analiza rada vlade

Bivši ministar misli da Ćorić čeka transfer u drugo ministarstvo, po svoj prilici gospodarstva

Autor

Rafael Jurčević

Portal Direktno nastavlja s analizom rezultata rada ministara, ususret polovici mandata ove Vlade, a u jeku čestih spominjanja potrebe za rekonstrukcijom. Dok je pažnja javnosti usmjerena na sudbinu Martine Dalić, čiji smo rad detaljno analizirali prošloga tjedna, ovoga se tjedna bavimo i radom ministra zaštite okoliša i energetike Tomislava Ćorića.

14.05.2018. u 09:08
Ispiši članak

Podsjetimo, ranije se u pričama o rekonstrukciji spominjalo da bi njegov resor trebao doći pod okrilje Ministarstva gospodarstva, a spekuliralo se i o mogućoj novoj funkciji aktualnog ministra Ćorića. Sve dvojbe o mogućim spajanjima ministarstava i kadrovskim rošadama prekinuo je prije desetak dana sam premijer Andrej Plenković.

Ćorić se u višu politiku uključuje u vrijeme dok je Tomislav Karamarko vodio HDZ u oporbi. Nastupao je u emisijama posvećenim ekonomiji, spominjalo ga se kao potencijalno prvo ime za financije i gospodarstvo neke nove HDZ-ove vlade. Uglavnom ga se vezalo za financije, jer je i doktorirao ekonomske znanosti u području financija. Nakon što je Andrej Plenković preuzeo vlast, Ćorić je preuzeo Ministarstvo rada i mirovinskog sustava, a nakon što je pala većina s Mostom, Ćorić preuzima aktualnu poziciju. 

Iako ova dva ministarstva i nisu Ćorićev "prirodni habitus", ipak se u vođenju drugog ministarstva više istaknuo nego u vođenju prvog. Jedan od razloga je i taj što je u svom kratkom mandatu imao čak dvije krizne situacije, a to su ona na splitskom Karepovcu i u Slavonskom Brodu. Druga stvar je pokretanje gradnje centara za gospodarenje otpadom.

Bivši ministar je dojma da Ćorić čeka politički transfer

Za komentar rada ministra Ćorića pitali smo za sektor zaštite okoliša njegovog prethodnika Slavena Dobrovića i za sektor energetike energetskog stručnjaka Davora Šterna. Štern je analizirao i energetsku politiku cijele ove Vlade, s obzirom da je energetika dijelom uključena i u djelokrug Ministarstva gospodarstva.

Dobrović je na upit o radu ministra Ćorića odgovorio protupitanjem: "Volio bih znati što je on to radio u svom mandatu?".

Objasnio nam je i rad državnog aparata te uloge ministra u njemu:

"Naime, poznato je da postoji aktivnost državnog aparata po inerciji, razni upravni postupci. Tu su i razna zakonska usklađenja s EU zakonodavstvom na koja smo kao zemlja članica naprosto upućeni. Stoga novi ministar može pustiti da se te aktivnosti odvijaju, a da ničemu posebno ne daje neki svoj osobni doprinos. Kreiranje politika vrlo je zahtjevno i to ovdje nije primjećeno niti ima naznaka da bi se moglo dogoditi. Dojam je kao da ministar čeka transfer u neki njemu prikladniji resor poput financija ili gospodarstva."

S obzirom da je pozicija ministra financija Zdravka Marića poprilično stabilna, vjerojatnije je kako bi Ćorić čekao transfer na poziciju ministra gospodarstva kojem trenutno predsjeda Martina Dalić.

Hrvatska stalno traži ustupke, umjesto da se drži obveza

"Kao ministar sam težište gospodarenja otpadom stavio na recikliranje i kružnu ekonomiju za što sam imao velike otpore iz pojedinih centara utjecaja. Iako je bilo izgubljeno puno vremena, moglo se pojačanim tempom pomaknuti Hrvatsku s posljednjih mjesta u Europi. Nije li EU Parlament izglasao nove zakone koji još snažnije idu u tom smjeru?", odgovorio je Dobrović na pitanje o aktualnoj politici gospodarenja otpadom ove Vlade i ministra Ćorića.

Također dodaje i kako se po njegovom mišljenju Hrvatska sramoti traženjem ustupaka i odgodom za postizanje pojedinih ciljeva: "Da, nažalost u državi nam mnogo toga stoji ili se odvija daleko presporo i na taj način nećemo dostići obvezu preuzetu ulaskom u EU o 50% recikliranja. To uostalom znači da ćemo zbog toga morati plaćati enormne kazne. Radi se o više desetaka tisuća eura kazne po danu! Po danu, ponavljam! Sve dok se ne ispuni obveza. Naravno, neće ih platiti ministar Ćorić, nego svi građani. Što se tiče energetike i tu sve stoji ili se luta, a očito je strateško pozicioniranje novog partnera u vladi, deklariranog garanta stabilnosti".

Nema napretka u povlačenju sredstava europskih fondova

Jedno od glavnih ministrovih obećanja je bilo o povećanoj apsorpciji EU fondova. Dobrovića smo upitali smatrali li da je postignut ikakav napredak u tom pogledu, na što je on odgovorio kako nije postignut nikakav napredak.

"Dapače, kad je lani došao u ministarstvo, zatekao je plan objave javnih poziva za financiranje tijekom 2017. koji nije ispunjen te postoje velika kašnjenja što si Hrvatska ne smije dozvoliti.  Puno se priča o recikliranju i kružnoj ekonomiji, a javni pozivi za financiranje sortirnica, kompostišta i centara za ponovnu uporabu to ne prate. Nema ni hitnog uvođenja vaganja za sva aktivna odlagališta niti najave obvezne naknade na odlaganje kako bi se neodgovorni gradovi i općine potaknuli za djelovanje u pravom smjeru. Nasuprot tome, centri za obradu mješanog ostatka opet igraju važnu ulogu, makar ne doprinose ni recikliranju ni kružnoj ekonomiji".

"Ministar je, gdje god je mogao, slao svoje zamjenike pred javnost. Umjesto izgradnje atmosfere konstruktivne suradnje i pomoći, besramnim, neopravdanim i nepotrebnim napadom i prebacivanjem odgovornosti na Grad Slavonski Brod samo je stvorio nepovjerenje i antagonizam. Bilo bi puno bolje da je napao sve gradonačelnike Grada Splita koji godinama nisu napravili ništa na uvođenju odvojenog prikupljanja i recikliranja otpada, nego su dopustili da problem Karepovca poprimi ove razmjere", ocijenio je bivši ministar iz kvote Mosta držanje ministra Ćorića u kritičnim situacijama poput Karepovca i Slavonskog Broda.

Potrebno je hitno napraviti novu energetsku strategiju

Na kraju je dao i sugestije aktualnom vodstvu Ministarstva zaštite okoliša i energetike.

 "Što se tiče sugestija, sa svojim suradnicima i djelatnicima Ministarstva, ostavio sam mu izrađen i od EU prihvaćen Plan gospodarenja otpadom koji samo trebao žurno slijediti. Sugerirao sam mu i reformu sustava povratne ambalaže, prvo za staklo, a kasnije i za ostale segmente. Skrenuo bih mu pažnju i na niskougljičnu strategiju koju smo doveli u završnu fazu i na temelju koje treba napraviti i energetsku strategiju, a ima još mnogo toga. Uostalom, nikad nisam nikoga odbio tko me pitao za savjet, mišljenje."

Hitnu potrebnu donošenja nove energetske strategije spomenuo je i energetski stručnjak Davor Štern.

"Energetska politika mora biti u skladu s energetskom strategijom koju mi nemamo. Zadnja strategija je napravljena 2009. , a koja je bila loše napravljena, neizvediva u praksi. U njoj se lutalo između pojedinih oblika energetike poput vjetra, sunca, hidroenergije, plina i nekih drugih", istaknuo je Štern.

Štern kao bivši ministar gospodarstva zadužen i za energetiku kaže kako je nemoguće voditi energetsku politiku bez strategije na temelju čega bi se i trebala voditi: " Primarni cilj Ministarstva bi trebala biti izrada sveobuhvatne konzistentne energetske strategije, gdje bi bili uključeni svi aspekti energetike. Obnovljivi, neobnovljivi izvori, pitanje budućnosti INA-e, pitanje budućnosti ugljikovodika, čak i razmišljanje o nuklearnoj energiji. Budućnost automobilske industrije su električni automobili, a mi bi se u budućnosti mogli naći bez struje!"

Energetske politike su loše još od 2000. godine

No, Štern ne misli kako je ovo boljka samo aktualnog ministra ili Vlade nego svih vlasti od 2000. godine do danas: ""Mislim da je 2000. uništena energetika koja je postojala. HEP je bio na dobrom pravcu da sagradi plinsku elektranu Jertovec. Ina je imala Bijele noći. Dolaskom Koalicije na vlast sve je to uništeno i od tada ne postoji dobra energetska politika"

"Smatram da je kupovina dionice INA-e, bez da se zna tko će biti strateški partner, jedan veliki promašaj. Što se tiče LNG, podržavat ću ga kad vidim isplativost projekta. Kad kažem isplativost, mislim na isplativost za one koji snone troškove gradnje i održavanja. S obzirom da nije bilo velikog interesa za zakup, pitanje je za koga se to radi?", zaključio je na kraju Štern o jednom od najvažnijih energetskih projekata trenutno.

Za komentar o radu i rezultatima Ministarstva pitali smo i samo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike. Prvo su nam rekli da će odgovoriti, a potom su poručili kako je ministar na službenom putovanju te kako ne stignu na vrijeme odgovoriti. Iako smo upit poslali dovoljno rano, dva tjedna prije objave teksta. Dodajmo ovome kako se više mjeseci oglušuju i na naše upite za intervjuom s ministrom Ćorićem.

Nakon svega, pozivamo vas da se izjasnite dajete li ministru Ćoriću palac dolje ili palac gore.

 

 

 

Glasova: 336

Glasovanje je završeno

Palac gore

46%

Palac dolje

54%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.