Šuker o privatizaciji CO

Bilo kakva prodaja državnih tvrtki ne bi smjela proći bez glasanja u Saboru

Autor

Direktno.hr

Odluku državne revizije koja je utvrdila nepravilnosti u privatizaciji Croatia osiguranja za direktno.hr prokomentirao je i bivši ministar financija Ivan Šuker.
03.06.2015. u 20:52
Ispiši članak

"Ja bih to gledao u kontekstu da je država odlučila prodati 39 posto Croatia osiguranja, a onaj tko ju je kupio kasnije ju je dokapitalizirao i došao do 60 posto vlasništva. Meni je logičnije da je država to dokapitalizirala", tvrdi Šuker.

Podsjetimo, Državni ured za reviziju u petak je u izvješću o reviziji prodaje dionica Croatia osiguranja (CO) dao mišljenje da odluku o privatizaciji tog društva Vlada nije mogla donijeti samostalno, već ju je morao potvrditi Sabor, a smatraju i da je cijena plaćena za usluge savjetnika za privatizaciju od oko 27 milijuna kuna mogla biti značajno manja. Adris je kupio lani 39,6 posto dionica CO-a, a nakon prodaje vlasničkog paketa društvo je dokapitalizirao sa 110 milijuna eura, nakon čega je postao vlasnikom 60 posto dionica CO-a. Ministarstvo financija i Državni ured za upravljanje državnom imovinom u utorak su reagirali na izvješće Državnog ureda za reviziju ističući kako je privatizacija Croatia osiguranja provedena temeljem važećih propisa i u skladu sa Zakonom o upravljanju državnom imovinom.

Šuker se pita što znači dokapitalizirati društvo koje je bilo bilo dobro kapitalizirano? Slaže se s ocjenama ekonomista poput Drage Jakovčevića koji se zalažu da bi o svakoj bitnijoj privatizaciji trebao raspraviti Hrvatski sabor. 

"Ja sam pobornik toga i inače, još dok sam bio u Vladi, da o svim privatizacijskim poslovima treba donijeti zakon ili bi se to trebaloo regulirati posebnim zakonom. Neka sve ide preko Sabora", tvrdi Ivan Šuker.

Slično je i s najavljenom privatizacijom HAC-a.

"Ne samo da mislim da bi se to pitanje trebalo naći na dnevnom redu Sabora, nego kada sam govorio o Zakonu o koncesijama, u ime Kluba HDZ-a tražio sam da se u taj zakon unese da se nikakva prodaja HAC-a, HEP-a, Hrvatskih šuma, bilo čega što sutra nekome može pasti na pamet prodati, ne može proći bez izglasavanja u Saboru. Hrvatski sabor trebao bi postati ključno mjesto gdje se o tim stvarima treba raspravljati. To je nešto što je potpuno normalno", dodao je Šuker.

Zaključio je da je to nešto što naprosto treba biti transparentno, kao i svaka prodaja.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.