APSURDISTAN

BIROKRATI NADMAŠILI SAMI SEBE Ministarstvo pravosuđa napravilo 'veliki problem' zbog tri kune duga

Autor

Leo Buljan

Redakcija portala Direktno u posjedu je rješenja Državnog ureda za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) u kojem je poništen postupak javne nabave za 'radove na sanaciji krovišta zgrade Stalne službe u Imotskom Općinskog suda u Makarskoj' koju je raspisalo Ministarstvo pravosuđa. U rješenju koje je DKOM donio 4. rujna vrlo detaljno je opisan gotovo tragikomičan način postupanja hrvatske birokracije.

20.10.2019. u 12:09
Ispiši članak

Kako piše u rješenju DKOM-a, na natječaj objavljen 4. lipnja javila se zajednica ponuditelja Neir d.o.o. iz Splita i  Monte-mont d.o.o. iz Osijeka. Ministarstvo pravosuđa, kojem je na čelu Dražen Bošnjaković, odbilo je tvrtke jer su podaci Električnog oglasnika javne nabave 17. svibnja pokazali da tvrtka Neir ima 'dug po osnovi poreza na promet nekretnina' u iznosu od tri kune, a druga tvrtka Monte-mont, kao drugi član zajednice ponuditelja, ima 'evidentiran dug po osnovi poreza i prireza na dohodak od nesamostalnog rada u iznosu od 439,11 kuna'. Ukupno, riječ je o dugu manjem od 500 kuna. 

Da su ti podaci bili točni Ministarstvo pravosuđa bi svakako imalo pravo isključiti spomenute tvrtke iz natječaja, ali žalba tvrtke je pokazala nešto drugo. Ne samo da tvrtke u tom trenutku nisu imale dugovanja, već je jedna od njih, prema podacima područnih ureda Porezne uprave u Osijeku i Splitu, preplatila porez i država njoj duguje novac.

"Žalitelj ne može snositi štetu za način na koji je uređen modul dohvata dokaza putem EOJN RH i ne može biti odgovoran za činjenicu da odnosni modul izdaje potvrde koje ne odgovaraju činjeničnom stanju, a naručitelj, s druge strane, može zatražiti dohvat podataka iz Porezne uprave i dobiti potvrdu da postoji dug iako je već podmiren, ali nije proknjižen pa se činjenica podmirenja još ne vidi, ili čak još nije morao biti podmiren nego postoji otvoreno potraživanje u roku dospijeća koje još nije moralo biti podmireno, a što automatsko generiranje podataka bilježi kao dug", stoji u rješenju. 

Drugim riječima, sustav je bio previše spor i neprilagođen nastaloj situaciji da je jedna državna baza podataka mislila da postoji dug, a druga da je sve uredno plaćeno pa čak i preplaćeno.

Tri kune duga je problem, ali gotovo 70.000 kuna duga nije?

Vrhunac priče ipak dolazi u kasnijoj fazi postupka. 'Naručitelj navodi da je pažnjom dobrog gospodarstvenika, a kako ne bi oštetio žalitelja, naknadno, dana 4. lipnja 2019. godine, provjerio stanje duga poreznog obveznika Monte-mont d.o.o., Osijek, i tom prilikom utvrdio dug na osnovi poreza na dobit u iznosu 69.836,09 kn', piše u rješenju, što znači da je Ministarstvo pravosuđa ponovo išlo provjeriti podatke i vidjelo da osječka tvrtka 4. lipnja ima porezni dug od gotovo 70.000 kuna. 

Međutim, DKOM u rješenju navodi da to nije razlog za isključenje tvrtki iz natječaja jer je Ministarstvo pravosuđa ustvrdilo novi dug tek 'nakon završetka pregleda i ocjene ponuda'. U konačnici DKOM je odlučio natječaj vratiti na početak, a tvrtkama će Ministarstvo pravosuđa nadoknaditi 10.000 kuna troškova žalbenog postupka. Međutim, ako osječka tvrtka ne podmiri novi dug, zajednica ponuditelja opet će biti izbačena iz javnog natječaja.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.