoji u rješenju DKOM-a u posjedu redakcije portala Direktno, kad je natječaj prvi put raspisan najpovoljniju ponudu dala je tvrtka A.D.I. Tehnika d.o.o iz Splita. Međutim, na tu odluku se žalio splitski div Deltron i ispostavilo se da je žalba bila osnovana.

Glavi razlog za žalbu bio je da je A.D.I. Tehnika osvojila natječaj bez da je u dijelu troškovnika ispunila stavku 'ponuđeni proizvod'. DKOM je utvrdio kako 'nije moguće utvrditi koje proizvode odabrani ponuditelj nudi' pa je natječaj vraćen na novi ocjenu ponuda.

Javna ustanova Športski objekti Split sazvala je stručno povjerenstvo koje je opet ocijenilo ponude i došlo do zaključka da odluka DKOM-a ne utječe na to koja ponuda je najbolja.

"Stručno povjerenstvo Naručitelja je u ponovljenom postupku utvrdilo da nije od značaja za bodovanje to što odabrani ponuditelj nije ispunio kolone u stavkama troškovnika  koje se odnose na naziv proizvođača i tip proizvoda, budući da je ponuda ponuditelja sukladna u cijelosti s dokumentacijom, namjeri i interesima Naručitelja, stoji u obrazloženju stručnog povjerenstva", napisalo je povjerenstvo u obrazloženju zašto je opet dodijelilo natječaj poduzeću A.D.I. Tehnika.

Deltron se žalio i na zaključak povjerenstva pa je slučaj opet završio na stolu DKOM-a. Komisija je ostala dosljedna svom stavu i nanovo poništila odluku naručitelja koji Deltronu mora nadoknaditi 25.000 kuna troškova žalbenog postupka. 

Poslovni 'David i Golijat'

Zanimljivo A.D.I. Tehnika je ponudila najnižu cijenu od svih šest ponuditelja, 3.271.431, kn bez poreza na dodanu vrijednost (PDV), dok je Deltron rekao da će posao obaviti za 3.787.817 kuna, što je financijski bila najskuplja ponuda. Ipak, Deltron je ponudio da će posao dovršiti u puno kraćem roku (59 dana) od A.D.I. Tehnike (80 dana) pa je A.D.I. Tehnika na natječaju pobijedila sa svega dva boda prednosti.

Ipak, ono što se posebno ističe je da je A.D.I. Tehnika dala povoljniju ponudu od velikog Deltrona. Prema podacima Poslovne Hrvatske, splitski Deltron je u 2017. godini uprihodio više od 216 milijuna kuna te mu je neto dobit nadmašila 26 milijuna kuna, a lani su prihodi tvrtke bili veći od 210 milijuna kuna, dok je neto dobit bila gotovo 27,5 milijuna kuna. Tvrtka je od kraja 2017. godine do kraja 2018. povećala i broj zaposlenika s 57 na 63 djelatnika.

S druge strane,  A.D.I. Tehnika je lani imala svega 10 zaposlenika, prihode nešto veće od sedam milijuna kuna te neto dobit 162.000 kuna, što je tek neznatno bolje od rezultata tvrtke u 2017. godini. 

Također, treba istaknuti da Deltron ima dugu tradiciju osvajanja javnih natječaja za postavljanje i servisiranje klimauređaja te sličnih poslova. Samo lani tvrtka je dobila milijunske poslove od više ministarstava, Grada Splita, HZZO-a, HRT-a... Stoga se postavlja pitanje kako je u ovoj poslovnoj priči o 'Davidu i Golijatu' znatno manja tvrtka uspjela ponudom nadmašiti poduzetničkog diva.
 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.