Erdogan:

Bez uklanjanja birokratske oligarhije nema uspjeha; radimo na tome

Autor

Direktno.hr

Hrvatska i Turska imaju dobru gospodarsku suradnju, ali to je daleko od potencijala, rečeno je u srijedu na početku Hrvatsko-turskog gospodarskog foruma, koji se u srijedu održava u Kristalnoj dvorani zagrebačkog hotela Westin.
27.04.2016. u 12:11
Ispiši članak

Skupu se obratio turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, s poštovanjem i ljubavlju. Prošlo je deset godina od posljednjeg posjeta Zagrebu i osjećam veliko zadovoljstvo. Zahvaljujući iskazanom gostoprimstvu, predsjednici i dužnosnicima, za organizaciju zahvaljujem Komori i DEIK-u.

"Vidim da RH i Turska zdravim koracima idu naprijed. Prije deset godina je to bila drugačija zemlja, ovo je sasvim drugo i vide se značajni koraci. 2006. RH nije bila u EU i NATO-u. Od devedesetih godina, kada je patila i brojila ljudske i materijalne gubitke, puno se promijenila. Nastojala je uspostaviti dobre odnose sa susjedima. Današnju Hrvatsku gledam drugim očima, potpuno je integrirana u euroatlanske integradije sa svojom infrastrukturom, to je zemlja koja sada buja od razvoja", kazao je Erdogan.

"Hrvatska je jedan od najvažnijih centara u regiji i ona će ostvariti svoje ciljeve. Ona je vrlo odlučna. U siječnju je na vlast stupio premijer Orešković koji je odličan predstavnik ovih nastojanja.

2008. godine financijska kriza pogodila je sve zemlje, pa i Hrvatsku, a danas Hrvatska pokazuje znakove razvoja. Turska joj u tome može biti primjer. Mi smo uspjeli usprkos krizi udvostručiti prihode, naš BDP po glavi stanovnika porastao je na 10 tisuća dolara. 2023. godine će biti godišnjica osnivanja naše države. Ovo govorim jer svaka zemlja upada u krize. I Turska je u prošlosti imala svojih daleko većih problema, ipak došli smo u najnižu točku krize i zahvaljujući strukturnim reformama prebrodili smo je, zahvaljujući infrastrukturnim projektima i privatnom sektoru.

Po mom dolasku na vlast imali smo više državnu ekonomiju, htjeli smo smanjiti državni upliv, podvrgnuti se privatizaciji i ojačati privatni sektor. Državni se sektor povukao iz privrede i time smo pokrenuli razvoj. To je važno. Turska je oživjela najveću privatizaciju u povijesti i to je naša nada i uspjeli smo u svojim nastojanjima", kaže turski predsjednik.

"Na zajedničkom smo prostoru, dijelimo vrijednosti imamo i slične poglede. Surađujemo na političkom i vojnom planu. U kulturi i povijesti svakako surađujemo. Vjerujem da će Turska i Hrvatska, kao što je predsjednica rekla, doći do kapaciteta od milijardu dolara za privredni razvoj. Napori za mirom su važni, ali naši bilateralni odnosi i odnosi naših naroda su daleko iza kvaliteta naših političkih odnosa i nadam se da će se razviti.

U stočarstvu, imamo 10.000 tona izvoza iz Hrvatske u Tursku, kazala mi je predsjednica, i to se može poboljšati. Rekli smo joj da razvojem tih djelatnosti, pogotovo stočarstvo, možemo unaprijediti suradnju.

Financijsko upravljanje je drugo - novac je sredstvo, ono putuje i ako ga se ne uhvati, pobjegne. Takav je novac. Ima svoj duh - tamo gdje mu je privlačno, tamo odlazi. Financijaši idu tamo gdje novca ima i zbog toga mi u politici radimo na pripremanju terena za njih u vjeri da će doći ulagači i financijeri.

Privatni sektor je najvažniji pokretač ekonomije. U Svjetskoj ekonomiji privatni sektor ia posebnu ulogu. U potencijalu naših ekonomija i njihovom razvoju vidim cilj naše politike. Na takvim temeljima želim da se svakodnenvo povećavaju, a znam da to i vi želite. Kao što smo mi napunili danas ovu salu, nadam se da će se dogoditi uzvratni susret u Istanbulu.

Razmjena je porasla na 550 milijuna, a cilj je da se poveća na milijardu dolara.

Gospođa Kitarović, koju vrlo cijenim, zna da ćemo raditi da ćemo zajedno stremiti tom cilju. Naši bilateralni odnosi će biti uspješni. Poslovni svijet trpi birokraciju i radimo na tome da se uklone prepreke, da se ukloni tzv. birokratska oligarhija. Političari su uspješni kad se od nje sklone. Bez njenog uklanjanja, nema uspjeha. U povećanju blagostanja naših naroda bit ćemo sudionici. Gospodarstvenici će imati bolju priliku da se upoznaju. Vjerujem da ćemo svi iskazati napore u tom pravcu. U središnjoj i jugoistočnoj Europi, Hrvatska nama pruža veliku priliku, pogotovo sa visokoobrazovanom radnom snagom.

Vrijedne se privatizacije događaju u Hrvatskoj i to bi trebalo biti od našeg interesa. Hrvatske tvrtke su po tehnološkom razvoju pri samom vrhu. Iz tog razloga važna su zajednička partnerstva", kazao je Erdogan.

Turska će biti podrška u razvoju Hrvatske i regije. Brz razvoj turske ekonomije povećao je naša ulaganja - 16,5 milijardi dolara uložili smo u inozemstvu. Nadam se da ćemo uložiti još više i da u tom smislu nećemo pasti.

Upućujem poziv turskim investitorima da ulažu u Hrvatsku. Učinit ćemo sve da se stvari poboljšaju i nadam se da ćete od toga imati koristi. Šest je područja suradnje i želimo da HGK otvori predstavništvo u Turskoj.U Istambulu možete za samo četiri sata osegnuti veliki dio svijeta. Želim gospodarstvenicima da se smanji birokracija i poboljša suradnja. Smatram da smo napravili ogroman korak u produbljivanju prijateljstva i da smo otvorili nove šanse za naše zemlje. Veoma vam zahvaljujem kao domaćinu.

Kolinda Grabar Kitarović kazala je da "Turska pripade Europi, u gospodarskom, prostornom i kulturnom smislu" te da između Hrvatske i Turske ne postoje otvorena pitanja, a gospodarska suradnja odvija se bez smetnji, iako smo obvezani na jačanje gospodarskih veza.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.