REKAO JE U KOJEM SLUČAJU DOLAZI DO STROŽIH MJERA

Beroš otkrio na koga je mislio kada je rekao da ne daju svi sve od sebe: To je njihova uloga prema Zakonu, nikoga ne prozivam za nerad

Autor

Josip Senjak

Ministar zdravstva Vili Beroš komentirao je mogući lockdown i objasnio zašto se u ovom trenutku tome protivi. 

28.10.2020. u 11:26
Ispiši članak

Na početku je pojasno kapacitete u primarno respiratorno intenzivističkim centrima. U KBC-u Split tako je popunjeno 50,68 posto kapaciteta, odnosno 75 bolesnika.

"Ukoliko se poveća broj oboljelih, oni će se vratiti na proljetni režim aktivirajući čitavu zgradu KBC-a na Križinama u primarno respiratorno intenzivistički centar", rekao je Beroš. 

Popunjenost u KBC-u Rijeka je 30,43 posto ili 21 bolesnik, KBC-u Osijek 51,38 posto ili 93 bolesnika, u KB-u Dubrava 90,20 posto.

"Potrebno je naglasiti da je u Dubravu došlo 10 dodatnih respiratora u utorak, od čega jedan tehnički nije adekvatan. Danas pripremamo novu tranšu od 20 respiratora, 39 sestara i pet anesteziologa uz one koji su došli jučer. Klinika za infektivne bolesti je već dugo u režimu popunjenosti od više od 90 posto i njihovi kapaciteti su da daju sjajan doprinos, ali ne možemo očekivati da će širiti kapacitete. U Dubravi se akvitira novi dio u C zgradi od 200 kreveta", pojasnio je ministar. 

Dodao je da broj novozaraženih i hospitaliziranih raste te da je naša odgovornost ta koja može doprinijeti sprječavanju rasta novozaraženih.

"U okviru ćemo zdravstvenog sustava, i ja osobno kao ministar, omogućiti da on funkcionira čim duže, čim bolje. Nitko od nas nema staklenu kuglu da bi predvidio nekakav krah kao što čitam u medijima, naravno da je on moguć, ali ja ću kao odgovorna osoba napraviti sve i radim to cjelodnevno da se omogući maksimalno dobro funkcioniranje u kontekstu ove krize. Postižemo homogenizaciju u društvu, veseli da se javlja velik broj liječnika u mirovini, studenata i učenika u srednjim školama za zdravstvene djelatnike". 

Nije za zatvaranje

Upitan što znači krajnji slučaj za lockdown, rekao je da država ima plan, a da to nije isključivo broj novozaraženih i hospitaliziranih, već više faktora. 

"Oni uključuju način širenja epidemije, novih žarišta, niz je elemenata koji se analiziraju, na osnovu svega ćemo procijeniti kada je došao trenutak za strože mjere. Izbjeći ću izraz lockdown jer ga mnoge države uvode, kao i policijski sat, a izostaju rezultati tih mjera. Predložit ćemo mjere koje su balans između gospodarskih mjera i čuvanja zdravlja. Razumijem epidemiologe koji govore da trebaju jače mjere, ali treba sagledati i gospodarstvenike koji govore da su i ove mjere za njih teške", dodao je. 

Pojasnio je na koga je mislio kada je poručio da ne daju svi sve od sebe. 

"Epidemiolozi daju neprocjenjiv udio u borbi protiv ovog virusa. Ovih dana primamo u Ministarstvo i HZZO mnoge dojave da liječnici obiteljske medicine ne obavještavaju osobe koji su njihovi osiguranici, kao niti kontakte. S obzirom da je i Svjetska zdravstvena organizacija proglasila 'contact tracing' jednom od najučinkovitijih metoda. Iznimna hvala epidemiolozima, ali svjedočimo da su njihovi kapaciteti ograničeni. Imamo ih 160 u Hrvatskoj i nije ih moguće proizvesti preko noći. Stoga sam apelirao da zapošljavaju nove ljude, angažirali su ljude sa Zavoda za zapošljavanje, studente, specijaliste sličnih struka. Jučer sam poslao dopis u namjeri da im pomognem i možda sam time prešao svoju ingerenciju, njima prepuštam način kako, ali možda je rješenje da se većim gradovima osnuju call centri gdje će raditi studenti i volonteri Crvenog križa, bilo tko tko će kontaktirati ljude. To sve države rade". 

Ponovio je da od liječnika obiteljske medicine očekuje da u centralni registar uvedu pozitivne osobe koje su njihovi osiguranici te da po mogućnosti kontaktiraju njihove kontakte. 

"Uloga primarijusa prema Zakonu o zdravstvenoj zaštiti je da sudjeluje u tome. Nikoga ne prozivam za nerad, ali s obzirom na ozbiljnost i veliku ugrozu molim sve da snosimo svoj dio odgovornosti", zaključio je ministar zdravstva. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.