skandal: prijetnje svjedocima

Bajić je, kao dio SDP-ove hobotnice, počistio DORH od nepodobnih kadrova

Autor

Direktno.hr

30.01.2015. u 11:50
Ispiši članak

Najnoviji skandal otkriven na suđenju Udbi u Njemačkoj samo je potvrdio tezu o postojanju hobotnice koja ima svoje pipke u svim porama hrvatskog društva, a pogotovo u važnim polugama, kao što su tijela kaznenog progona i tu je veliku ulogu odigrao bivši Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, koga je politika postavila i ostavila na tom mjestu, a on im se odužio čišćenjem nepoćudnih kadrova u DORH-u i stavljanjem u ladicu kaznenih prijava protiv političara i povezanih "lijevih" osoba.  Za uzvrat, zbog dobro počišćenog DORH-a, SDP na čelu s premijerom Zoranom Milanovićem Bajića želi smjestiti na Ustavni sud.

Kako su se stvari u Njemačkoj počele kristalizirati, tako je u Hrvatskoj "padao" interes mainstream medija za praćenje suđenja udbašima Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog likvidacije hrvatskoga emigranta Stjepana Đurekovića - koji je zapravo samo bio opasan jer je progovorio o kriminalu komunističkih struktura.

Slučajno ili ne, na nijednoj televiziji, većoj radio postaji ili dnevnim novinama nije značajnije obilježen najnoviji prvoklasni pravosudni skandal - DORH je prijetio svjedokinjama koje su trebale dati iskaz protiv Perkovića i Mustača u Njemačkoj i one su se požalile tamošnjem sudu i dobile zaštitu.

Jelena Vitezica i Marie Rodriquens nazočile su sastanku Josipa Perkovića i Vinka Sindičića u zagrebačkom hotelu „Laguna" u ljeto 2007. godine o čemu su svjedočile i na suđenju Krunoslavu Pratesu, a u Njemačkoj su iznijele vrlo teške optužbe o pokušajima opstrukcije suđenja Perkoviću i Mustaču iz Hrvatske.

Vitezicu je na kraju ispitivanja u riječkom Državnom odvjetništvu jedna od prisutnih državnih odvjetnica upozorila da je predmet protiv Vinka Sindičića „zaštićen kao najviša državna tajna" Republike Hrvatske i da će biti kazneno gonjena ako ikome bude bilo što rekla o detaljima svojeg iskaza u riječkom državnom odvjetništvu i općenito o tom predmetu.

Taj kazneni postupak protiv Vinka Sinidičića pokrenut po kaznenoj prijavi Josipa Perkovića podnesenoj preko odvjetnika Ante Nobila kao dio pokušaja za sprječavanje predaje po europskom uhidbenom nalogu SR Njemačke, pri čemu je Vinko Sindičić prijavljen da je davanjem lažnog iskaza na suđenju Krunoslavu Pratesu lažno teretio Pratesa, ali i Josipa Perkovića. Poznato je da su Josipović i Milanović gurali i progurali Lex Perković kako bi spriječili izručenje udbaša Njemačkoj.

Čišćenje nepodobnih

''Zaključujem da su državne odvjetnice u Rijeci postupale po kaznenoj prijavi koju je podnio Perkovićev odvjetnik i pretpostavljam da su provodile dokaznu radnju ispitivanja predloženih svjedoka, među ostalim i te svjedokinje. Ukoliko su postojale prijetnje, u svakom slučaju državni odvjetnik nije smio od svjedokinje tražiti da iznese sadržaj njezinog budućeg iskaza pred sudom u Münchenu'', objašnjava direktno.hr odvjetnik i bivši županijski državni odvjetnik Vladimir Terešak.

Kaže da, ukoliko je bilo takvih postupanja državnih odvjetnica, da ga to ''ne čudi, jer je to posljedica negativne i loše kadrovske politike bivšeg glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića, koji je tijekom svog mandata, posebice pred kraj, posmjenjivao sve muške županijske državne odvjetnike i to one koje je smatrao desno orijentiranima, da bi na njihova mjesta postavio mlade i neiskusne žene koje su ga slijepo slušale i izvršavale njegove naredbe''.

Terešak zaključuje da je Bajić time ''nanio nesagledivu kadrovsku štetu DORH-u u cjelini''.

Stare metode

"Sve ću otkriti, što su radili Nobilo, Saša Perković, Mladen Bajić, Ivo Josipović i drugi da zaštite udbaše Perkovića i Mustača", kaže u Hrvatskom tjedniku Bože Vukušić ,  koji je u međuvremenu na sudu u Muenchenu pod prisegom potvrdio postojanje hobotnice Josipović-Bajić-Perković.

Ustvrdio je i da su mu zaprijetili fizičkom likvidacijom zbog svjedočenja na muenchenskom suđenju, tvrdi da je Saša Perković je slao punicu da nagovori gospođu Gizelu Đureković na odustajanje od procesa. Na suđenju će, kaže, izreći brojne nove spoznaje o proceduri odobravanja i izdavanja naloga za likvidacije hrvatskih emigranata, posebice o ulozi najviših državnih i partijskih dužnosnika u svemu tome.

Uništimo HDZ

Josipović me zvao da zajedno s njim, Bajićem i Pavićem uništimo HDZ, rekao je u emisiji Bujica Osječke TV prije tri tjedna novinar Gordan Malić.

Plan se dobrim dijelom i realizirao, a obuhvaćao je bankrot HDZ-a, kazneni progon, rascjepljivanje na minijaturne radikalne dijelove, objasnio je Malić.

Malić ispričao svojedobni razgovor s aktualnim predsjednikom u kojem mu je Josipović iznio šokantni plan. I sada kada ga ništa ne veže, Malić je u emisiji objavio podatak o Josipovićevom planu rušenja HDZ-a. Malić je Josipovića upitao s kime će to napraviti, a on je odgovorio da će to izvesti on, Bajić i Pavić.

''Ja sam ispao iz priče jer sam inzistirao na aferi Kamensko, jer me ne zanima HDZ. Josipovića zanima HDZ, a ne kriminal. Kao što vidite otpao je Bajić, sada i Pavić, a u nedjelju valjda i Josipović'', objasnio je Malić. Dakle, Malić je otvoreno optužio sadašnjeg predsjednika Josipovića da je on ''mozak'' operacije pokušaja detroniziranja i rušenja HDZ-a. Iz Malićevog se iskaza može zaključiti da razlozi nisu bili isključivo pravne naravi, kako se to do sada prikazivalo javnosti, već se očito radilo o političkom obračunu.

U emisiji Markov trg prije dva tjedna je pokazan dio intervjua s Gordanom Malićem koji je ispričao kako ga je predsjednik Josipović, umjesto da reagira na dokaze o kriminalu u aferi 'Kamensko', vrbovao da se pridruži njemu, Ninoslavu Paviću i Mladenu Bajiću u planu kriminaliziranja i uništavanja HDZ-a.

''To izgleda kao nekakav mafijaški obračun, ekipe koja se u birtiji dogovara kako će nekome nauditi'', izjavio je frontman Živog zida i kandidat na predsjedničkim izborima Ivan Vilibor Sinčić. Nije to jedini problem. Koliko takvih predmeta stoji u ladicama DORH-a i zapravo takvim nečinjenjem DORH omogućuje kriminalcima da slobodno rade svoje protuzakonite radnje. Institucije se koriste kao alat, ne samo protiv političkih protivnika, nego i protiv građana. ''Sjetimo se Mladena Bajića koji ništa nije radio do zadnjih dvije godine svog mandata. Bavio se nekakvim sitnicama ili onim što su mu rekli da radi. Hoće li uopće za mojeg života biti otvorene istrage po prijavama koje postoje za razne oblike kriminal'', pitao se Sinčić.

U tu emisiju se javio Marko Marković urednik Maxportala koji se nadovezao na temu nečinjenja DORH-a i iznio kao primjer tekst koji su objavili o tužbi tvrtke Fantazia Projekt koju je podnijela protiv odgovornih državnih službenika koje su, upravo svojim nečinjenjem, državi počinili veliku štetu od čak 1,5 milijarde kuna. Osvrnuo se također i na temu koju je novinar Malić otvorio o udruživanju Josipović-Pavić-Bajić protiv oporbene stranke. Smatra Marković da je to bez sumnje hrvatska verzija afere Watergate, a zapravo najveća afera u Hrvatskoj od njenog osamostaljenja.

Hobotnica Perković - Josipović - Bajić

Bože Vukušić, svjedok na suđenju udbašima Josipu Perkoviću i Zdravku Mustaču zbog likvidacije hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića, otkrio je da je još uvijek aktualni predsjednik RH Ivo Josipović bitan dio dobro razvijene mreže bivših pripadnika jugoslavenskih tajnih službi te da je aktivno sudjelovao u iniciranju montiranog procesa koji je pred splitskim sudom započeo 2009. godine.

Naime, obrana Perkovića i Mustača pokušala je Božu Vukušića diskreditirati kao svjedoka pred sudom u Münchenu, spominjući i slučaj otmice Blagoja Zelića i Petra Gudelja 1991. godine, za kojeg je nakon 10 godina istrage optužen, a kasnije i oslobođen Vukušić.

Kad je istraga ušla u 10. godinu, a SDP-u se nije sviđalo saborsko pokroviteljstvo nad obilježavanjem Bleiburške tragedije, koje je ta stranka kasnije i ukinula - javio se i predsjednik Ivo Josipović, čiji je savjetnik za sigurnost Saša Perković, sin Josipa Perkovića.

"Posebno je sporno da država daje pokroviteljstvo skupu koji organizira Božo Vukušić, osoba osuđena za ubojstvo, koja u svojim novinama zagovara ustaštvo i koja je pod kaznenim postupkom za vrlo ozbiljno kazneno djelo kao što je otmica. Nevjerojatno mi je da je takvo kazneno djelo pred zastarom i postavljam pitanje i odvjetništvu i pravosuđu kako je to moguće" upitao se tada Josipović u Slobodnoj Dalmaciji. Nakon njegova javnog istupa, Državno je odvjetništvo promptno završilo dugogodišnju istragu i podiglo optužnicu, ustvrdila je tada Slobodna Dalmacija.

"Djeluje nevjerojatno, ali Vukušića su za ovo kazneno djelo istraživali više od 10 godina da bi Županijsko državno odvjetništvo podiglo optužnicu za manje od 24 sata?! Slučajnost? Nikako", objavio je u lipnju 2010. index.hr.

"Nedavno je, naime, postupak protiv Vukušića spominjao predsjednik Ivo Josipović. Istaknuo je kako nije primjereno da Sabor bude pokrovitelj komemoracije žrtvama Bleiburga, koju organizira osoba osuđena za ubojstvo i osumnjičena za otmicu. Mislio je, dakako, na Vukušića, koji je 1983. godine osuđen u Njemačkoj za ubojstvo", dodao je tada Indeks.

Bajić (Mladen, Glavni državni odvjetnik) je promptno reagirao. Istražna sutkinja Ljiljana Stipišić u ponedjeljak je napravila posljednju radnju te poslala spis na Državno odvjetništvo. Tužiteljica Marina Matušan optužnicu je brže-bolje u rekordnom roku spustila natrag na Županijski sud, objavio je 2010. godine Indeks.

Vukušićevi odvjetnici iz tog su razloga i tražili izuzeće "svih živih" na splitskom sudu, a u procesu je na kraju i oslobođen.

Josipoviću pozivanje na progon Vukušića nije bila jedina intervencija u cilju spašavanja Josipa Perkovića i sprječavanja suđenja Udbi, on je na kraju sudjelovao u promjeni zakona poznatijeg kao Lex Perković, kako bi spriječio izručenje i procesuiranje Udbaša optuženih za likvidaciju hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića. Ipak to nije bilo dovoljno, udbaši su izručeni.

Bajić spasio Obersnela, Piculu i Mršića od progona, pa mu se SDP odužuje

Zbog intervencije Mladena Bajića, bivšeg glavnog državnog odvjetnika, DORH je tijekom 2010. i 2011. odbacio posve utemeljene kaznene prijave protiv Vojka Obersnela, Tonina Picule i Zvonimira Mršića, a da bi mu vratili uslugu, vodstvo SDP-a sada Bajića predlaže u Ustavni sud!

Upravo takav zaključak se nameće nakon svjedočenja Olivera Grbića, bivšeg glavnog ravnatelja policije, u emisiji „Svjedok Gordana Malića“. Grbić je, naime, u drugom dijelu svog intervjua do u detalja opisao i pojasnio okolnosti podnošenja kaznenih prijava protiv trojice poznatih SDP-ovaca tijekom 2009. i 2010. godine, kao i razloge kasnijeg odbacivanja tih prijava, objavio je direktno.hr u studenom prošle godine.

Grbić: Uhitili smo i brojne HDZ-ovce, no SDP-ovce Bajić nije dao

„U to vrijeme istraživali smo korupciju i kriminal u mnogim državnim tvrtkama te smo uhitili šezdesetak osoba na rukovodećim mjestima. Među njima su bili i brojni članovi HDZ-a, tako da ne stoji optužba da smo imali selektivni pristup. Istražujući malverzacije u slučajevima Riječke tržnice, Velikogoričke televizije i odmarališta Pirovac, surađivali smo s lokalnim djelatnicima državnog odvjetništva i u dogovoru s njima smo odlučili podnijeti kaznene prijave i protiv trojice poznatih SDP-ovaca. Odgovorno tvrdim da su te kaznene prijave bile posve utemeljene. Kaznena djela su bila počinjena. I danas bih podnio iste prijave. No, Mladen Bajić je pokazivao rezervu prema tim prijavama i to me je dosta smetalo, pogotovo stoga što je znao da se policija konzultirala s nadležnim državnim odvjetnicima.  U slučaju Riječkih tržnica čak su državni odvjetnici sami rekli protiv koga treba podnijeti kaznene prijave, a slično je bilo i u Velikoj Gorici te u slučaju Pirovac“, izjavio je Oliver Grbić, bivši glavni ravnatelj policije, u drugom dijelu svog intervjua za 'Svjedok Gordana Malića' na Osječkoj televiziji.

Odbačena prijava zbog štete u Rijeci od 80 milijuna kuna

Podsjetimo ovdje da je kaznena prijava protiv Vojka Obersnela, SDP-ovog gradonačelnika Rijeke, bila podnesena u slučaju Riječke tržnice gdje ga se, zajedno sa suradnicima, optuživalo da su oštetili gradski proračun za 80,7 milijuna kuna. Obersnel je bio osumnjičen zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju i sklapanja štetnog ugovora.

Zvonimiru Mršiću se "na dušu" stavljala činjenica da je, prodajući bivše Podravkino odmaralište, 2007. godine gradski proračun oštetio za 11 milijuna kuna, dok je Tonino Picula aktualni europarlamentarac te bivši gradonačelnik Velike Gorice kazneno prijavljen zbog sklapanja štetnog ugovora sa sumnjom da je oštetio velikogorički proračun za oko 700.000 kuna prilikom osnivanja Televizije Velike Gorice.

Bivši glavni ravnatelj policije i danas tvrdi da su njih trojica trebali kazneno odgovarati (premda ih ne spominje imenom, jasno daje do znanja na koga misli), ali da je tadašnji glavni državni odvjetnik iskoristio svoj utjecaj da bi se sve tri kaznene prijave odbacile.

Prijavio kriminal u razminiranju i završio u Vrapču

U drugom dijelu emisije, dvojica zviždača ispričali su kako su zbog prijavljivanja kriminala završili ili umalo završili na psihijatriji. Tamo ih je, sudeći po svjedočanstvima, 'pospremio' upravo (vjerojatni) budući ustavni sudac Mladen Bajić!

„Kao sudionik humanitarnog razminiranja 2002. godine sam DORH-u prijavio da neki sudionici razminiranja vade mine pa ih ponovno zakapaju na drugom terenu te ih švercaju ne bi li dodatno zaradili na novom 'razminiranju'. No umjesto da istraže slučaj i procesuiraju kriminalce, policija i DORH su me, nakon višegodišnjeg ustrajavanja na kaznenoj prijavi, strpali u psihijatrijsku bolnicu. Jednog petka u lipnju 2013. policajci su bez sudskog naloga upali u moj stan i pod izlikom da ih zanima moje svjedočenje o tom slučaju, rekli su mi da idem s njima u policijsku postaju. No, odveli su me u psihijatrijsku bolnicu u Vrapče. Tamo sam tražio da nazovu moju liječnicu te je pitaju imam li doista kakvih psihičkih problema. Nisu htjeli, već su mi silom dali lijekove od kojih sam bio posve ošamućen i jedva sam se kretao. Tek nakon što su pojedini novinari pisali o tome i nakon što su intervenirale Nada Landeka i Vesna Balenović, nekoliko dana kasnije pustili su me iz Vrapča“, ispričao je Branko Kakarić, umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske, svoj stravičan slučaj.

Majić otkrio Bajićevu ulogu u Lori pa poslan psihijatru

Tonči Majić, mirovni aktivist koji je istražujući zločine u Lori otkrio da je u cijeli slučaj umiješan i Mladen Bajić, još je izravnije optužio bivšeg glavnog državnog odvjetnika za pokušaje da ga proglase ludim.

„Imam dokumente koji potvrđuju da su zatvorenici u Lori tamo završili na osnovu lažnih optužbi, a koji ukazuju i na ulogu Mladena Bajića u svemu tome. O Bajićevoj ulozi u zločinima trebao je izaći tekst u Slobodnoj Dalmaciji, no u zadnji trenutak su odustali. Tada sam shvatio da je tadašnji glavni državni odvjetnik glavna prepreka da se to objavi, jer EPH nije htio objavljivati tekst protiv čovjeka koji može ići protiv njihovog vlasnika. Kasnije sam, u slučaju tridesetogodišnjeg otezanja parnice u kojoj sam trebao dobiti odštetu zbog prometne nesreće, shvatio da mi Bajić tako, vjerojatno, vraća zbog mojih nakana da s istinom o njemu izađem u javnost. Iz protesta, ali i s namjerom da dobijem medijsku pozornost, svjesno sam cijepao hrvatske zastave i slao ih hrvatskom predsjedniku te Mladenu Bajiću. Bajić je valjda pomislio da je to idealna prilika da me smjesti u ludnicu. Sudac Marko Benčić dobio je postupak i poslao mi poziv za ročište u Zagreb, samo dva dana prije samog ročišta. Pojasnio sam u dopisu da ne mogu tako brzo pronaći odvjetnika, nakon čega mi je poslao poziv na psihijatrijsko vještačenje. Nakon što se nisam odazvao, poslali su policiju po mene i odvezli me u Zagreb“, ispričao je Tonči Majić, mirovni aktivist, a njegove i Kakarićeve riječi potvrdila je i Sanja Sarnavka iz Kuće ljudskih prava.

Sarnavka potvrdila vjerodostojnost tvrdnji Kakarića i Majića

Tonči Majić potom je opisao kako je, zbog velikog medijskog interesa, ipak uspio izbjeći prisilno trovanje lijekovima i zaključavanje u psihijatrijskoj bolnici.

„Mnogi novinari su saznali za cijeli skandal te su me televizijske ekipe čekale ispred Vrapča. Mene su za to vrijeme potajno poslali kod privatne psihijatrice na vještačenje. Dala mi je da ispunjavam neke testove, no to sam odbio i jednostavno išetao iz prostorije. Nakon toga me nitko nikada ništa više nije pitao, a postupak protiv mene nije nastavljen. I to nešto govori“, ispričao je Tonči Majić.

Sanja Sarnavka u zaključku je ustvrdila da zabrinjava brojnost sličnih slučajeva kao i činjenica da država uvijek štiti sebe, a progoni ili u psihijatrijske ustanove zatvara male ljude koji im idu na živce jer prijavljuju kriminal i korupciju koje oni ne žele istražiti.

„Malo je previše takvih slučajeva da bi to bila slučajnost“, zaključila je aktivistica Kuće ljudskih prava. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.