selektivni anti-imperijalizam

Banac: Balkansko nabacivanje činjenica uvijek ovisi o teoriji zavjere

Autor

Direktno.hr

Prof. Ivo Banac za Jutarnji list istaknuo je kako tipično balkansko nabacivanje činjenica uvijek ovisi o teoriji zavjere.
21.09.2015. u 14:07
Ispiši članak

Referirao se na izjavu Natalije Naročnickaje, ravnateljice Instituta za demokraciju i suradnju (Pariz), koji financira ruska vlada, u intervjuu s Bojanom Bilbijom (Politika, 13. rujna). Ona je u intervju navela kako je povijest Prvog svjetskog rata zapravo povijest rušenja Austrougarske i Rusije. Prema teoriji američkog predsjednika  dodala je, povijest ove dvije multinacionalne države trebale su biti raščlanjene , a umjesto njih nastati niz malih, nesamostalnih država.

Woodrow Wilson je u svojih 14. točaka (siječanj 1918.) posredno prihvatio Lenjinovo poništenje svih dogovora koji su štitili velikoruske teritorijalne aneksije, osim u slučaju Poljske.  

''Ali kakve koristi od toga, kad Putinova propagandistica odbacuje ne samo Wilsona, nego i Lenjina. Istina, u točki 10. Wilson je predlagao da “stanovništvo Austro-Ugarske, čije mjesto među nacijama želimo zaštititi i zajamčiti, mora dobiti najslobodniju mogućnost za autonomni razvoj”. Ali Moskva takvim tricama ne vjeruje. Umjesto toga, vjeruje u velike države, poput onih kojima su upravljali Rusi i Srbi. Ova potonja ipak je dijelom nastala iz Austro-Ugarske, ali to su sitnice prema logici imperijalizma. Upravo je ona “pocijepana”, nauštrb srpskih “heroja-pobednika”, u šest “kvazidržava”. Jedino nije jasno ima li se Slovenija vratiti Austriji ili je Kosovo još niže od kvazidržave (možda autonomna oblast?). Toliko iz Instituta za demokraciju i suradnju. Ne iznenađuje da je Tomislav Nikolić Naročnickoj 2013. dodijelio srbijansku medalju za zasluge'', napisao je Ivo Banac za Jutarnji.

Napomenuo je kako u jednom dijelu intervjua, Naročnickaja veli da se “neki zapadni stratezi” cinično odnose prema ISIL-u-. Istaknula je kako je proračunato ulog stavljen na islamiste ciljem rušenja ostatka bipolarnog svjetskog sistema koji je zadržan na Bliskom istoku. Dodala je kako izbjeglice ne idu u Ameriku nego u Europu i vrbuju fanatike. Moglo bi se zaključiti kako je šteta što bipolarni svjetski sustav nije svugdje “zadržan”, kako iza svih događanja na Bliskom istoku stoji SAD te kako su izbjeglice s Bliskog istoka “fanatici”, istaknuo je Banac.

'Ukratko, Amerika je kriva za sve, a njeni prsti vide se od Ukrajine do izbjegličke krize. Velike i jake države rasturili su islamisti (“Nema umjerenih islamista kao ni umjerenih šovinista ili fašista”) u “proksi ratovima” za Amerikance, a možda i netko iz vašeg sokaka: “Treba proizvesti ‘svoje’ unutra. U ime ljudskih prava. To je danas taktika koja se primjenjuje naširoko u svijetu, posebno na Bliskom istoku, ali i u Ukrajini, Africi, pokušava u Latinskoj Americi, sutra će u Kini i opet u Rusiji”. Svaka borba za demokratske odnose zapravo je nepoželjna - oblik američkog imperijalizma, a pravo na imperijalne interese ima samo Rusija.'

Banac je zaključio kako tipično balkansko nabacivanja činjenica uvijek ovisi o teoriji zavjere dodajući kako su narodi  uvijek pasivni igrači u vlastitoj povijesti.

''Ako znamo da je Izrael promicao Hamas da bi rušio Fatah, znači li to da Arafata možemo iskupiti za sve štete koje je počinio za palestinsku stvar? Što se mene tiče, mi građani “kvazidržava” možemo biti zadovoljni što smo s grbače skinuli velike i jake države vođene Sadamom, Asadom, Gadafijem i... (pa znate i sami!)'', zaključio je Banac.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.