Zašto u ustavni sud

Bajić spasio Obersnela, Piculu i Mršića od progona, pa mu se SDP odužuje

Autor

Direktno.hr

23.11.2014. u 23:02
Ispiši članak

Zbog intervencije Mladena Bajića, bivšeg glavnog državnog odvjetnika, DORH je tijekom 2010. i 2011. odbacio posve utemeljene kaznene prijave protiv Vojka Obersnela, Tonina Picule i Zvonimira Mršića, a da bi mu vratili uslugu, vodstvo SDP-a sada Bajića predlaže u Ustavni sud!

Upravo takav zaključak se nameće nakon svjedočenja Olivera Grbića, bivšeg glavnog ravnatelja policije, u emisiji „Svjedok Gordana Malića“. Grbić je, naime, u drugom dijelu svog intervjua do u detalja opisao i pojasnio okolnosti podnošenja kaznenih prijava protiv trojice poznatih SDP-ovaca tijekom 2009. i 2010. godine, kao i razloge kasnijeg odbacivanja tih prijava.

Grbić: Uhitili smo i brojne HDZ-ovce, no SDP-ovce Bajić nije dao

„U to vrijeme istraživali smo korupciju i kriminal u mnogim državnim tvrtkama te smo uhitili šezdesetak osoba na rukovodećim mjestima. Među njima su bili i brojni članovi HDZ-a, tako da ne stoji optužba da smo imali selektivni pristup. Istražujući malverzacije u slučajevima Riječke tržnice, Velikogoričke televizije i odmarališta Pirovac, surađivali smo s lokalnim djelatnicima državnog odvjetništva i u dogovoru s njima smo odlučili podnijeti kaznene prijave i protiv trojice poznatih SDP-ovaca. Odgovorno tvrdim da su te kaznene prijave bile posve utemeljene. Kaznena djela su bila počinjena. I danas bih podnio iste prijave. No, Mladen Bajić je pokazivao rezervu prema tim prijavama i to me je dosta smetalo, pogotovo stoga što je znao da se policija konzultirala s nadležnim državnim odvjetnicima.  U slučaju Riječkih tržnica čak su državni odvjetnici sami rekli protiv koga treba podnijeti kaznene prijave, a slično je bilo i u Velikoj Gorici te u slučaju Pirovac“, izjavio je Oliver Grbić, bivši glavni ravnatelj policije, u drugom dijelu svog intervjua za 'Svjedok Gordana Malića' na Osječkoj televiziji.

Odbačena prijava zbog štete u Rijeci od 80 milijuna kuna

Podsjetimo ovdje da je kaznena prijava protiv Vojka Obersnela, SDP-ovog gradonačelnika Rijeke, bila podnesena u slučaju Riječke tržnice gdje ga se, zajedno sa suradnicima, optuživalo da su oštetili gradski proračun za 80,7 milijuna kuna. Obersnel je bio osumnjičen zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i sklapanja štetnog ugovora.

Zvonimiru Mršiću se "na dušu" stavljala činjenica da je, prodajući bivše Podravkino odmaralište, 2007. godine gradski proračun oštetio za 11 milijuna kuna, dok je Tonino Picula aktualni europarlamentarac te bivši gradonačelnik Velike Gorice kazneno prijavljen zbog sklapanja štetnog ugovora sa sumnjom da je oštetio velikogorički proračun za oko 700.000 kuna prilikom osnivanja Televizije Velike Gorice.

Bivši glavni ravnatelj policije i danas tvrdi da su njih trojica trebali kazneno odgovarati (premda ih ne spominje imenom, jasno daje do znanja na koga misli), ali da je tadašnji glavni državni odvjetnik iskoristio svoj utjecaj da bi se sve tri kaznene prijave odbacile.

Prijavio kriminal u razminiranju i završio u Vrapču

U drugom dijelu emisije, dvojica zviždača ispričali su kako su zbog prijavljivanja kriminala završili ili umalo završili na psihijatriji. Tamo ih je, sudeći po svjedočanstvima, 'pospremio' upravo (vjerojatni) budući ustavni sudac Mladen Bajić!

„Kao sudionik humanitarnog razminiranja 2002. godine sam DORH-u prijavio da neki sudionici razminiranja vade mine pa ih ponovno zakapaju na drugom terenu te ih švercaju ne bi li dodatno zaradili na novom 'razminiranju'. No umjesto da istraže slučaj i procesuiraju kriminalce, policija i DORH su me, nakon višegodišnjeg ustrajavanja na kaznenoj prijavi, strpali u psihijatrijsku bolnicu. Jednog petka u lipnju 2013. policajci su bez sudskog naloga upali u moj stan i pod izlikom da ih zanima moje svjedočenje o tom slučaju, rekli su mi da idem s njima u policijsku postaju. No, odveli su me u psihijatrijsku bolnicu u Vrapče. Tamo sam tražio da nazovu moju liječnicu te je pitaju imam li doista kakvih psihičkih problema. Nisu htjeli, već su mi silom dali lijekove od kojih sam bio posve ošamućen i jedva sam se kretao. Tek nakon što su pojedini novinari pisali o tome i nakon što su intervenirale Nada Landeka i Vesna Balenović, nekoliko dana kasnije pustili su me iz Vrapča“, ispričao je Branko Kakarić, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske, svoj stravičan slučaj.

Majić otkrio Bajićevu ulogu u Lori pa poslan psihijatru

Tonči Majić, mirovni aktivist koji je istražujući zločine u Lori otkrio da je u cijeli slučaj umiješan i Mladen Bajić, još je izravnije optužio bivšeg glavnog državnog odvjetnika za pokušaje da ga proglase ludim.

„Imam dokumente koji potvrđuju da su zatvorenici u Lori tamo završili na osnovu lažnih optužbi, a koji ukazuju i na ulogu Mladena Bajića u svemu tome. O Bajićevoj ulozi u zločinima trebao je izaći tekst u Slobodnoj Dalmaciji, no u zadnji trenutak su odustali. Tada sam shvatio da je tadašnji glavni državni odvjetnik glavna prepreka da se to objavi, jer EPH nije htio objavljivati tekst protiv čovjeka koji može ići protiv njihovog vlasnika. Kasnije sam, u slučaju tridesetogodišnjeg otezanja parnice u kojoj sam trebao dobiti odštetu zbog prometne nesreće, shvatio da mi Bajić tako, vjerojatno, vraća zbog mojih nakana da s istinom o njemu izađem u javnost. Iz protesta, ali i s namjerom da dobijem medijsku pozornost, svjesno sam cijepao hrvatske zastave i slao ih hrvatskom predsjedniku te Mladenu Bajiću. Bajić je valjda pomislio da je to idealna prilika da me smjesti u ludnicu. Sudac Marko Benčić dobio je postupak i poslao mi poziv za ročište u Zagreb, samo dva dana prije samog ročišta. Pojasnio sam u dopisu da ne mogu tako brzo pronaći odvjetnika, nakon čega mi je poslao poziv na psihijatrijsko vještačenje. Nakon što se nisam odazvao, poslali su policiju po mene i odvezli me u Zagreb“, ispričao je Tonči Majić, mirovni aktivist, a njegove i Kakarićeve riječi potvrdila je i Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava.

Sarnavka potvrdila vjerodostojnost tvrdnji Kakarića i Majića

Tonči Majić potom je opisao kako je, zbog velikog medijskog interesa, ipak uspio izbjeći prisilno trovanje lijekovima i zaključavanje u psihijatrijskoj bolnici.

„Mnogi novinari su saznali za cijeli skandal te su me televizijske ekipe čekale ispred Vrapča. Mene su za to vrijeme potajno poslali kod privatne psihijatrice na vještačenje. Dala mi je da ispunjavam neke testove, no to sam odbio i jednostavno išetao iz prostorije. Nakon toga me nitko nikada ništa više nije pitao, a postupak protiv mene nije nastavljen. I to nešto govori“, ispričao je Tonči Majić.

Sanja Sarnavka u zaključku je ustvrdila da zabrinjava brojnost sličnih slučajeva kao i činjenica da država uvijek štiti sebe, a progoni ili u psihijatrijske ustanove zatvara male ljude koji im idu na živce jer prijavljuju kriminal i korupciju koje oni ne žele istražiti.

„Malo je previše takvih slučajeva da bi to bila slučajnost“, zaključila je aktivistica Kuće ljudskih prava. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.