burno u saboru

Apsurd: SDP maknuo imovinske kartice, a sad mijenja zakon da ih vrati

Autor

Direktno.hr

Jutrošnja tema zbog koje su saborski klubovi zastupnika zatražili stanku jest prijepor oko objave imovinskih kartica.
06.05.2015. u 11:38
Ispiši članak

Podsjećamo, nakon odluke Agencije za zaštitu osobnih podataka da dio podataka državnih dužnosnika ne smije biti javno dostupan, Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa moralo je skinuti imovinske kartice s interneta.

O tome su nakon stanke raspravljali klubovi SDP-a, Hrvatskih laburista, neovisne Jadranke Kosor, HDZ-a, HDSSB-a i HNS-a.

Klub SDP-a već će danas predložiti izmjene Zakona o sprečavanju sukoba interesa, kako bi imovinske kartice državnih dužnosnika bile što prije dostupne javnosti, najavio je predsjednik saborskog kluba SDP-a Igor Dragovan, rekavši da će se time riješiti "izmišljeni problem".

SDP, rekao je Dragovan, traži i od Agencije za zaštitu tajnosti podataka kao i od Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa odgovorno ponašanje i donošenje odluka u interesu hrvatskih građana.

Dragovan je istaknuo da je skidanje imovinskih kartica s web stranice Povjerenstva o sprječavanju sukoba interesa bilo potpuno nepotrebno, ishitreno i neodgovorno i da su se različita tumačenja dvaju neovisnih tijela - Agencije za zaštitu tajnosti podataka i Povjerenstva o sprječavanju sukoba interesa prelomila preko leđa svih dužnosnika.

Niti parlamentarna većina niti Vlada nema ništa s postupkom tih tijela, tvrdi Dragovan, rekavši da ne želi ulaziti u motive čelnika neovisnih tijela koje bira Sabor. Da li je i jednom i drugom sudioniku ovoga igrokaza trebao medijski prostor, svatko će sam prosuditi ali ponavljam da se ovako neodgovorno ne može i ne smije raditi i dovoditi u zabludu hrvatske građane, rekao je Dragovan.

HDZ je prozvao za "sitno politikanstvo" zbog izjave o skrivanju podataka u izbornoj godini.

Jadranka Kosor izjavila je kako dužnosnici moraju biti spremni pokazati sve svoje podatke. Odluka agencije je podcjenjivanje i Sabora i hrvatske javnosti, ustvrdila je.

U ime HDZ-a, potpredsjednik Sabora Željko Reiner pak smatra da je u politici važno kad se nešto napravi.

"Potpuno je jasno zašto je jedno tijelo, a to je Agencija za zaštitu osobnih podataka to načinila upravo sada tek nekoliko mjeseci prije izbora, a nije to načinila i nije navodnu suprotnost otkrila prije 6 mjeseci, godinu dana, dvije godine ili tri godine ili na početku svoga mandata kada su imenovani. Zanimljivo je kako su to otkrili tek sada pred sljedeće izbore. I nije nikakvo politikantstvo nego svakom kristalno jasno zašto je to napravljeno", poručio je Reiner. Ustvrdio je i da su Agencija za zaštitu osobnih podataka i Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa neovisna tijela samo na papiru, jer ih imenuje saborska većina.

"Sasvim izvjesno je da je među vladajućim očito došlo do nekog sukoba i sada ovo što se radi je pokušaj saniranja štete. Napravio se jedan loš potez koji je i od javnosti prozret kao predizborni potez i sada treba popraviti štetu i sada će se šteta popraviti prijedlogom izmjene zakona", komentirao je Željko Reiner.

Insinuacije o politički motiviranom manevru odbacio je u ime HNS-a potpredsjednik Sabora Milorad Batinić. To se, rekao je dogodilo "iz neznanja, ali prije svega tu se radi o nekvalitetnom iščitavanju određenih zakonskih odredbi", ustvrdio je Batinić.

Laburist Dragutin Lesar pak upozorava da se ni Agencija ni Povjerenstvo nisu zbog dvojbe oko imovinskih kartica obratile Saboru.

"Sabor načelno ne bi smio utjecati na rad niti jednih niti drugih. Međutim, ispali smo kolateralne žrtve i saborski zastupnici i svi dužnosnici, dva ovna na brvnu i proširili nepovjerenje građana prema institucijama sistema. Ni krivi ovaj put niti dužni".

Mi smo svi na sebe navukli bijes građana, dodao je u ime HDSSB-a Boro Grubišić.
"Navukli smo sumnju građana da se nešto skriva tom odlukom, a nanesena je ogromna politička šteta koju se pokušava prikriti hitnim intervencijama u zakonsku regulativu.To je trapava politika koja pokušava sanirati nastalu štetu koja je evo učinjena prije nekoliko dana", rekao je Grubišić.

Neovisna Jadranka Kosor ustvrdila je da je odluka agencije podcjenjivanje i Hrvatskog sabora i podcjenjivanje građana i podcjenjivanje zdrave pameti.

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.