VIDEO

BezVeze D.Trbović košta milijune naših kn, a i gledanost je - bez veze

Autor

Direktno.hr

Nakon što je Siniša Kovačić preuzeo funkciju v.d.-a glavnog ravnatelja HRT-a, neslužbeno se moglo čuti kako će, osim smjena rukovodećeg Radmanovog kadra, među prvim promjenama u programskom dijelu biti i ukidanje (nimalo jeftine i prilično politički obojene) emisije BezVeze, koju vodi Danijela Trbović.
11.03.2016. u 15:12
Ispiši članak

Ova se emisija, podsjetimo, nedavno istaknula vrijeđanjem potpredsjednika Sabora Ivana Tepeša, ali i vjerskih osjećaja, zbog čega se HRT morao i ispričati. No da ne bi bilo da se rasprava svede samo na politiku, pokušali smo istražiti postoje li opravdani ekonomski razlozi za nastavak proizvodnje ''BezVeze''. Cifre su – frapantne. Gledanost – većim dijelom nepoznata, a manjim osrednja.

Emisija BezVeze je s emitiranjem na HTV-u 1 počela 26. listopada 2015. Svakoga tjedna troje gostiju odlazi u izolaciju na šest dana. HRT ih ondje hrani, grije, animira. Nakon što se u kući lijepo odmore, podruže i zabave, u emisiji BezVeze moraju odvojiti lažne vijesti od pravih. Zamišljeno je da i to bude zabavno.

Riječ je o svojevrsnome kvizu pripremljenom prema licenciji izraelske emisije The Bubble tvrtke Armoza Formats. Emisija se prikazivala u Poljskoj, Danskoj, Švedskoj.

A kako to sve izgleda u brojkama. Koliko košta produkcija, koliki su honorari za goste, voditeljicu, ekipu? I kolika je, u konačnici, gledanost? Odgovore je bilo teško dobiti. Neke nismo dobili ni nakon opetovanog inzistiranja.

HRT-ovoj službi za odnose s javnošću poslali smo sljedeća pitanja:

Koliko košta produkcija emisije BezVeze, po emisiji, ali i po sezoni? Koliki honorar za vođenje te emisije prima voditeljica Danijela Trbović? Koliki novčani iznos dobivaju gosti emisije? Koliko je djelatnika angažirano na realizaciji emisije, a koliko je od njih zaposleno na HRT-u? Koliki su rezultati gledanosti emisije BezVeze u Hrvatskoj, od početka emitiranja do danas? Imaju li saznanja koliki su rezultati gledanosti te emisije u stranim zemljama, u odnosu na hrvatsko izdanje?

Prvo smo dobili tek šturi, nepotpun odgovor, prvenstveno o gledanosti, i to za emisije proizvedene nakon ''skandala Tepeš'', koji je nedvojbeno morao donijeti dodatni publicitet. Navedeni su podaci gledanosti za samo tri posljednje emisije, a o honorarima ni broja.

''Prema podacima o gledanosti emisija BezVeze dostavljamo vam slijedeće podatke: 7. ožujka 2016. gledanost je iznosila AMR 3,4%, SHR 7,5%, što u ukupnoj  populaciji  znači  140.796 gledatelja. Na dan 29.veljače AMR je iznosio 4%, SHR 8%, odnosno emisiju je pratilo 162.889 gledatelja.  22.veljače 2016. AMR je iznosio 4,5%, SHR 9,5%, odnosno 183.335 gledatelja. Honorar voditeljice te ostali novčani iznosi koje navodite, a koji se tiču gostiju honorara gostiju te produkcijskih uvjeta sukladni su tržišnim uvjetima i u skladu s prosjekom cjenika uobičajenog na domaćem tržištu. Ne raspolažemo podacima o gledanosti u ostalim zemljama'', poručili su nam s HRT-a.

Budući da se ovako manjkavim odgovorom nismo mogli zadovoljiti, zamolili smo HRT-ovu PR službu da nam ponovno odgovore na ista pitanja, s nadom da će javnosti pružiti informacije koje ima pravo znati. Iz drugog pokušaja uspjeli smo doznati ponešto o ''lovi'', ali ono ključno – ne. Ipak, šokirat ćete se kada vidite koliko gosti novca dobivaju za šest dana provedenih u izolaciji.

''U produkcijskim troškovima za 2016. planiran je ukupni iznos od 2.770.988,00 kn što iznosi prosječno 115.457,83 kn po emisiji. Gospođa Daniela Trbović je djelatnica HRT-a i ne prima honorar. Gosti emisije dobivaju 9.000,00 kn bruto. Djelatnici HRT-a su zaposlenici produkcijskoga odjela Zabava, potrebni za realizaciju studijskoga snimanja - sekretarice i asistenti režije, scenografije, tehnike, transporta. Angažirani vanjski suradnici su: redatelj emisije, scenarist, glavni novinar istraživač, novinari istraživači, fotograf'', stoji u novom odgovoru.

Ranije se pisalo kako Trbović na HRT-u zarađuje više od 13 tisuća kuna neto. U osmišljavanju tema i sugovornika za BezVeze, među ostalim, surađuje s urednicom Majom Tokić i redateljem Zoranom Margetićem. Evo kako oni to rade. Ne može se ne primijetiti kako u emisiju zovu mahom lijevo orijentirane sugovornike. Ponekad u šali i cinizmu znaju otići predaleko pa je HRT bio prisiljen ispričati se potpredsjedniku Hrvatskog sabora Ivanu Tepešu. To je učinjeno zbog više nego uvredljivih izjava voditeljice 15. veljače. Tepeš je nazvan malim sljedbenikom jednog totalitarnog režima iz Drugog svjetskog rata! A emisija je započeta ''važnom viješću za sve vozače po kojem je Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture donijelo novi zakon po kojem će obvezni dio kutije prve pomoći biti i krunica”.

Da su gledatelji općenito nezadovoljni, može se zaključiti po komentarima na FB stranici BezVeze.

I posljednje izdanje bilo je na rubu dobrog ukusa. Uoči Dana žena prvi put su u izolaciju poslane tri žene - književnica, prevoditeljica i gay aktivistica Mima Simić, dramska umjetnica Nataša Dorčić i spisateljica, blogerica i TV kritičarka Zrinka Pavlić. Domaćica Trbović s posebnim je zadovoljstvom je odradila ''pitalicu'' o ''novoj leksikografskoj zvijezdi''.

Pitanje je izgledalo ovako: Ministar vanjskih poslova Miro Kovač jednu od tri ponuđene osobe nazvao je enciklopedistom i prosvjetiteljem:

a. Ivo Banac

b. Tomislav Karamarko

c. Velimir Bujanec

Nakon rasprave, Pavlić i Simić su se odlučile za Banca, a Dorčić za – točan odgovor. Kad je otkriveno da je riječ o Velimiru Bujancu, gošće su se podrugljivo previjale po studiju od smijeha, što možete vidjeti na OVOJ SNIMCI, od 28. minute. (Zanimljivo je da je u isto to vrijeme Banac gostovao kod Bujanca). No hoće li se Bujanec zadnji smijati? Koliko će još dugo i koliko skupo hrvatski građani plaćati BezVeze?

Za kraj izdvajamo video isječak iz posljednje emisije, s uvijek vrućom temom (liječenja) homoseksualnosti. 

Mladenka

Mima Simić u ulozi mladenke! Ovaj video ne smijete propustiti! :)

Posted by

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.