insider

Bandić je gradonačelnik i namjerava tu funkciju obavljati iz Remetinca

Autor

Direktno.hr

11.03.2015. u 18:50
Ispiši članak

Kako saznaje direktno.hr Milan Bandić zasad ne razmišlja o određivanju svoga zamjenika i kako sada stvari stoje gradonačelničku će funkciju obavljati i za vrijeme dok bude u pritvoru u Remetincu.

Insider direktno.hr-a je objasnio da će zagrebački gradonačelnik, sukladno odluci Izvanraspravnog vijeća zagrebačkog Županijskog suda obavljati svoju funkciju.

Bandić na trenutnu odluku o pritvoru ima pravo žalbe, te ju njegovi odvjetnici moraju podnijeti u sljedeća tri dana. Nakon toga, u roku od tri dana o njegovoj žalbi mora odlučiti Izvanraspravno vijeće Županijskog suda, koje mu je jučer vratilo ovlasti. Bandić, iako u pritvoru, ima ovlasti te može odlučivati o sudbini Zagreba iz Remetinca, te ne mora davati posebne ovlasti nikome, jer kao gradonačelnik ima pravo potpisa i bez njega ne može funkcionirati zagrebačka uprava.

Ministar uprave Arsen Bauk u srijedu je poručio da je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić ovlašten u bilo kojem trenutku, zbog svoje odsutnosti ili spriječenosti u obavljanju dužnosti, odrediti koja će ga od dviju zamjenica zamjenjivati, a ako ne odredi niti jednu, zamjenjivat će ga prva koja je bila na listi kad su zajedno izabrani.

Bauk je na svom Facebook profilu objavio kako je "s aspekta primjene Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi, gradonačelnik koji ima dva zamjenika ovlašten u bilo kojem trenutku, zbog svoje odsutnosti ili spriječenosti u obavljanju dužnosti, odrediti koji će ga od zamjenika zamjenjivati (što uključuje i promjenu osobe koja ga zamjenjuje). Ako ne odredi nijednog od zamjenika, zamjenjivat će ga prvi koji je bio na listi kad su zajedno izabrani".

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek od srijede je prestala potpisivati dokumente kao obnašateljica dužnosti gradonačelnika, te najavila da će zatražiti meritorno tumačenje Ministarstva uprave u vezi novonastale situacije s Bandićem koji je ponovno završio u zatvoru u Remetincu.

"O tome obnašam li ili ne dužnost gradonačelnika, odluku će morati donijeti netko drugi. Postoje različita tumačenja", rekla je Švaljek na Radio Sljemenu.

Bauk na svom Facebook profilu podsjeća da je "odredbom članka 43. stavka 1. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi propisano da općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana u slučaju duže odsutnosti ili drugih razloga spriječenosti u obavljanju svoje dužnosti, zamjenjuje zamjenik, u skladu sa statutom".

Člankom 60. Statuta Grada Zagreba propisano je da gradonačelnika, ako je duže vrijeme spriječen ili odsutan, u obavljanju njegove dužnosti zamjenjuje zamjenik gradonačelnika, te da je gradonačelnik dužan unaprijed odrediti koji će ga od zamjenika zamjenjivati.

Smisao spomenutih odredbi članka 43. stavka 1. Zakona, kao i članka 60. Statuta, sadržan je upravo u tome da se u slučaju duže odsutnosti ili drugih razloga spriječenosti općinskog načelnika, gradonačelnika, odnosno župana osigura kontinuitet u obavljanju te, za jedinicu, ključne dužnosti, ističe Bauk.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.