Reakcija države?

Bivša Jakovinina ljekarna dobila vlasnika pod nejasnim okolnostima

Autor

Darko Markušić

Tko kupi bivšu poljoprivrednu apoteku Tihomira Jakovine, biznis mu naglo procvjeta. Damir Koporčić sagradio hotel, a Goran Borevković udvostručio prihode.

22.11.2016. u 08:14
Ispiši članak

Nakon što su mediji (Index.hr) otkrili kako je bivši SDP-ov ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina nakon odlaska iz politike kupio vilu u Zagrebu i stan u Slavonskom Brodu, otkriveno je i kako je njegov spasitelj, obiteljski prijatelj Damir Koporčić, koji je potkraj 2012. preuzeo njegovu propalu tvrtku (poljoprivrednu ljekarnu) TJ Prom za 400.000 kuna također nakon toga doživio poslovni procvat.

Naime, nakon što je spasio tadašnjeg ministra poljoprivrede od afere oko sukoba interesa, uložio je u zemljište na Čiovu i sagradio turističko zdanje koje sada glasi na njegovu tvrtku OPS d.o.o.

I dok Koporčić medijima priznaje kako ga je Porezna uprava već ispitivala oko ovog zemljišta i porijekla novca za gradnju apartmana, te tvrdi da nisu pronašli ništa. Koporčić napominje da „po planu ide likvidacija tvrtke TJ Prom, da se malo odužilo, ali ipak ide“, on pritom ne govori istinu jer od 31. ožujka 2015. Koporčić uopće više nije vlasnik tvrtke TJ Prom.

 

Prema podacima Poslovne Hrvatske, tvrtka je nakon njegove kupovine nastavila vegetirati bez prihoda u 2014. i 2015. Akumulirajući gubitke i ovrhe. Koporčić je, međutim, tvrtku bivšeg ministra Jakovine prodao u ožujku 2015., te se u sudskom registru kao vlasnik i direktor navodi Goran Borevković, vlasnik i direktor tvrtke Stinga Software, koja ima sjedište na Laništu u Zagrebu.

Borevković je Koporčića mjesec dana nakon kupovine tvrtke, do travnja 2015. držao kao direktora, no potom je sam, jednako neuspješno, preuzeo tu funkciju. Zanimljivo je kako je u podacima Poslovne Hrvatske kao kontakt tvrtke još uvijek navedena mail adresa bivšeg ministra Jakovine, iako on, kako svi uključeni u priču tvrde, više nema veze sa samom tvrtkom.

Borevković je inače također rodom iz Slavonskog Broda, jedan od nagrađivanih državnih reprezentativaca u bridžu. Koporčić nije odgovorio na naše upite o preuzimanju i daljnjoj prodaji tvrtke TJ Prom, kao i svojim poslovnim planovima. Na njegov mobitel uporno se umjesto njega javljala supruga i obećala da će se Koporčić javiti naknadno. To, međutim, nije učinio.

Na sve upite vezane uz poslovanje TJ Proma d.o.o., vrijednosti transakcije, odnosa s bivšim ministrom Jakovinom, ali i poslovnim vezama, oglušio se i Goran Borevković, a nakon što smo ga kontaktirali na privatni mobitel tvrdio je da to nije on i prekinuo vezu.

Borevković je, inače, blizak bivšem hrvatskom predsjedniku Ivi Josipoviću, koji je u nekoliko navrata bio i pokrovitelj europskih bridž prvenstava održanih u Hrvatskoj. Borevkovićevoj tvrtki Stinga Software s tri zaposlenika također je posao procvjetao proteklih godina. I dok je u 2012. ostvarivala prihod od 416.100 kuna do 2015. prihodi su se udvostručili na 850.000 kuna, a neto dobit je u istom razdoblju također višestruko uvećana s 25 tisuća kuna u 2012., na 154 tisuće kuna u 2015. godini.

Stinga Software informatička je tvrtka, a među njezinim kljentima ističu se slovenski fond Ilirika, ali i Royal mirovinsko osiguranje, tvrtka koja je osiguravala dokup staža i mirovina u sivoj zakonskoj zoni.

Inače, osim Borevkovića suvlasnici tvrtke Stinga Software su Vanja Borevković i Oleg Vojvodić. Upravo Vojvodić jedan je od suvlasnika Hotela Njivice i Finvesta Rijeka d.o.o. tvrtki čiji je raniji većinski vlasnik, bio poznati čabarski poduzetnik Marijan Filipović. Finvest Corp. inače proteklih godina dobivao je milijune kuna iz državnog proračuna i Hrvatskih šuma. Upravo Hrvatske šume na čelu s predsjednikom Uprave Ivanom Pavelićem spasile su Finvest Corp. da ne završi u stečaju, prije nego je tvrtka u svibnju 2015. dobila novog većinskog vlasnika, američkog investitora John R. Alma, bivšeg direktora Coca-Cole.

Dokument iz sudskog registra pogledajte ovdje.

Dokument iz sudskog registra pogledajte ovdje.

Podsjetimo, bivši SDP-ov ministar poljoprivrede i saborski zastupnik Tihomir Jakovina početkom 2016. zajedno sa suprugom bivšom SDP-ovom europarlamentarkom i saborskom zastupnicom Sandrom Petrović Jakovina kupio je u Zagrebu na Laščini vilu vrijednu 1,608 milijuna kuna, a nakon toga kupio je i dvosobni stan u stambenoj zgradi u samom središtu Slavonskog Broda (Trg pobjede).

„Stan je kupljen u kolovozu 2016. za gotovinu“, potvrdila nam je u telefonskom razgovoru Sandra Petrović Jakovina, sada zaposlena u Odvjetničkom uredu Senke Balog. Kazala je kako Jakovina, kao niti ona, više nisu političari pa nema razloga da stan prijavljuju Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa.

Sandra Petrović Jakovina nije željela potvrditi koliko novca su ukupno investirali u kupnju i obnovu stana, a prema neslužbenim informacijama stan je kupljen za manje od 70.000 eura.

Zamoljena da prokomentira tvrdnju kako su u obnovu stana u Slavonskom Brodu i njegovo opremanje dodatno uložili nekoliko puta više novca (navodno 300.000 eura), kazala tek da „obnova stana stoji bitno manje od toga“, odbivši precizno odgovoriti koliko jer će „svakako podnijeti tužbu ako se o tome bude pisalo“. Sandra Perković Jakovina kazala je kako ju „u davanju preciznih informacija sprječava odvjetnička tajna, budući da je ona – jer tko bi drugi to uopće mogao biti ako ne ona -  pravni zastupnik supruga Tihomira Jakovine i o njegovim imovinskim transakcijama ne smije javno pričati“.

Neslužbeno doznajemo da je obnova stana stajala oko 300.000 kuna, no tu informaciju nismo uspjeli potvrditi.Tihomir Jakovina odbio je komentirati kupovinu stana u Slavonskom Brodu gdje je obitelj Jakovina očito odlučila dalje živjeti i detalje o tome riječima „bez komentara“.

Inače, mediji su pisali kako vila na zagrebačkoj Laščini ima ukupno 411 četvornih metara. Bračni par Jakovina planirao ju je obnoviti i živjeti u njoj, a sada je pokušava prodati za gotovo milijun kuna više i time zatvoriti svoje troškove kupovine stana u Slavonskom Brodu gdje su odlučili živjeti. Kupovinu kuće Jakovina je pravodobno prijavio u imovinskoj kartici Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa, navevši da ju je kupio iz primitaka od rada, drugih dohodaka, pozajmicom i prodajom imovine. Kupljena kuća u Zagrebu nije kreditno opterećena, a kako Jakovine nisu prijavile promjenu imovine – kuću u Bukovlju vrijednu 900.000 kuna i dalje posjeduju – nejasno je kakvom prodajom imovine su to financirali.

Jakovina je naknadno, nakon što je najavio podizanje tužbe, u medijima pojasnio da su prodali jedan obiteljski stan i podigli kredit za kupovinu drugoga, no rokovi o kojima je govorio se ne podudaraju, budući da su i kuća i stan prvo kupljeni, a tek je potom prodan obiteljski stan, odnosno podignut drugi stambeni kredit.

Stan u Slavonskom Brodu također je plaćen gotovinom, što je prvotno potvrdila i sama Sandra Perković Jakovina u telefonskom razgovoru, a očigledno je naknadno opterećen založnim pravom. Kako navodi portal Index.hr stan je u listopadu ove godine opterećen založnim pravom banke. Radi se o drugom stambenom kreditu Tihomira Jakovine, koji je na 250 tisuća kuna podignut u listopadu 2016. kod Privredne banke Zagreb. Raniji stambeni kredit od 97.250 švicarskih franaka podignuo je 2006. i otplaćuje ga do 2026.

Promjenama u imovinskim karticama bivšeg ministra Jakovine vidljivo je da u veljači 2016. više ne navodi obiteljsku štednju od oko milijun kuna koju je prijavio u imovinskoj kartici 2014.

Nakon odlaska s ministarske dužnosti aktivirao je saborski mandat, a kako nam je rečeno u Vladinoj Službi za odnose s javnošću i Hrvatskom saboru, kao bivši saborski zastupnik aktivirao je i pravo na godinu dana dužnosničke plaće, odnosno na šest mjeseci pune plaće i šest mjeseci polovicu plaća. „Pravo na naknadu pune plaće u neto iznosu od 16.304,56 kuna mjesečno Jakovini istječe 14. travnja 2017., a pravo na 50 posto plaće 14. listopada 2017.“, navodi se u odgovoru Službe za medije Hrvatskog sabora.

U imovinskoj kartici u veljači ove godine kao saborski zastupnik prijavio je mjesečnu neto plaću od 16.253,12 kuna, dok mu je ranije ministarska plaća iznosila neto 210.000 kuna godišnje ili 17.500 mjesečno. Izjavio je da drugih prihoda osim plaće nema, a prijavio je i kao jedini njezin prihod plaću supruge od 4173,20 kuna neto mjesečno ili 50.078,40 kuna godišnje neto. Iskazao je u veljači ove godine kao imovinu i potraživanje supruge od 360.000 kuna, a nemamo podatak je li to potraživanje u međuvremenu naplaćeno.

Nekoliko istaknutih članova SDP-a javno je osudilo Jakovininu aferu, a mnogi od njih i sami priznaju da su iznenađeni kupovinom nekretnina te se i čude što mu je to trebalo, te odakle mu novac za kupovinu nekretnina i njihovu adaptaciju.

Tihomir Jakovina očito se pokazao jednom od najslabijih karika bivše SDP-ove vlade Zorana Milanovića, budući da su ga kontinuirano pratile afere. Nakon imenovanja na ministarsko mjesto prvo je otkriveno je kako se našao u sukobu interesa jer je za vrijeme dok je bio načelnik općine Bukovlje i ministar poljoprivrede istodobno bio i vlasnik i direktor poljoprivredne ljekarne. Ranije spomenutu Tvrtku TJ-Prom ostavio je blokiranu i u dugovima od oko 150.000 kuna, a bio je dužan Hrvatskim vodama i državnom proračunu. Potom je u nejasnim okolnostima tvrtku prodao obiteljskom prijatelju Damiru Koporčiću za čak 400.000 kuna.

Jakovinu su tijekom ministarskog mandata pratile brojne afere od diskrecijskog odlučivanja o proizvodnim šećernim kvotama i pogodovanja Marku Pipuniću i Tvornici šećera Osijek zbog čega se 2014. našao i pod istragom Uskoka, do sklapanja štetnih ugovora kojima su Hrvatske šume oštećene za 400 milijuna kuna. Nadalje, Jakovina je svog prijatelja Ivana Pavelića koji je ranije njegovoj tvrtki preko Helios osiguranja odobrio kredit od 60.000 eura, imenovao za predsjednika uprave Hrvatskih šuma i svim članovima uprave omogućio bonuse od ukupno 5,5 milijuna kuna. Iz tog razloga uoči posljednjih parlamentarnih izbora se i povukao s liste Narodne koalicije za Hrvatski sabor.

Jakovina se našao i pod istragom Europske komisije, ali i Državnog odvjetništva RH zbog pogodovanja velikim tvrtkama prilikom izvlačenja sredstava iz EU Fondova za ruralni razvoj. Ministarstvo poljoprivrede na čelu s Jakovinom pogodovalo je ponovno Marku Pipuniću (Žito), ali i Ivici Todoriću (Agrokor) i Mirku Ervačiću (Osatina grupa) omogućivši novac brojnim njihovim tvrtkama, iako na to nisu imale pravo jer su u vlasništvu istih osoba. Zbog te afere Hrvatskoj su stopirana sredstva iz tog fonda, a izložena je i novčanim sankcijama.

Nakon odlaska s ministarskog mjesta otkrivena je i nova afera, možda i najveća u njegovom mandatu, jer je u sustavu ARKOD otkriveno da su mnogi koristili potpore i državne poticaje u poljoprivredi, a da nisu vlasnici tog zemljišta niti ga obrađuju. Samo uz ovjerene izjave dva svjedoka mnogi su u ARKOD, sustav kojim Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju nadzire isplatu poljoprivrednih potpora, upisali tuđa zemljišta bez znanja pravih vlasnika.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.