protiv ograničavanja znanosti

Banac, Hasanbegović, Prosperov Novak i još 21 povjesničar uputili apel: Zaustavimo put u cenzuru i kontrolu mišljenja

Autor

js/h

Uz poruku "Hrvatski intelektualci za slobodu mišljenja", 24 potpisnika, uglavnom povjesničara te povjesničara umjetnosti i književnosti, uputilo je apel u kojem pozivaju "hrvatsku javnost i sve odgovorne čimbenike, da se suzdrže od političkoga, zakonodavnog i pravosudnog ograničavanja znanosti, i od svakog pokušaja da propišu poželjne, ideološki pravovjerne istine".

11.10.2017. u 12:05
Ispiši članak

Upozoravaju kako težnje da se "takozvana povijesna istina propiše rezolucijama i deklaracijama političkih ustanova i njihovih parapolitičkih izdanaka" vodi u cenzuru i kontrolu mišljenja.

"Hrvatska javnost dulji niz godina svjedoči nastojanjima političara i političkih stranaka da se pretvore u vrhovne tumače nacionalne i svjetske povijesti, poglavito povijesti 20. stoljeća i napose Drugoga svjetskog rata. To nastojanje se ne očituje samo u pokušajima manipulacije javnošću, nego i u težnjama da se takozvana povijesna istina propiše rezolucijama i deklaracijama političkih ustanova i njihovih parapolitičkih izdanaka, a ponekad i u pokušajima da se znanstvena istraživanja i interpretacije faktično ograniče odlukama pravosudnih tijela koje su donesene za pojedinačne, konkretne slučajeve", stoji u apelu koji su uputila 24 doktora znanosti, među inima, Ivo Banac, Zlatko Hasanbegović, Mario Jareb, Ana Lederer, Slobodan Prosperov Novak i drugi.

Potpisnici ističu da je historiografija znanstvena disciplina, "a ne ideološka batina" te da je njezina zadaća istraživati i tumačiti prošlost, ne podređujući se današnjim ideološkim predodžbama i ne služeći sadašnjim političkim potrebama, a svaki pokušaj da se spoznaje i interpretacije "ograniči i propiše političkim deklaracijama, zakonodavnim rješenjima ili pravosudnim odlukama" smatraju nasrtajem na znanost, demokraciju i slobodu.

"Samo nedemokratski, totalitarni režimi propisuju istine, a samo oni koji o povijesti ne znaju ništa, ne znaju da je to propisivanje istine jedan od glavnih razloga njihove propasti. Potpuno iluzorno je misliti da se društveni prijepori, kao sastavnica svakoga demokratskog društva, mogu ukloniti represijom i zabranama. Svaka zabrana ili 'istina' koju izravno ili neizravno propiše država, može ne samo produbiti postojeće društvene podjele i pridonijeti novima, nego i ozbiljno ugroziti slobodu izražavanja i istraživanja", upozoravaju.

Zbog svega toga pozivaju hrvatsku javnost i sve odgovorne čimbenike, da se suzdrže od političkoga, zakonodavnog i pravosudnog ograničavanja znanosti, i od svakog pokušaja da propišu poželjne, ideološki pravovjerne istine.

"Upozoravamo da se u protivnome kreće na put bez povratka – put u cenzuru i kontrolu mišljenja. Demokratskom je poretku lakše otrpjeti negativne posljedice zloporabe totalitarnih simbola i apologije totalitarnih režima, kolikogod one nerazumne i štetne bile, negoli ugroziti slobodu misli i govora, slobodu izražavanja i istraživanja", stoji u apelu koji se može potpisati na stranici slobodamisljenja.com.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.