Otvoreno

Bećarska ekonomija, Croatia osiguranje je INA ove vlasti

Autor

Direktno.hr

U današnjoj emisiji otvoreno analizirao se nalaz državne revizije, prema kojemu je Croatia osiguranje prodano nezakonito, a zbog čega grupa zastupnika traži osnivanje saborskog povjerenstva. Povjerenstvo bi imalo zadaću utvrditi je li kuća prodana ispod cijene ili nije. Govorilo se i o poslovanju kuće prije prodaje i nakon prodaje. Gosti Mislava Togonala bili su Goran Marić, saborski zastupnik HDZ-a, Slavko Linić, bivši ministar financija i nezavisni saborski zastupnik, Peđa Grbin, saborski zastupnik SDP-a, Tomislav Jelić, politički aktivist i Damir Novotny, ekonomski analitičar.
04.06.2015. u 00:45
Ispiši članak

“Državna revizija niti za jedan revidirani subjekt nije utvrdila da mu je privatizacija bila nezakonita, osim za Croatia osiguranje. Navela je zakon koji se trebao poštivati, koji definira da privatizaciju može potvrditi samo Sabor, a ne Vlada. Taj zakon, premdamada iz 1992. godine,  nikada nije stavljen izvan snage. Upozorila je i na propuste kod natječaja – nije navedeno o koliko se dionica radi, koliki je udio i zašto je potrebna dokapitalizacija, smatra nepotrebnim troškove za savjetnike i sl. Jedan od savjetnika danas je u upravi CO-a, a Vlada je odlučila o nečemu o čemu ne smije odlučivati. Državnu reviziju ne treba dovoditi u pitanje, jer ona radi ozbiljan posao, odgovara za trošenje 100 milijardi kuna, a ako se utvrdi da je nekoga krivo optužila, ja ću tražiti njeno razrješenje. No, netko je dobio na poklon tvrtku, to je bećarska ekonomija“, izjavio je Marić.

“Zakon o privatizaciji samo je jedan, Zakon o upravljanju državnom imovinom i on je iz 2010. godine, kada je HDZ imao većinu, a dorađen je 2012. godine. Zakon iz 1992. godine ne regulira privatizaciju nego pretvorbu. Croatia osiguranje je izgubio svoj kapital i trebalo ga je dokapitalizirati. Interes je bio proširiti tvrtku na regiju, a Vlada za to nije imala novca. Jedino što je dokapitalizirala bio je HBOR. S obzirom na kretanja na burzi, vrijednosti od 6400 kn za dionicu, postignuta cijena je bila dobra - 7.400 kn. Uprihođeno je ukupno 840 mil., uz to država ima unutra još 30%, što danas vrijedi mnogo više nego ranije“, izjavio je Linić.

Jelić je podnio kaznenu prijavu zbog privatizacije Croatia osiguranja još ujesen 2013. Godine kada je “tvrtka imala 22 posto svog kapitala, oko milijun kuna u depozitima i u bankama u doba privatizacije, a prikrivali su dio unutarnje revizije. Kada je Vlada pristala, i kada sam uvidio kako se privatizacija sprema za Adris grupu, zaključio sam kakoje to štetno za RH. Oni su naime kupili 30 posto dionica, a kroz dokapitalizaciju vlastite imovine stekli još 30 posto. Plaćeno je 905 milijuna kuna za 32 posto osiguravateljskog tržišta, ostalo je poklonjeno Adrisu, minus 30 milijuna koliko je plaćeno savjetnicima, odgovara iznosu koji može biti jedna godišnja dividenda, uz dobar menadžment. Vjerujem da će to, poput Ine i Sanadera, jednom doći na red“, rekao je Jelić.

“Vrijednost osiguravajućih kuća nikada nije viša od 60 posto upisane premije. Tvrtke se u današnje vrijeme procjenjuje po mogućoj dobiti, a ne po nominalnoj vrijednosti nekretnina. Lani je bio gubitak od 500 milijuna kuna. Kad se očisti bilanca, kad vidimo u što se ulagalo, skoro da ima negativan kapital i bilo je nužno dokapitalizirati. Objasnio je i kako je tvrtka prema novim knjigovodstvenim standardima dužna svake godine revalorizirati svoj kapital sukladno tržišnoj vrijednosti. Državne dionice sada će vrijediti puno više, a osim toga, danas se, samo u RH i Sloveniji, države bave osiguranjem. Država ima pametnijeg posla. Dug nam je prepreka rastu - državna imovina se treba prodati kako bio se javni dug smanjio. Ja, kao građanin ove zemlje, emam koristi od toga što je država vlasnik INA-e i drugih poduzeća, kao građanin jedino osjećam kako su mi porezi visoki jer je država u deficitu.  Želimo li imati fiktivnu vrijednost ili manje zaduženu državu“, zapitao je Novotny.

“Croatia osiguranje danas ostvaruje dobit jer je dokapitalizirno, rekao je Peđa Grbin. Osnivanje Povjerenstva nije pitanje za odbor – mogu ga zatražiti zastupnici. U tom slučaju, razmotrit ćemo zahtjev. SDP nema ništa protiv takvog povjerenstva, dapače. Nalaz revizije vidjet ćemo na sjednici Sabora. Mi ne štitimo poslovni potez Vlade nego dignitet Hrvatskog sabora. Sabor je raspravljao o toj privatizaciji u lipnju 2013. Kada se u Saboru raspravljalo o Strategiji upravljanja državnom imovinom, tvrtka se spominjala više puta, kao i Zakon o upravljanju državnom imovinom, u kojemu se konkretno se spominje da je pokrenuta prodaja tvrtke. Marić ne može reći kako o tome Hrvatski sabor nije raspravljao, to je netočno, tim više što je u toj raspravi upravo Marić trošio najviše vremena na Croatia osiguranje“, rekao je Grbin.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.