odvjetnik pavlović

Arhiva SKH počišćena, pitajte SDP o uništenju dokaza protiv Perkovića

Autor

Direktno.hr

05.11.2014. u 14:53
Ispiši članak

Siniša Pavlović, odvjetnik Gizele Đureković u procesu protiv Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, kojima se na Višem županijskom sudu u Münchenu sudi za ubojstvo Stjepana Đurekovića 1983. godine, upozorio je danas kako u Hrvatskom državnom arhivu, kad je u pitanju arhivski fond CK SKH, nisu pronašli ništa važno za proces oko ubojstva tog hrvatskog emigranta. Riječ je o građi koja se odnosi na razdoblje od 1982. do 1984. godine.

„Arhivski fond CK SKH je očigledno pročišćen i cenzuriran. Moguće je kako je primarna cenzura učinjena već u trenutku nastanka gradiva jer su određene teme za koje postoji zanimanje u hrvatskoj javnosti cenzurirane već kod nastanka građe na način da u dokumentima postoje zabilješke da su dokumenti, zapisnici i magnetofonske vrpce sa snimljenim raspravama predane tadašnjem predsjedniku Predsjedništva CK SKH i odložene u njegov osobni sef“, poručio je Pavlović te dodao:

„Sekundarna cenzura obavljena je očito naknadno, na način da je iz gradiva predanog u Hrvatski državni arhiv jednostavno maknuta dokumentacija koja se odnosi na određene sjednice Predsjedništva CK SKH. U tom smislu navodimo da je u razdoblju kojeg smo istraživali, prema onome što se iz dostupne dokumentacije može zaključiti, održana 141 sjednica Predsjedništva CK SKH dok je u Hrvatskom državnom arhivu sadržana i dana nam na uvid dokumentacija za svega ukupno 76 sjednica“, objasnio je Pavlović.

Odvjetnik Gizele Đureković je također istaknuo kako u Državnom arhivu, pa ni u fondu CK SKH nisu našli gradivo nastalo djelovanjem tadašnjeg državnog tijela Komiteta za općenarodnu obranu i društvenu samozaštitu Socijalističke Republike Hrvatske kojem je na čelu bio predsjednik Predsjedništva CK SKH iako je, ustvrdio je odvjetnik, iz ostale dokumentacije vidljivo da su stručne službe CK SKH vodile administrativno poslovanje i za Komitete ONO i DSZ te da se službena korespondencija upućivala na adresu CK SKH s napomenom "za Komitet za ONO i DSZ".

Pavlović kaže kako je taj komitet bio važno tijelo u SRH i bio sastavljen od najviših političkih i vojnih funkcionera. To je tijelo imalo mogućnost uvođenja izvanrednoh stanja na području SRH, kao i mogućnost da u bilo kojem trenutku preuzme ulogu bilom kojeg državnog organa u Hrvatskoj. To je tijelo donosilo vrlo važne odluke, čak važnije od odluka na CK SKH, kao i odluke o likvidacijama političkih protivnika.

"Priča da SDP nema što skrivati oko arhive CK SKH mislimo da nije točna", kazao je Pavlović i dodao kako prema ovome što su vidjeli u arhivu se može naslutiti kako su se donosile odluke.

Treba reći da su se mnoge važne odluke donosile iza zatvorenih vrata i izvan službenih tijela CK SKH, nikad nećemo saznati što se točno dogovaralo, rekao je Pavlović.

"Mi smo, nažalost došli u situaciju da se moramo braniti, evo čitamo u medijima da je Đureković radio za BND, CIA-u, a po najnovijem i za Udbu kao da netko želi reći da je zapravo dobro što su tog čovjeka ubili. Takvo razmišljanje nikome nhje služi na čast, ne želimo se braniti, samo pomažemo tužiteljstvu u otkrivanju istine", istaknuo je.

Pavlović je rekao da su dobili istovremeno i pristup slovenskom arhivu i tu se vidi koliko je Udba bila dobro organizirana.

"I tu nema dobrih dečki, na način kako se to u hrvatskoj javnosti želi prikazati", naglasio je.

Na pitanje direktno.hr-a tko je u tom razdoblju bio na funkcijama u SKH, Pavlović je rekao da je "1982. predsjednica predsjedništva CK SKH bila Milka Planinc, a sekretar je bio Milutin Baltić, 1983. je predsjednik bio Jure Bilić, a sekretar Marijan Kalanj, a 84. predsjednik je bio Joža Vrhovec.

"To ne možemo znati, mi smo se fokusirali samo na razdoblje od 82-84, a za taj odgovor treba pitati SDP", rekao je Pavlović odgovarajući na pitanje što je bivši predsjednik SDP-a i predsjednik SKH Ivica Račan držao u "Specijalnoj kasi" i gdje je to završilo, a prema nekim informacijama je dao da se to uništi.

SDP nezakonito kontrolirao mračne tajne Partije - odluke o likvidacijama

Ravnateljica Hrvatskog državnog arhiva dr. Vlatka Lemić rekla je za direktno.hr da je jedna od najvećih nezakonitosti koju je uočila u radu Hrvatskog državnog arhiva bila praksa prema kojoj je SDP morao dati odobrenje za pregled arhivske građe CK SKH .

Ta praksa, kaže ravnateljica Lemić, sada će biti promijenjena.

"Nedostupnost arhivske građe SK SKH dugoročni problem Hrvatskog državnog arhiva, jer je Primopredajnim zapisnikom iz 1995. godine protuzakonito utvrđeno da se od SDP-a treba tražiti odobrenje za pregled te građe. To je bio veliki problem i taj problem želim riješiti. To će se svakako promijeniti te će se ubuduće primjenjivati jedino Arhivski zakon, tako da sve u Hrvatskom državnom ahrivu bude dostupno i otvoreno“, ističe dr. Vlatka Lemić.

 

Državni arhiv mjesecima je odbijao dati pristup arhivskoj građi CK SKH

Odvjetnik Gizele Đureković Siniša Pavlović još je sredinom svibnja ove godinje od Hrvatskog državnog arhiva (HDA) zatražio uvid u dokumentaciju CK SKH nastalu u razdoblju od 1982. do 1984. godine.

Pavlović je tako zatražio dosjee Službe državne sigurnosti (SDS) o Stjepanu Đurekoviću, njegovom sinu Damiru Đurekoviću, koji je ubijen 1987. godine u Kanadi, i Gizeli Đureković. Pavlović je zatražio i zapisnike i transkripte Savjeta za zaštitu ustavnog poretka, dokumente Izvršnog vijeća Sabora SR Hrvatske, Komisije za obranu i zaštitu, dokumentaciju SDS-a, Službe državne sigurnosti Gradskog SUP-a Zagreb, dokumente Predsjedništva CK SKH te dokumentaciju sa zagrebačkog Okružnog suda i tužiteljstva vezano za suđenje Đurekoviću zbog privrednog kriminala u Ini.

Mjesec dana kasnije, dakle u lipnju, Državni arhiv je obavijestio Pavlovića da mu ne može dati zatražene dokumente na uvid dok ih prvo ne deklasificiraju SOA, Hrvatski sabor i SDP koji je, podsjetimo,  pravni slijednik nekadašnjeg SKH. Da je Državni arhiv po pitanju davanja spomenute arhivske građe na uvid svjesno otezao i kupovao vrijeme govori i činjenica da se u cijelom slučaju „vadio“ i na odluku Povjerenstva za sređivanje gradiva od posebnog nacionalnog interesa. To je povjerenstvo, pisali smo, Vlada utemeljila 15. svibnja, dakle dva dana nakon što je Pavlović uputio prvi zahtjev Državnom arhivu za uvid u arhivsku građu CK SKH.

Isto tako, pisali smo kako je SOA još u srpnju ove godine donijela odluku o deklasifikaciji arhivske građe CK SKH i dostavila je Državnom arhivu. Tu odluku krovne hrvatske obavještajne agencije odvjetnici Gizele Đureković dobili su tek 26. rujna. Dakle, Državni arhiv otezao je puna dva mjeseca s dostavom odluke Soe.

I na kraju, HDA je tek prije desetak dana i to nakon snažnog medijskog pritiska odvjetnicima Gizele Đureković konačno dao dozvolu za pristup neklasificiranim dokumentima CK SKH. Međutim, riječ je o građi koja je manje relevantna u procesu oko Đurekovića. Najvažniji i najzanimljiviji je onaj dio koji se nalazi u tajnim, neklasificiranim arhivima CK SKH. U međuvremenu je Državni arhiv i tu građu poslao na deklasifikaciju u Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost koji je konačno 22. listopada da zeleno svijetlo da se otvore i ti tajni arhivi.

Arhiv CK SKH skriva dosjee o 2000 ključnih osoba u suvremenoj Hrvatskoj

Bože Vukušić, poznati hrvatski publicist koji već 20-ak godina istražuje zločine nekadašnje Udbe, objavio je nedavno na portalu direktno.hr kako je arhiv CK SKH, a ne arhiv Službe državne sigurnosti, pravo mjesto gdje se može pronaći odgovor na pitanje tko je zapravo odgovoran za ubojstava hrvatskih političkih emigranata tijekom komunističke Jugoslavije.

Međutim, Vukušić kaže kako ti arhivi ne skrivaju samo mračne tajne o zločinima nekadašnjeg komunističkog režima, nego i dosjee o 2000 osoba koje su imale ključne uloge u suvremenoj hrvatskoj državi.     

„Osobno sam, prikupljajući materijal za knjigu «Tajni rat Udbe protiv hrvatskog iseljeništva» doznao da bi se dio dokumenata s podatcima o djelovanju Udbe u emigraciji mogao nalaziti u posjedu SDP-a. Naime, riječ je o tajnom dijelu arhive CK SKH koji je SDP naslijedio. Uspio sam se, naime, povezati s osobom koja je imala neposredni uvid u tu dokumentaciju, smještenu u podrumskim prostorijama nekadašnjeg sjedišta CK SKH na Prisavlju, u tzv. Kockici. Najzanimljiviji dio naslijeđene arhive od CK SKH, kako mi je dotična osoba tvrdila, svakako su bili osobni dosjei raznih partijskih dužnosnika, visokopozicioniranih osoba u gospodarstvu i financijskom sektoru, najopasnijih „državnih neprijatelja“, odnosno potencijalnih političkih konkurenata, ali i suradnika raznih jugoslavenskih tajnih službi. Takvih dosjea, posvjedočio je insajder, bilo je oko osam tisuća, ali je oko šest tisuća manje važnih ili uništeno ili predano u HDA. Zadržano je oko dvije tisuće dosjea, uglavnom ključnih osoba u novostvorenoj hrvatskoj državi – u politici, gospodarstvu, financijama, pravosuđu i medijima s ciljem da se ti dosjei iskoriste kao sredstvo za zadržavanje dominacije i upravljanje hrvatskim društvom“, napisao je nedavno Bože Vukušić na portalu direktno.hr.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.