GLASUJTE U ANKETI

BILA JEDNOM JEDNA ANTISISTEMSKA STRANKA Od Živog zida više nije ostao ni zidić

Autor

Ivica Zadro

Živi zid prvi put se natjecao na redovnim parlamentarnim izborima u studenom 2015. godine kada su osvojili jednog saborskog zastupnika i to u 7. izbornoj jedinici u kojoj je stranka osvojila 5,79 posto glasova. U Sabor je ušao Ivan Sinčić, tada još, barem na službenoj kandidacijskoj listi, bez drugog imena Vilibor.

05.06.2019. u 15:34
Ispiši članak

Stranka je prešla prag i u 3. i 8. izbornoj jedinici, no D'Hondtova metoda uskratila im je zastupnike u tim izbornim jedinicama.

Na prijevremenim parlamentarnim izborima u rujnu 2016. godine birači su nagradili aktivnost njihovog jedinog zastupnika i kandidata na predsjedničkim izborima 2014. godine. Živi zid kandidirao je 24-godišnjeg Ivana Vilibora Sinčića koji tijekom izborne kampanje zastupa poništenje pretvorbe i privatizacije, izmjene Ovršnog zakona i obustavu deložacija. U prvom krugu predsjedničkih izbora, 28. prosinca 2014., Sinčić osvaja 16,42 posto ili 293.570 glasova. U drugi krug nije ušao, bio je iza tadašnjeg predsjednika Ive Josipovića i sadašnje predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović.

Nagrađena su i stalna prisustva na deložacijama građana te je u Sabor 2016. ušlo osmero zastupnika Živog zida i partnera koalicije 'Jedina opcija'. Bili su to Goran Aleksić, Ivan Lovrinović, Vladimira Palfi, Hrvoje Runtić, Ivica Mišić, Ivan Pernar, Ivan Vilibor Sinčić i Marin Škibola. Prag nisu prešli jedino u 9. i 10. izbornoj jedinici.

Jedina zastupnica među njima, Vladimira Palfi, mandat je privremeno prepustila Branimiru Bunjcu na dvije godine. Nakon isteka dvije godine predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić odlučio je da se Palfi neće vratiti u Sabor. I nije – do sada.

Osmero zastupnika na početku mandata, a početkom lipnja u Klubu zastupnika Živog zida i SNAGA-e tek polovina njih. Ostvare li se najave o izbacivanju Branimira Bunjca i odlasku Ivana Pernara, Živi zid će ostati na dvoje zastupnika. Klub zastupnika činit će, uime Živog zida, bračni par Sinčić - Palfi i Goran Aleksić. Hoće li Aleksić ostati u tom klubu ili će se pridružiti nekom drugom klubu i uskratiti bračnom paru mogućnost djelovanja kroz klub zastupnika? Vjerojatno će dobro odvagnuti odluku.

A gdje su nestali preostali zastupnici? Maloprije spomenuti Goran Aleksić osnovao je Stranku građanskog i narodnog aktivizma (SNAGA) i trebat će novi klub ako želi nastaviti aktivnije sudjelovati u radu Hrvatskog sabora i nametati teme zbog kojih je i dobio mandat – uglavnom se tiču problematike zaduženih u švicarskom franku.

Ivan Lovrinović, koji je na dvama izborima u manje od godine dana osvojio mandat – prvo na listi Mosta nezavisnih lista, a potom, nakon osnivanja vlastite stranke Promijenimo Hrvatsku na zajedničkoj listi sa Živim zidom, nije u klubu zastupnika u kojem je i Živi zid. Djeluje kao nezavisni zastupnik.

Hrvoje Runtić djeluje u Klubu zastupnika Mosta, a sa Živim zidom se 'rastao' i prije formiranja ovog saborskog saziva. Bivše kolege optuživao je za sumnjive donacije.

Ivica Mišić koji je u Sabor ušao kao član stranke Promijenimo Hrvatsku, tu je stranku napustio i sada je kao nezavisni zastupnik u Klubu zastupnika Stranke rada i solidarnosti (Bandić Milan 365, op.a.) i nezavisnih zastupnika.

Među nezavisnima je i najmlađi saborski zastupnik Marin Škibola koji je napustio Živi zid neposredno nakon parlamentarnih izbora i pridružio se Klubu zastupnika Promijenimo Hrvatsku koji je, u međuvremenu, nestao.

Glasova: 4217

Glasovanje je završeno

Ivanu Viliboru Sinčiću-Vladimiri Palfi

25%

Ivanu Pernaru-Branimiru Bunjcu

75%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.