tišina, molim

Banke započele lov na Crveni Oktobar - Lalovca, jer se usudio nešto reći

Autor

Direktno.hr

Ministar financija Boris Lalovac prozvao je u četvrtak bankare da u Hrvatskoj potiču socijalno raslojavanje.
23.04.2015. u 15:17
Ispiši članak

Na pitanje postavljeno na konferenciji za novinare tijekom koje je predstavljen Nacionalni program reformi, kako komentira činjenicu da 150 bankara zarađuje ukupno 170 milijuna kuna godišnje, dok s druge strane građani grcaju pod teretom kredita i kamata, odgovorio je da su brojne nejednakosti u društvu uzrokovane i poslovanjem bankarskog sektora.

"Vidim danas određene poruke bankarskih glasnogovornika da je krenuo lov na Crveni Oktobar, međutim ja javno govorim o određenim nelogičnostima u bankarskom poslovanju", kaže Lalovac.

Dodaje da pri tome pokušava s bankama ostvariti partnerski odnos kako bi shvatili da postoji 300.000 blokiranih građana i da je to vrlo velik društveni problem, a podsjetio je i na rješavanje problema zaduženih u švicarskim francima.

"Ne ulazim u njihova primanja i plasmane, ali banke moraju biti društveno odgovorne jer žive, rade i posluju u Republici Hrvatskoj koja, kao i građani i gospodarstvo, već šest godina grca u dugovima", kaže Lalovac.

Ustvrdio je da je teret kamata za proračun, građane i poslovnu zajednicu težak i da ćemo teško tako iz krize te dodao da bi banke trebale pokušati zajedno s Vladom i građanima pokušati pronaći modele restrukturiranja privatnog duga i nedovođenja u dužničko ropstvo.

"Mogu biti plaćeni koliko god žele, a ja ću i dalje upozoravati na nejednakosti koje su većim dijelom uzrokovane bankarskim poslovanjem", ističe ministar financija.

Jučer najavio objavu

Ministar financija Boris Lalovac jučer je najavio kako će objaviti sva imena firmi koje su dobile milijarde kredita, a nisu imale nikakvih ili mizerne prihode prije toga.

Najavio je da će uskoro, kada se objave financijska izvješća o poslovanju banaka u 2014. vidjeti da je jedna poslovna banka otvorila d.o.o, u koji je prebacila svoj loš portfelj i na temelju toga iskazala gubitak od 4 milijarde kuna, no nije želio reći o kojoj se banci radi.

"Dakle tu se radi o milijardama, a kod građana se radi o par stotina milijuna. Neka se samo čude danas, pa ću sve objaviti - sva imena firmi koje su dobile milijarde", poručio je Lalovac.

Inače, prema ranije objavljenim podacima Hrvatske udruge banaka, udio "loših" kredita iznosio je preko 17 posto, dok u segmentu trgovačkih društava on iznosi preko 30 posto, što znači da svaka treća tvrtka ne može plaćati kredit.

Nije trebalo dugo čekati

Lalovac nije objavio ništa, ali su se u medijima počele pojavljivati informacije o kojima je na Hrvatskom radiju govorio Lalovac.

Finino izvješće koje će biti uskoro objavljeno, pokazuje da je ukupno 6126 tvrtki u Hrvatskoj, koje su u cijeloj prošloj godini imale prihode od 0 do 6 kuna, od banaka primilo ukupno 4 milijarde kuna kredita.

Broj tvrtki koje su ostvarile prihode do 100 kuna godišnje, a koje su dobile kredite u milijardama, još je veći. Za 12.277 tvrtki s prihodima do 100 kuna godišnje, banke su odobrile kredite u vrijednosti od 6 milijardi kuna.

Poduzeća s prihodima do 100.000 kuna u 2014. godini dodijeljeno je 12,8 milijardi kredita. Istodobno takve firme su ostvarile 2 milijarde kuna gubitaka.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.