IZBORNI INŽINJERING

Bili smo u pravu - skupština ogranka HND na HTV-u bila je nelegalna!

Autor

Direktno.hr

17.04.2015. u 21:06
Ispiši članak

Naš je jučerašnji tekst o ilegalnoj skupštini Ogranaka HND-a Hrvatske televizije izazvao brojne reakcije, ali i osporavanja. Naše je ključne tvrdnje o tome da su izbori izvršeni prijevarno i na neispravan način danas potvrdio upravo glavni tajnik Hrvatskog novinarskog društva, Vladimir Lulić:

"Poštovane kolegice i kolege,

na e-mail adresu HND-a stigli su upiti nekolicine članova Ogranka HND-a na HTV-u, a u vezi legalnosti Izborne skupštine Ogranka održane 10. travnja 2015. godine. U jednom od e-mailova je proslijeđeno i izdvojeno mišljenje kolegice Silvane Radun Špehar, članice tročlane Verifikacijske komisije izabrane na spomenutoj Skupštini. Kolegica je navela prigovore koji se provlače i kroz druge pristigle e-mailove kolegica i kolega s HTV-a. U mišljenju koje slijedi očitujem se i na neke druge pristigle prigovore. Napominjem da dio kolegica i kolega iz Ogranka HND-a na HTV-u ne smatra te prigovore, o kojima će biti riječi u nastavku, dovoljnim razlogom da se Skupština ponovi. No, na vama je da se oko svega toga dogovorite i da smognete snage da to napravite u miru i kolegijalno. Moje mišljenje nije za nikoga obvezujuće.

Kolegica Radun Špehar navodi:

1. Rad Skupštine trebalo je voditi Radno predsjedništvo (3 člana),

2. Na početku zasjedanja trebalo je donijeti Poslovnik prema kojem se Skupština vodi,

3. Nije izabrana Izborna komisija,

4. Verifikacijska komisija nije bila ovlaštena davati tumačenje rezultata, nego isključivo utvrditi broj članova Ogranka HND s pravom glasa, koliko ih je glasovalo, broj važećih/nevažećih listića i utvrditi koliko je koji/a kandidat/kinja dobio/la glasova, na što sam prije objave rezultata na Intranetu ukazala Sanji Šegedin Miriovsky, također članici Verifikacijske komisije.

5. Činjenicu da je troje kandidata, od 6. do 8. mjesta, a za Izvršni odbor Ogranka HND-a biralo se sedam, dobilo isti broj glasova, rješava članak 30. st.4.b Statuta HND-a, na što sam također upozorila prije objave rezultata.

6. Postupak izbora potpredsjednika/cu Ogranka HND-a pri HTV-u utvrđen je na Skupštini prije početka glasovanja, što bi trebao potvrditi zapisnik.

 

Kolegica Radun Špehar na kraju svoga dopisa kaže i da ovim Izdvojenim mišljenjem ne želi ni u kojem slučaju umanjiti rad, nepristranost i cjelokupnu angažiranost drugih članova Verifikacijske komisije, Sanje Šegedin Miriovsky i Krešimira Zubčića, jer je „osnovni posao, prebrojavanje glasova, obavljen točno i u iznimno kratkom roku“.

 

Po svemu što je kolegica Radun Špehar napisala, ali i po onome što se dade iščitati iz pristiglih e-mailova na adresu HND-a, te iz razgovora koje sam vodio, moje je mišljenje sljedeće:

 

1. kandidacijski postupak i rezultati glasanja na samoj Skupštini obavljeni su po demokratskim uzusima, Statutu HND-a i Odluci o temeljnim obveznim odredbama za Poslovnike o radu ogranaka (donesen 12. prosinca 2014. g.)

 

2. Izbor Sanje Mikleušević Pavić za predsjednicu Ogranka HND-a na HTV-u,   je pravovaljan, kao i izbor članova Izvršnog odbora.

 

3. Sanja Mikleušević Pavić je izborom za predsjednicu Ogranka postala i predsjednica Izvršnog odbora Ogranka.

 

3.  Tvrdnja da je kolega Dražen Majić izabran za potpredsjednika Ogranka i člana Izvršnog odbora ne može biti točna, niti je bilo kakav eventualni dogovor, ako ga je bilo, moguć mimo Statuta. I to iz više razloga:

a) kandidati se biraju samo za one funkcije za koje se natječu.

b) kolega Majić je bio kandidat za predsjednika Ogranka i izbore nije dobio.

c) ne postoji statutarna odredba koja bi kandidata za predsjednika koji izgubi izbore proglasila potpredsjednikom ogranka.

d) ne postoji statutarna odredba koja bi kandidata za predsjednika koji izgubi izbore proglasila članom Izvršnog odbora ogranka.

e) potpredsjednikom ogranka postaje kandidat za člana Izvršnog odbora koji je dobio najviše glasova.

f) potpredsjednicom Ogranka HND-a na HTV-u je na Izbornoj skupštini postala kolegica Maja Sever, jer je od svih kandidata za članove Izvršnog odbora dobila najviše glasova.

 

4. Točno je da Poslovnik o radu Skupštine nije usvojen. U tom se slučaju, međutim, u radu može primjenjivati Odluka o temeljnim obveznim odredbama za Poslovnike o radu ogranaka. U njoj su navedene temeljne odredbe potrebne za održavanje skupštine nekog ogranka, kao što su pitanje kvoruma, što treba sadržavati zapisnik, te se njome predviđa i mogućnost dopisnog glasanja, ako na skupštini nije dovoljan broj nazočnih. Novo vodstvo bi svakako što prije trebalo donijeti poslovnik o radu Ogranka HND-a na HTV-u, kako bi se prevenirali eventualni budući prijepori. A takve poslovnike, nažalost, nema ni većina drugih ogranaka.

 

5. Točno je da Skupština nije izabrala članove Izborne komisije. Njezin je posao, očito je, napravila Verifikacijska komisija, a njezin rad i vjerodostojnost, koliko sam razumio, nitko ne dovodi u pitanje. Ta je komisija, i po izdvojenom mišljenju kolegice Radun Špehar,  svoj osnovni posao, prebrojavanje glasova, obavila točno i u iznimno kratkom roku.

 

6. Točno je da dosadašnja predsjednica Ogranka Elizabeta Gojan nije podnijela izvješće o radu Ogranka u proteklom mandatu, ali je, prema informacijama koje imam, a zbog poznatih razloga koje neću ponavljati, na samoj Skupštini obećala da će izvješće poslati e-mailom svim članovima Ogranka. Rečeno mi je da je to na Skupštini i prihvaćeno. Kolegica Gojan je, prema mojim spoznajama, izvješće poslala u ponedjeljak, 13. travnja 2015. g.

 

7. Točno je da Statut HND-a predviđa da ogranci imaju od 3-7 članova Izvršnog odbora. No, zbog brojnosti Ogranka na HTV-u, dosadašnja praksa je godinama bila da Izvršni odbor Ogranka ima devet članova. Na Izvršnom odboru je da odluči hoće li se ta praksa nastaviti, no preporučio bih da se broj članova Izvršnog odbora uskladi sa Statutom HND-a. Odnosno, da Izvršni odbor Ogranka HND-a na HTV-u, uz predsjednicu Ogranka, čini još šestero kandidata s najvećim brojem dobivenih glasova. To bi uz Sanju Mikleušević Pavić bili:

Maja Sever, Damir Glavaš, Elizabeta Gojan, Katja Kušec i Miro Branković.

Sedmi član bi se trebao odabrati između Dražena Ilinčića, Aleksandra Stankovića i Roberta Zubera, koji su dobili jednak broj glasova. No, kolegica Radun Špehar je u pravu, takvi se slučajevi rješavaju primjenom čl. 30., st 4.b Statuta HND-a, koji propisuje da „kada više kandidata dobiju isti broj glasova, prednost se utvrđuje po prezimenu abecednim redom“. Dakle, član je Izvršnog odbora kolega Dražen Ilinčić.

 

Srdačan pozdrav,

Vladimir Lulić, glavni tajnik HND-a"

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.