TPORTAL

Biografije šest Mostovih ministara - što su napisali sami o sebi

Autor

Direktno.hr

Pročitajte kratke CV-ije Slavena Dobrovića, Tomislava Panenića, Davora Romića, Ante Šprlje, Vlaha Orepića, Dubravke Jurline Alibegović.
21.01.2016. u 12:48
Ispiši članak

Što su o sebi napisali u CV-ijevima, iako se neki od njih teško mogu nazvati tim imenom, prenosimo s tportala.

Slaven Dobrović, ministar zaštite okoliša i prirode

Dobrović je rođen je u Zadru, 29. kolovoza 1967. godine. Na Fakultetu strojarstva i brodogradnje Sveučilišta u Zagrebu, diplomirao je 1993. godine, kada postaje znanstveni novak, na istom fakultetu je magistrirao pet godina kasnije, a doktorirao 2002. Od 2010. godine je voditelj Katedre za inženjerstvo vode i okoliša. Objavio je više znanstvenih radova iz područja pripreme pitke i tehnološke vode, obradu i recikliranje otpadnih voda te gospodarenje komunalnim otpadom. Sudjelovao je u realizaciji većeg broja tehnoloških rješenja, stručnih mišljenja i elaborata u okviru suradnje Fakulteta s gospodarstvom i komunalnim sektorom. Promotor je ekološki zasnovanih sustava za gospodarenje otpadom, jedan od koautora sustava na otoku Krku. Dragovoljac je Domovinskog rata, član HGSS-a, oženjen i otac sedmero djece.

Davor Romić, ministar poljoprivrede

Romić je rođen je 4. siječnja 1958. godine u Metkoviću. Na fakultetu poljoprivrednih znanosti u Zagrebu diplomirao 1982. godine. Iste godine zaposlio se u Zavodu za melioracije Fakulteta. Magistarao je 1991. , a doktorirao tri godine poslije na Agronomskom fakultetu . Od 2015. godine ima zvanje redovitog profesora. Sudjelovao je i izlagao radove na međunarodnim znanstvenim skupovima, od kojih se posebno ističu oni s temama gospodarenja tlom i vodom, zaslanjivanja i utjecaja poljoprivrede na okoliš, diljem svijeta. Autor je više od 120 znanstvenih radova. Voditelj je ‘Nacionalnog projekta navodnjavanja i gospodarenja poljoprivrednim zemljištem i vodama u RH’, najvećeg infrastrukturnog projekta u poljoprivredi danas. U dva mandata je bio član Nacionalnog vijeća za vode Sabora Republike Hrvatske, bio je član Odbora za poljoprivredu Sabora RH. Oženjen je i otac troje djece.

Ante Šprlje, ministar pravosuđa

Šprlje je rođen 20. kolovoza 1979.godine u Metkoviću. NA Pravnom fakultetu diplomirao je 2002. godine, a pravosudni ispit polaže pet godina kasnije. Od 2003. Do 2005. Radi kao vježbenik u Dubravačko-neretvanskoj županiji, potom je dvije godine vježbenik u Općinskom državnom odvjetništvu u Metkoviću, a sudski savjetnik na sudu u Metkoviću postaje 2007. I na toj poziciji ostaje narednih pet godina nakon čega biva imenovanom sucem Općinskog suda u Metkoviću, a na toj poziciji nalazi se i danas. U prva četiri mjeseca 2015. godine obnašao je funkciju zamjenika predsjednice Općinskog suda trenutno obnaša funkciju .U CV –iju je naveo da osim služenja engleskim i njemačkim jezikom odlično barata i sa srpskim jezikom. Neoženjen je.

Vlaho Orepić, ministar MUP-a

U jednom od najlošije napisanih CV-a, Orepić je naveo da je rođen 16. studenog 1968. godine ne navodeći gdje. Završio je Zapovjedno stožernu školu 'Blago Zadro' u Zagrebu- pomorski smjer, na Pomorskom fakultetu u Dubrovniku stekao je zvanje diplomiranog inženjera pomorskog prometa - smjer Nautika,na Kineziološkom fakuultetu u Zagrebu stekao je zvanje višeg sportskog trenera. U CV-u posebno je istaknuo svoj ratni put te činjenice da je više puta odlikovan različitim medaljama i spomenicama. Nakon završetka rata sredinom 1996. godine dolazim u Zapovjedništvo VPS za JJ-Ploče na dužnost izvjestitelja za pomorske snage i minsko protuminska djelovanja, a potom na dužnosti voditelja operativnog odsjeka u stožeru ZVPS Jug. Bio je zapovjednik Pomorske baze JUG kada je na osobni zahtjev u srpnju 2014. izašao iz sustava. Razlog za izlazak bilo mu je najavljeno premještanje jer je kao aktivist sudjelovao u pobuni protiv gradnje TE Ploče.

Dubravka Jurlina Alibegović, ministrica Uprave

Diplomirala Ekonomskom fakultetu 1986.,na kojem je 1992. magistriala, a 2002. Doktorirala.Na Ekonomskom institutu zaposlila se odmah nakon fakulteta 1987.godine da bi ga na dvije godine u periodu 200.- 2002. godina zamijenila angažmanom u Ministarstvu znanosti i tehnologije, kao zamjenica ministra u Vladi Ivice Račana. Na Institut se vratila 2003. kao pomoćnica ravnatelja. Od 2004. do 2011. bila je voditeljica Odjela za ekonomiku javnog sektora da bi nakon toga preuzela posao voditeljice Odjela za regionalnu ekonomiku, održivost i razvojno upravljanje. Od 2013. Godine ravnateljica je Ekonomskog instituta.

Tomislav Panenić, ministar gospodarstva

Rođen je 12. ožujak 1973. u mjestu Berak, a medijski je postao eksponiran kada je nakon dugogodišnje vladavine HDZ-a u svibnju 2013. postao načelnik je općine Tompojevci u Vukovarsko-srijemskoj županiji.  Diplomirao 2000. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku - smjer marketing. Devet godina kasnije završava i studij poduzetništva na poslijediplomskom studiju Ekonomskog fakulteta u Osijeku. U CV-u naveo je da tečno govori engleski i njemački jezik.

Među brojim poslovima koje obavljao u resoru ekonomije, poljoprivrede i trgovine pažnju nam je privukao podatak da je od 9. listopada 1991. do 10. kolovoz 1992. godine radio kao policajac u ispostavi Lipovac. Od 2005. do 2013. bio je voditelj je Ureda za međunarodnu suradnju-TINTL koji se bavio pripremom i provedbom projekata bespovratne pomoći Europske unije, Svjetske banke i drugih donatora na području općina Tompojevci, Tovarnik i Lovas te Grada Iloka. Od 2007. do 2010. županijski je koordinator projekta socijalnog i gospodarskog oporavka Ministarstva regionalnog razvoja u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

Šira javnost u Hrvatskoj za njega je doznala nakon što je preko Mostove liste na nedavnim parlamentarnim izborima osvojio saborski mandat.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.