PRVORAZREDNI SKANDAL

VIDEO Bačić: Ako je Jeleniću imponiralo što je mason, ne znam zašto to nije ranije otkrio

Autor

lb/h

Predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić rekao je kako očekuje da se članstvo glavnog državnog odvjetnika u masonskoj loži razriješi. Podsjetimo, ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da očekuje Jelenićevu ostavku

19.02.2020. u 11:17
Ispiši članak

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić poručio je u srijedu da je glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić tijekom procesa imenovanja Vladi i premijeru trebao deklarirati činjenicu da je član masonske lože, a ta bi informacija svakako imala utjecaja na postupak imenovanja.

"Prilikom imenovanja Dražena Jelenića glavnim državnim odvjetnikom, a znamo da ga predlaže Vlada, svoje članstvo u masonskoj udruzi trebao je deklarirati predsjedniku Vlade. To je, na određeni način, sukladno Etičkom kodeksu Državnog odvjetništva RH“, istaknuo je Bačić u izjavi novinarima u Saboru.

Bilo kakav utjecaj na državnog odvjetnika nije dobar

Bez obzira na to je li riječ o općinskom, gradskom ili državnom odvjetniku treba učiniti sve kako ga članstvo u određenoj udruzi ne bi na bilo koji način onemogućavalo da u svom postupku bude do kraja jasan, transparentan, pravičan i da postupa po načelu da su svi građani Hrvatske jednaki kada je riječ o pristupu sudbenoj vlasti, poručio je.

"Tu vrlo važno informaciju o članstvu u jednoj takvoj udruzi trebalo je znati u trenutku kada smo odlučivali o imenovanju glavnog državnog odvjetnika. Svatko ima pravo, sukladno hrvatskom Ustavu, biti član bilo koje udruge u Hrvatskoj i to ne osporavam, ali kada je u pitanju glavni državni odvjetnik kao prvi čovjek jednog vrlo važnog segmenta pravosudne vlasti, mi koji odlučujemo o njegovom imenovanju trebamo s tim biti upoznati", kaže Bačić.

Mislim da bi tako trebalo biti i s predstavnicima sudbene vlasti, kako s državnim odvjetnicima, tako i sa sucima. Državni odvjetnik mora biti nepristran, transparentan i bilo kakav utjecaj nije dobar, dodao je.

Jelenićeva izjava da mu je imponiralo kada su ga pozvali da se pridruži masonima, smatra, nije bila najprimjerenija, jer ako mu je to imponiralo zašto to nije rekao ranije onome kome je trebao reći.

"Da nam je to rekao na vrijeme, ta bi informacija svakako imala utjecaja na postupak imenovanja. Ja bih mu postavio jako puno pitanja prije nego što bih odlučio o njemu", ističe Bačić.

Bauk: Jelenić će biti zapamćen po ložama

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Arsen Bauk ocijenio je da će Jelenić s mjesta glavnog državnog odvjetnika "umjesto da ode zbog nečinjenja, otići zbog članstva u masonskoj loži“. 

Na kraju ispada da će Jelenić biti zapamćen po ložama. Jednoj iz koje nije otišao kada su ga tamo smjestili, i druge u koju je ušao, a da je to zatajio, poručio je Bauk.

"Mi u SDP-u, a pogotovo naš predsjednik, upozoravali smo da u DORH-u nisu radili svoj posao jer se naša zemlja guši u korupciji, a korupcija je postala najveći problem. Da nije radio svoj posao potvrđuje i činjenica da nije učinio ništa po pitanju, primjerice, grupe Borg, a nije pokazao ni potrebno zalaganje oko slučajeva većine ministara koji su morali otići iz Vlade zbog korupcije", rekao je Bauk.

Smatra da je glavni državni odvjetnik neovisna institucija u koju građani i druge institucije trebaju imati povjerenje čak i puno više nego u političke institucije, a samim time što je to zatajio, povjerenje je apsolutno narušeno.

Državnom odvjetniku treba omogućiti da bude slobodan

Ovo je toliko očito i jasno da on mora otići, kaže Bauk dodavši da je pitanje bi li bio izabran i bi li se Vlada usudila predložiti glavnog državnog odvjetnika iz članstva tajne organizacije.

"Državnom odvjetniku treba omogućiti da bude slobodan državni odvjetnik, kao što je sam sebi omogućio da bude slobodni zidar", poručio je Bauk.

Pozvao je Jelenića da podnese ostavku, a ako to sam ne napravi Vladu da predloži Saboru njegovo razrješenje. Očekuje da u petak ne bude prihvaćamo izvješće o radu DORH-a za 2018., a SDP će podržati izvješće za 2017. godinu jer se radi o izvješću kada je glavni državni odvjetnik bio Dinko Cvitan, najavio je Bauk.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.