doznajemo

Bit će još mnogo uhićenja, 'Bandićevu glavu' odavno zatražio Milanović

Autor

Direktno.hr

20.10.2014. u 10:46
Ispiši članak

Iz neslužbenih izvora direktno.hr  doznaje da su istragu oko gradonačelnika Milana Bandića vodili istražitelji iz Rijeke radi sprječavanja mogućeg utjecaja na zagrebačke istražitelje. Iz istih dobro obaviještenih izvora također smo doznali da se radi o vrlo širokoj akciji policijskog USKOK-a te da će do srijede biti još privođenja osumnjičenika za koruptivna djela i zloupotrebe  položaja i ovlasti.

Od ostalih važnih informacija koje glavni mediji nisu spomenuli, a vezani su za slučaj uhićenja Milana Bandića i Slobodana Ljubičića, valja svakako podsjetiti na činjenicu da je Bandićevo uhićenje javno, de facto, zatraženo s najvišeg mogućeg mjesta još prije godinu i pol dana, odnosno dan nakon prvog kruga lokalnih izbora u Zagrebu. Premijer Zoran Milanović tada je, da podsjetimo, u intervjuu RTL-u neizravno prozvao Milana Bandića zbog korupcije. Govoreći o stanju u Gradu Zagrebu kazao je između ostalog: 'Ovo je crni Bizant, tu sve smrdi na korupciju'.

Sporna Milanovićava izjava pokrenula progon?

Ta izjava bila je sporna ne samo zato što je premijer tada u suštini neizravno zatražio Bandićevo uhićenje, već i zato što je tim izjavama Zoran Milanović pokušao utjecati na rezultate drugog kruga izbora za zagrebačkog gradonačelnika. No, bez obzira na taj premijerov gaf, Bandić je u drugom krugu uvjerljivo pobjedio Milanovićevog kandidata Rajka Ostojića. Taj Ostojićev poraz bio je i početak gubljenja ugleda premijera Milanovića unutar SDP-a, jer su mu mnogi i prije izbora zamjerali što inzistira na kandidatu Ostojiću, premda je Bernardić imao veću podršku unutar zagrebačkog SDP-a i u gradu Zagrebu.

Zagrebački gradonačelnik nakon toga je tužio RTL jer je objavio gore spomenutu, za njega uvredljivu, Milanovićevu izjavu. Prvostupanjski sud kasnije je presudio u korist Bandića, naloživši RTL-u da Bandiću mora platiti 50.000 kuna sa zateznom kamatom na ime naknade štete prema Zakonu o medijima.

Valja podsjetiti da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić nakon pretresa svog doma u Bužanovoj ulici policijskim kombijem oko 2,40 sati, vraćen u sjedište Policijskog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) gdje je prenoćio zajedno sa svojim suosumnjičenicma - predsjednikom Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodanom Ljubičićem i vlasnikom CIOS-a Petrom Pripuzom. Danas oko 13 sati Bandić i osumnjičeni Bandićevi suradnici trebali su biti dovedeni u sjedište USKOK-a u Gajevoj ulici u Zagrebu, javila je Nova TV. U sjedištu USKOK-a osumnjičenici će biti saslušavani do dugo u noć, nakon čega će USKOK najvjerojatnije za njih zatražiti istražni zatvor. O tome hoće li osumnjičenici biti zadržani u istražnom zatvoru, sutra će odlučiti istražni sudac. 

Istraga ide u tri smjera

Milana Bandića PN USKOK navodno tereti za utaju 10 milijuna kuna poreza na ime donacija koje je dobivao 2009. u predsjedničkoj kampanji. U istrazi je, kako navodi Večernji list, sudjelovalo i Ministarstvo financija, a neslužbeno se doznaje da je Bandiću, koji je bio predsjednički kandidat, novac stizao i nakon kampanje.

Cijala istraga se, navodno, sastoji od tri paralelna dijela: istražuju se sumnjiva zapošljavanja i malverzacije u Zagrebačkom holdingu, zbrinjavanje smeća u Zagrebu te spomenuta predsjednička kampanja iz 2009. 

Privođenje je provedeno u nedjelju navodno zato jer su istražitelji doznali da su mjere istrage 'probijene', odnosno zato što su osumnjičenici doznali da bi mogli biti privedeni.

Pretres u Bandićevu domu trajao je od 19,30 sati, a istražitelji su više sati tragali za dokazima i dokumentima koji ga mogu povezati s koruptivnim nedjelima, zlouporabama položaja i ovlasti te trgovanja utjecajem za koje ga sumnjiči Uskok.

Bandićev odvjetnik Krešimir Krsnik potvrdio je da je pretres trajao gotovo sedam sati.

Istovremeno, pretraživane su i kuće Pripuza i Ljubičića na Pantovčaku, a jutarnjim satima očekuju se pretresi njihovih ureda. U Gradsko poglavarstvo istražitelji navodno već mjesecima dolaze po raznu dokumentaciju.

Ljubičićev odvjetnik Veljko Miljević ranije je potvrdio da njegova branjenika terete za kršenje propisa u javnoj nabavi i nezakonito zapošljavanje u Holdingu. No, Miljević nije želio komentirati nagađanja da je uhićen na graničnom prijelazu sa Slovenijom dok je pokušavao izaći iz Hrvatske.

Pripuzov odvjetnik Mate Matić kazao je Hini da je pretraga Pripuzova doma završila nešto iza 23 sata, nakon čega je vraćen u PNUSKOK na Oranice. Tijekom jutra trebale bi se nastaviti pretrage, nakon čega će osumnjičeni biti odvedeni na ispitivanje u Uskok i dovedeni pred suca istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, koja u odsutnosti gradonačelnika donosi odluke, novinarima nije znala reći što je policijski USKOK tražio u Gradskoj upravi a ne zna ni tko je sve uhićen, odnosno tko se danas nije pojavio na poslu.

Sumjnjive prenamjene zemljišta

Slavko Kojić novinarima nije htio komentirati uhićenje suvlasnika CIOS-a Petra Pripuza. "Ured za financije ne posluje s nikakvim Petrom Pripuzom", izjavio je Kojić. Dodao je da su "papiri i računi čisti" i da za to ima dokaze.

Upitan vjeruje li da je gradonačelnik Milan Bandić napravio ono za što ga se tereti i zbog čega je danas uhićen, Slavko Kojić je rekao: "Tko sam ja da vjerujem? Kako je rekao Sveti Otac? Tko sam ja?".

Predsjednik Zelene akcije Bernard Ivčić izjavio je sinoć kako već gotovo deset godina upozoravaju na sumnjive prenamjene zemljišta, netransparentne izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP) i pogodovanja sumnjivim investitorima.

"Ostavku gradonačelnika Bandića smo već tražili 2010. zbog 'slučaja Varšavska i izgradnje podzemne garaže u sklopu projekta Cvjetni'. Tada su Zelena akcija i Pravo na grad organizirali prosvjed ispred Gradske uprave na kojem je 4000 ljudi zatražilo od gradonačelnika Bandića da spakira kofere i ode u zatvor u Remetinec", izjavio je Ivčić Hini.

Ustvrdio je kako je očito "da su građani bili godinama ispred nadležnih institucija koje su se pravile da ne vide nikakve malverzacije u upravljanju gradom".

Kalinić: Šleperi su odvlačili papire

"Neka se nitko ne naljuti, ali Zagreb je najvažniji grad Hrvatske i mora funkcionirati bez mrlje", izjavio je predsjednik zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić, komentirajući za Hinu uhićenja Bandića i drugih.

Pavle Kalinić, pročelnik gradskog Ureda za upravljanje u hitnim situacijama i jedan od najbližih suradnika uhićenog gradonačelnika izjavio je kako ga, zbog "pritiska" policije u zadnje vrijeme, to uhićenje nije iznenadilo, a očekuje da će oko toga još biti žestoke borbe.

"Koji je pritisak bio u zadnje vrijeme, naročito iz MUP-a, s obzirom da su šleperima odvlačili papire i tražili i dlaku u jajetu, nije me iznenadilo ovo što se dogodilo. Ne očekujem da će to biti cakum-pakum gotovo, bit će tu još žestoke borbe i odvjetničkih timova s jedne i druge strane", rekao je Kalinić za Dnevnik Nove TV.

SDP-ov saborski zastupnik i bivši ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović sinoć je na svojoj facebook stranici objavio dio svog intervjua iz 2010. u kojem je prognozirao da će se Uskok pozabaviti i zagrebačkim gradonačelnikom i bivšim premijerom Ivom Sanaderom.

"Milan Bandić je na kraju svoje političke karijere, a obzirom na način rada ne bih se iznenadio da i na njegova vrata zakuca USKOK", citirao je Jovanović svoj odgovor na pitanje iz četiri godine starog intevjua.  I Jovanović je, dakle, najavljivao i tražio Bandićevo uhićenja baš kao i premijer Milanović.

Komentirajući uhićenja zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, predsjednika Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodana Ljubičića i vlasnika CIOS-a Petra Pripuza, saborski zastupnik Josip Kregar rekao je kako se radi o društvu koje se ne viđa često na istom mjestu.

Kregar smatra da se još premalo zna o tom uhićenju, a zasad samo može citirati omiljenu Bandićevu izjavu 'neka institucije obave svoj posao.

Nekoliko sati nakon uhićenja Milana Bandića na njegovu facebook profilu objavljene su fotografije uz prateći tekst kako je gradonačelnik par nedjeljnih "slobodnih sati između obveza proveo u svom vrtu u zagrebačkom naselju Savica  berući mahune s prijateljima".

Privedeno pola Holdinga: evo tko je sve iza rešetaka:

Glavni zagrebački dnevni listovi neslužbeno su doznali da su osim zagrebačkog gradonačelnika Milan Bandića, predsjednik Uprave Holdinga Slobodana Ljubičića, predsjednik Uprave CIOS-a Petra Pripuza, privedeni i direktor ZET-a Ivan Tolić, direktor Čistoće Miljenko Benko, direktor Plinare Ante Dodig, pročelnik Ureda gradonačelnika Miro Laco, pročelnik stručne službe gradonačelnika Vidoje Bulum, glavni tajnik zagrebačkog športskog saveza Zdenko Antunović, specijalni savjetnik gradonačelnika Željko Horvat, referent za javnu nabavu zagrebačkog holdinga Filip Čulo, načelnica odjela za pravne poslove u Gradskom uredu za imovinsko-pravne poslove Koraljka Rožanković Uremović, Ivan Jurčić, Ivan Markuš,  zamjenica pročelnice Ureda za imovinsko-pravne poslove Ines Bralić, direktor građevinske tvrtke Bramgrad projekt d.o.o. Branko Mihaljević, Dragutin Kosić.

Očekuje se da bi većina njih ili svi trebali biti tijekom popodneva dovedeni u USKOK, a potom će se vidjeti za koga će biti tražen istražni zatvor.

U tijeku je pregled dokumentacije u Gradskoj upravi i Holdingu

Zamjenica zagrebačkog gradonačelnika Sandra Švaljek izvijestila je da je u tijeku pregled određenog broja prostorija i dokumentacije i u zgradi Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga od strane ovlaštenih institucija te da o tom pregledu zbog osiguravanja neometanog tijeka istrage ne može iznositi detalje.

"Kao što su to već građani saznali iz medija i ovim putem obavještavam i njih i sve zaposlenike Gradske uprave, zavoda, službi, Zagrebačkog holdinga da je u tijeku pregled određenog broja prostorija i dokumentacije i u zgradi Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga od strane ovlaštenih institucija. O tom pregledu zbog osiguravanja neometanog tijeka istrage ne mogu u ovom trenutku iznositi detalje", istaknula je Švaljek na konferenciji za novinare u Gradskoj upravi.

Istaknula je da Grad funkcionira uredno i sukladno nadležnostima utvrđenim zakonom u svim njegovim elementima.

"Svi poslovi Grada kojima se ostvaruju potrebe građana redovno se obavljaju, a od zaposlenika Gradske uprave, službi, zavoda i Zagrebačkog holdinga očekujem da uredno izvršavaju sve svoje redovne obaveze. Svi poslovi Zagrebačkog holdinga, njegovih podružnica i s njim povezanih trgovačkih društava također se odvijaju bez ikakvih poteškoća i smetnji", istaknula je Švaljek.

Zamolila je medije za razumijevanje i strpljivost, te da su u Gradskoj upravi otvoreni za komunikaciju s javnošću i na vrijeme će mediji dobivati sve informacije koje budu imali. "No, u ovom trenutku molila bih vas za određeno strpljenje s obzirom na to da je samo po sebi jasno da je u ovom trenutku prioritet osigurati kvalitetan rad i Gradske uprave i Zagrebačkog holdinga", poručila je Švaljek.

Na upit novinara može li reći barem inicijale privedenih, jer javnost zna za Milana Bandića, te direktora ZET-a Ivana Tolića, Švaljek je rekla da ništa ne može reći jer niti oni u Gradskoj upravi nemaju tih službenih informacija.

Upitana zna li tko je došao na posao, a tko nije, Švaljek je rekla da je oko 2800 ljudi zaposleno samo Gradskoj upravi te je teško reći tko je došao na posao.

Švaljek je rekla da su jutros održali takozvani mali kolegij s užim sastavom te da su prošli kroz poslove gradonačelnika za današnji dan, te za utorak i srijedu i dogovorili kako će obavljati te poslove. Nakon toga održan je redovni veliki kolegij na kojem su bili prisutni pročelnici i njihovi zamjenici i prošli su kroz unaprijed utvrđeni dnevni red. Isto tako, ako je bilo po nekoj točki određenih problema, ali sasvim neovisno o današnjoj, odnosno jučerašnjoj situaciji, to smo utvrdili i dogovorili daljnji tijek postupanja.

"Dakle, održali smo dva sasvim redovna radna sastanka", rekla je Švaljek.

Na pitanje je li gradonačelnik Milan Bandić u zgradi budući da se vrši pregled prostorija i dokumentacije, Švaljek je rekla da također to ne zna u ovom trenutku.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.