'IZBJEGAVANJE PLAĆANJA TROŠKOVA GOSPODARENJA OTPADOM'

Bez osobne iskaznice nema odlaganja u reciklažnim dvorištima; Ministarstvo uprlo prstom u 'neodgovorne pojedince'

Autor

Barbara Kraš Kedmenec

Prije tjedan dana portal Direktno objavio je članak na temu novosti za korisnike reciklažnih dvorišta koji, prema Evidenciji o preuzetom komunalnom otpadu i korisnicima koji predaju otpad, isti više ne mogu odlagati bez predočenja osobne iskaznice te podataka o šifri obveznika i šifri objekta. Iako smo u sklopu članka objavili odgovor zagrebačke Čistoće i reakciju Udruge za zaštitu okoliša Resnik, iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja na naš upit od prošlog tjedna odgovorili su tek u utorak.

25.04.2021. u 12:19
Ispiši članak

Iz Čistoće su poručili da Evidencija preuzimanja otpada građanima "ništa ne mijenja, sve ostaje kao i prije", osim što moraju pokazati podatke koji su vidljivi iz računa Holdinga na kojem se po novom nalazi i 1D crtični kod u svrhu jednostavnog skeniranja od strane tehničara na reciklažnom dvorištu .

Čak su iznijeli podatak da je od početka uvođenja Evidencije, u odnosu na isto vrijeme prošle godine, predano oko 30 posto otpada više u reciklažnim dvorištima.

Ipak iz Udruge UZOR iznijeli su rezervu naspram takvog sustava poručujući da evidencija o preuzetom otpadu, odnosno količini, ne bi trebala uključivati i prikupljanje podataka o korisnicima te da odvoženje otpada za građane ne bi trebalo imati nikakvih posebnih ograničenja.

Odgovor Ministarstva

Iz Ministarstva podsjećaju da je Zakonom o održivom gospodarenju otpadom i Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom propisano kako osoba koja upravlja reciklažnim dvorištem (davatelj javne usluge, u ovom slučaju Čistoća) obavezna zaprimati bez naknade i voditi evidenciju o zaprimljenom otpadu nastalom u kućanstvu, a ako reciklažno dvorište zaprimi otpad poput proizvodnog otpada ili otpada s područja druge jedinice lokalne samouprave onda osoba koja predaje otpad mora snositi sve troškove gospodarenja tim otpadom.

Dalje navode kako su u cijeni javne usluge prikupljanja miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada sadržani i troškovi nastali radom reciklažnog dvorišta zaprimanjem bez naknade otpada nastalog u kućanstvu na području jedinice lokalne samouprave za koju je uspostavljeno reciklažno dvorište.

"Kako bi građanin kao korisnik javne usluge mogao ostvariti pravo besplatne predaje otpada u reciklažno dvorište potrebno je utvrditi njegov identitet i status korisnika javne usluge. Način vođenja Evidencije je propisan Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom. Evidenciju vodi davatelj javne usluge za svakog korisnika javne usluge i ona sadrži podatke o korištenju reciklažnog dvorišta i to: adresu reciklažnog dvorišta u koje korisnik javne usluge može predati otpad bez naknade te datum, ime i prezime i broj osobne iskaznice korisnika usluge, vrstu odnosno ključni broj otpada i masu otpada koji je preuzet u reciklažnom dvorištu", kažu u Ministarstvu. 

Svrha - naplatiti proizvodni otpad 

Obveze zaprimanja otpada bez naknade u reciklažnom dvorištu te vođenja Evidencije o preuzetom komunalnom otpadu su propisane Zakonom o održivom gospodarenju otpadom još 2013. godine, a sadržaj Evidencije je uređen Uredbom o gospodarenju komunalnim otpadom 2017. s dopunom 2019. godine kada je dodan podatak o kategoriji, odnosno potkategoriji korisnika, podsjećaju u Ministarstvu, a mi dodajemo da im je trebalo osam godina da ideju koju je zakonodavac zamislio u zakonu još davne 2013. konačno i realiziraju.

Svrha ove Evidencije je, kažu u Ministarstvu, smanjenje količine proizvodnog otpada "kojega neodgovorni pojedinci predaju u reciklažna dvorišta pod izlikom da je to otpad iz domaćinstva", a u stvarnosti se radi o "izbjegavanju plaćanja troškova gospodarenja otpadom koji nastaje pri njihovom poslovanju i koji predstavlja trošak tog poslovanja, a nikako trošak kojega bi svi građani trebali solidarno snositi na korist neodgovornog pojedinca".

Ipak, ako se usluga korištenja reciklažnog otpada ne naplaćuje dodatno, ostaje nejasno kako je moguće da je trošak, kojeg stvaraju "neodgovorni pojedinci" predajom proizvodnog otpada u reciklažna dvorišta pod "izlikom da je to otpad iz domaćinstva", trošak koji bi inače pao na leđa građana.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.