VANJSKOPOLITIČKI ASPEKT CIJELE PRIČE

Avdagić za Direktno: Vučić stalno hvali Kinu, iako EU znatno više pomaže Srbiji

Autor

Rafael Jurčević

Globalna pandemija korona virusa izazvat će velike promjene u gospodarskim odnosima diljem svijeta, ali značajno će redefinirati i geopolitičke odnose.

03.04.2020. u 18:15
Ispiši članak

Kriza izazvana korona virusom još ne stvara političke napetosti između država jer su svi fokusirani na zdravstveni aspekt cijele priče, no za očekivati je kako će kraj pandemije označiti početak gospodarskih, ali i političkih problema.

Neke države poput Srbije krizu su iskoristile za jačanje autoritarne vlasti. Predsjednik Aleksandar Vučić proglasio je i policijski sat, a novinari i opozicija tvrde kako se ponaša kao čelnik autokratskog režima. Zanimljivo je i kakvu vanjsku politiku trenutno vodi srbijanski predsjednik. Iako je već otprije poznato kako Vučić vodi politiku balansiranja između Rusije, Kine i Europske unije, trenutno je izuzetno prokineski orijentiran. Srbijanski predsjednik tako teatralno ljubi kineske zastave, naziva ih 'kineskom braćom', a cijela priča na trenutke izgleda poprilično neukusno. 

O politici Aleksandra Vučića i mogućim implikacijama za budućnost razgovarali smo sa stručnjakom za vanjsku politiku Denisom Avdagićem.

"Aleksandar Vučić je jedan pragmatičan političar. On čak i ne skriva kako želi od svih geopolitičkih sila izvući maksimum. Njegova politika je politika koja traži sve i od Rusije, Kine i Europske unije. Mora se priznati kako u ovom slučaju samo Kini i Rusiji daje javne pohvale, iako u pozadini svega Europska unija puno više pomaže Srbiji nego Rusija i Kina", rekao nam je Avdagić u razgovoru.

Avdagić nam kaže kako postoji percepcija da Europska unija ne pomaže svojim članicama i drugim državama, ali da je istina potpuno drugačija: "Europska unija nije država, ona je savez država. Unija nema vlastite resurse osim proračuna. Možemo govoriti o tome koliko su države članice pomagale jedne drugima, ali zdravstveni sustav svake države je poseban i svi vode svoje samostalne politike. Činjenica je da je Njemačka slala pomoć i preuzimala pacijente od Italije, Češka je slala pomoć, čak je i Turska slala pomoć unutar okvira NATO-a".

Vanjskopolitički stručnjak nam u razgovoru kaže i kako je teško predviđati kakva će politika Srbije biti nakon kraja pandemije te kako će se to odraziti na Hrvatsku: "Ne znamo koliko će trajati pandemija, trenutno su svi fokusirani na to da se spase ljudski životi, ali nakon što se sve završi sigurno će biti važno tko je što govorio i činio. Prerano je također i davati ocjene hoće li Srbija odustati od europskog puta". 

Avdagić na kraju zaključuje i kako će vjerojatno doći i do europskog i zapadnog redefiniranja politike prema Kini: "Trebamo znati da su kineski diplomati u veljači govorili kako ostale države trebaju imati otvorene granice prema Kini. Kina je već tada zasigurno znala kakve sve opasnosti postoje od novog virusa, a o tome će se sigurno morati razgovarati nakon kraja pandemije. Čitava priča koja se događa u svijetu otvara jako puno pitanja, a o njima će se zasigurno morati povesti računa u skoroj budućnosti". 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.