Jean-Michel Nicolier

Bez pravde za ubojstvo branitelja zbog srpskih zakona i hrvatske nebrige

Autor

Direktno.hr

10.01.2015. u 13:57
Ispiši članak

Hrvatski dragovoljac Domovinskog rata Jean-Michel Nicolier, Francuz iz Vesoula, ponukan slikama razaranja, 1991. godine došao je u Vukovar kako bi pomogao borbi protiv agresora. Ubijen je na Ovčari. Ime njegovog ubojice je poznato, međutim, ni hrvatske ni srpske institucije nisu poduzele ništa kako bi pravda bila zadovoljena.

Jean-Michel prva je žrtva Ovčare, gdje ga je iz hangara izvukao Spasoje Petković zvani Štuka i usmrtio ga hicem u glavu. Potom je uzeo 20 franaka s posvetom iz njegovog džepa.

No, Petković je izbjegao kaznenom progonu jer je na Specijalnom sudu u Beogradu priznao druge zločine i prokazao počinitelje, čime je dobio status "svjedoka suradnika". I nemali broj prijetnji smrću.

O empatiji koju je prema Vukovaru i ostatku Hrvatske imao Jean-Michel najbolje govori činjenica da je odbio ponudu francuske televizijske ekipe da s njima napusti Vukovar rekavši: "Ja sam kao dragovoljac došao u Vukovar. To je moj izbor, i u dobru i u zlu".

Svi prebacuju odgovornost, ispada da nitko nije nadležan za ovaj slučaj

U tekstu objavljenom sredinom prosinca pitali smo hrvatske institucije što čine kako bi se njegov ubojica priveo pravdi. Upit smo poslali Ministarstvu branitelja, Ministarstvu vanjskih i europskih poslova te Ministarstvu pravosuđa.

Odgovorilo nam je jedino Ministarstvo branitelja iz kojeg su poručili da u njihovoj nadležnosti nije sudstvo, nego mirovine i druga braniteljska prava, kao i potraga za nestalim osobama, ali da zakonski na privođenje Spasoja Petkovića ne mogu utjecati. Uputili su nas na Ministarstvo pravosuđa, iz kojeg nam nisu odgovorili, kao ni Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, koje je nezainteresirano za provođenje pravde u ovom slučaju.

I kada su poluge vlasti pokazale da ne mogu utjecati na slučaj uhićenja krivca za ubojstvo jednog od najvećih junaka Domovinskog rata ili jednostavno nisu zainteresirane, pitali smo Ured pučke pravobraniteljice što čini po ovom pitanju s obzirom da je Jean-Michelu oduzeto osnovno ljudsko pravo, ono na život. Odgovorili su nam da su nadležni samo za teritorij Republike Hrvatske, te nas uputili na Zaštitnika građana Republike Srbije Sašu Jankovića, njihove verzije pučkog pravobranitelja.

"Ne možemo se baviti slučajevima prije 2007."

Odgovor u kojem smo pitali kako je moguće da nema reakcije na oduzimanje temeljnog ljudskog prava, prenosimo u cijelosti.

"Primili smо Vаš dоpis u kоmе pitаtе dа li ćе Zаštitnik grаđаnа nеštо prеduzеti pоvоdоm ubistvа о kоmе је, u svојstvu svеdоkа sаrаdnikа, nа suđеnju zа zločinе u Оvčаri оdržаnоm u Bеоgrаdu gоvоriо Spаsоје Pеtkоvić.

Prеmа Zаkоnu о Zаštitniku grаđаnа Zаštitnik grаđаnа nе mоžе dа sе bаvi dоgаđајimа kојi su sе dоgоdili prе usvајаnjа tоg zаkоnа (2007. gоdinе). Shоdnо оdrеdbаmа istоg zаkоnа, Zаštitnik grаđаnа nе mоžе dа kоntrоlišе rаd sudоvа i tužilаštаvа", odgovor je Dragana Janjića, višeg savjetnika u Uredu Zaštitnika građana Republike Srbije.

Postavlja se pitanje zašto je takav zakon uopće usvojen, jer se njime praktički onemogućava bilo kakvo propitkivanje o žrtvama agresije na Hrvatsku. Odgovor smo potražili od hrvatskih branitelja. 

Glogoški: To bi bilo priznavanje agresije

Za komentar na ignoriranje ovog slučaja od strane hrvatskih i srpskih institucija, pitali smo Đuru Glogoškog, predsjednika Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida I. skupine i jednog od vođe prosvjeda branitelja u Savskoj.

"To je samo dokaz da neke stvari treba postaviti na mjesto, pogotovo pravosuđe koje ne funkcionira. Jedan od razloga našeg prosvjeda je i taj što se ne procesuiraju ratni zločinci koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku. S druge strane, Srbija osuđuje i zatvara naše branitelje", rekao je Glogoški.

Jasno je zašto se Srbija ne želi baviti tim problemom, mišljenja je ovaj branitelj.

"Srbija zna zašto ne želi ulaziti u taj slučaj. Na taj način priznali bi da su sudjelovali u agresiji na Republiku Hrvatsku", dodao je Đuro Glogoški.

Obitelj traži pravdu

Jean-Michelova obitelj živi u Hrvatskoj, u Karlovcu. Njegovu majku i brata boli što potraga za njim teče presporo, iako su ganuti što je središnji pješački most u Vukovaru nazvan po njemu i dodjelom odličja Reda Nikole Šubića Zrinskog za junaštvo 2011. godine.

"Silna je frustracija znati ime i prezime ubojice moga brata, njegovu adresu u Srbiji, i živjeti sa spoznajom da pravda nije zadovoljena", rekao je u prosincu u razgovoru za Večernji list Paul Nicolier, Jean-Michelov brat.

Dodao je da je svjestan da ekshumacije i identifikacije koštaju, ali siguran je da se iz državnih sredstava toliko može izdvojiti za vukovarske branitelje.

"Ustajem i liježem s njim", poručila je Lyliane Fournier, majka Jean-Michela, koja se doselila u Karlovac nakon sina Paula koji je tamo pronašao ljubav.

Dodajmo da je Lyliane kao majka poginulog branitelja ostvarila pravo na braniteljsku mirovinu. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.