I PEOVIĆ ULAZI U SABOR

Bitka za Istru, Kvarner i Dalmaciju! Evo kako stoje HDZ, Restart, Domovinski pokret...

Autor

mn/rtl

RTL  i NOVA TV objavili su  rezultate istraživanja političkih preferencija po izbornim jedinicama (VIII., IX. i X.). Evo kakvi su omjeri snaga  u bitki za Istru, Kvarner i Dalmaciju.

02.07.2020. u 19:34
Ispiši članak

U Istri i Kvarneru Restart izlazi u koaliciji s IDS-om i PGS-om. Ta opcija uvjerljivo pobjeđuje (46,6%,) no manje uvjerljivo u odnosu na prošle izbore 2016. kada su zajedno osvojili gotovo 60 posto glasova.

Nešto lošije u odnosu na tada prolazi i HDZ (18,7%), a treći izbor ovdje je koalicija oko platforme Možemo s 5,6 posto. 

Slijede Most (4%), Domovinski pokret (3,9%) i koalicija oko Živog zida (3,7%). Ostali nemaju šanse za mandat, a svih šest lista bore se za dva granična mandata.

Preračunato, fiksne mandate ovdje imaju samo Restart koalicija - čak devet mandata i HDZ tri mandata. Obje su opcije blizu osvajanju jednog dodatnog graničnog.

Od ostalih opcija blizu graničnog mandata još je jedino lijevo-zelena koalicija dok Most, Domovinski pokret i koalicija oko Živog zida za to imaju manju šansu.

IX. izborna jedinica

Što se Dalmacije tiče, u IX. izbornoj jedinici je HDZ prvi izbor - osvaja gotovo 40 posto, a dvostruko manje (20,1%) ima Restart koalicija.

Obje su opcije bolje prošle prije četiri godine, gotovo polovina birača koji su izišli na izbore zaokružili su HDZ. Postotak koji je HDZ od tada izgubio sada ima Domovinski pokret (točno 10%).

Most je na devet posto, a slijede četiri stranke okupljene oko Stipe Petrine s 5,1 posto. Na meti svih pet opcija su dva granična mandata.

Preračunato, HDZ ima fiksnih sedam, a blizu su i osmom graničnom. Restart ima tri i također je blizu dodatnog graničnog.

Domovinski pokret ima jedan siguran mandat i nešto je udaljeniji od dodatnog graničnog. 

Istu takvu situaciju ima i Most dok Stipe Petrina kojeg podupiru Živi zid i ostali nema fiksnog mandata, a dalji su i od mogućnosti osvajanja graničnog.

X. izborna jedinica

Trećina glasova (33,3%) u X. izbornoj jedinici prema ovome istraživanju ide HDZ-ovoj listi, a za RESTART četvrtina (24%).

Slijedi Domovinski pokret s 10,8 posto, a ponovno je vidljivo da baš taj postotak nedostaje HDZ-u u odnosu na rezultate izbora 2016.

Most je na 8,1 posto, slijedi koalicija oko Stranke s imenom i prezimenom (4,8%) i HGS - stranka Željka Keruma (3,9%). Pet lista ovdje se bori za jedan granični mandat.

Preračunato u mandate, HDZ osvaja šest fiksnih i manju mogućnost za dodatni granični mandat, koalicija Restart osvaja četiri fiksna uz veću mogućnost za granični i Domovinski pokret dva fiksna i udaljeniji su od dodatnog graničnog mandata.

Most ima jedan fiksni mandat, a i koalicija oko Stranka s imenom i prezimenom i stranka Željka Keruma udaljeniji su od graničnog mandata, a fiksnog, prema istraživanju, nemaju.

Ukupni rezultat

Kada bi sve granične mandate pribrojili listama koje ih prema istraživanju imaju najviše šanse osvojiti, konačni je rezultat nakon obrađenih svih 10 izbornih jedinica da Restart koalicija osvaja 56 mandata, HDZ mandat manje, 55, a Domovinski pokret Miroslava Škore, 18 mandata.

Rezultate svog istraživanja objavila je i Nova TV

HDZ i dalje može računati na potporu u Dalmaciji.

U X. izbornoj jedinici Vili Beroš vodi listu i može računati na 34,8 posto potpore birača. Manja je to potpora nego prije četiri godine.

Manju potporu ima i Restart koalicija koja može dobiti 18,1 posto. MOST je jak, ali ne kao prije četiri godine i dobiva 13,2 posto.

Domovinski pokret nalazi se na četvrtom mjestu s 9,9 posto potpore.

Koalicija Pametno, Stranka s imenom i prezimenom i Fokus ima potporu od 5,1 posto. Oko izbornog praga nalazi se Željko Kerum s 4,9 posto i Možemo s 4,6 posto.

Kako to izgleda u podjeli mandata?

HDZ ima izglednih šest mandata, Restart tri mandata, MOST dva i Domovinski pokret jedan i za sada koalicija predvođena Pametnim jedan mandat, iako taj spada u potencijalne, a ne u izgledne.

No, zanimljivo je kako će biti s dva  granična mandata za koja se bore HDZ, koalicija Restart, koalicija Možemo i Željko Kerum. U konačnici, HDZ bi mogao osvojiti sedam zastupnika.

HDZ vodi i u IX. izbornoj jedinici s 36,3 posto, a Restart koalicija ima potporu od 19,5 posto. Domovinski pokret mogao bi računati na 12 posto, a MOST na 8,5 posto. HDZ može računati na sigurnih sedam mandata, Restart na tri mandata, Domovinski pokret na dva, a MOST na jednog zastupnika.

Oko izbornog praga nalazi se lista koju predvodi Stipe Petrina s 3,4 posto. U toj izbornoj jedinici jedan je takozvani granični mandat za koji se bore HDZ, Restart i Stipe Petrina. U konačnici bi raspodjela mogla biti - HDZ sedam, Restart četiri, Domovinski pokret dva i MOST  jedan.

Primorje i Istra u rukama ljevice

Restart koalicija mogla bi dobiti 39,3 posto potpore, HDZ 17,9 posto, a koalicija Radničke fronte i Možemo imala bi 8,1 posto, Domovinski pokret 6,3 posto, Stranka s imenom i prezimenom, Fokus i Pametno imaju 5,4 posto potpore, a MOST ima 4,9 posto.

Raspodjela izvjesnih mandata je sljedeća - Restart sedam mandata, HDZ tri mandata, Radnička fronta i Možemo jedan mandat i na kraju Domovinski pokret jedan mandat.

U toj su jedinici dva mandata granična i za njih se bori Restart, HDZ, Koalicija Stranka s imenom i prezimenom, Pametno i Fokus te MOST.

U konačnici bi raspodjela mandata mogla biti - Restart osam mandata, ali to je i dalje mandat manje u odnosu na 2016., dok bi HDZ imao tri zastupnika.

Katarina Peović bi postala saborskom zastupnicom, a mandat bi dobio i Domovinski pokret i koalicija Stranka s imenom i prezimenom, Fokus i Pametno s jednim zastupnikom, navodi Nova TV.

Glasova: 37754

Glasovanje je završeno

HDZ

32%

Restart koalicija

15%

Domovinski pokret

23%

Most

7%

Stranka s imenom i prezimenom, Pametno, Fokus

3%

Koalicija Dosta pljačke

1%

Koalicija Možemo

4%

Desna liga

1%

Željko Kerum - Hrvatska građanska stranka

4%

Milan Bandić 365 - Stranka rada i solidarnosti

1%

HNS

5%

Reformisti

0%

Ostali

2%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.