kukuriku majstori

Apsolutna sramota: HTZ poslao u Sabor financijsko izvješće bez izvješća

Autor

Direktno.hr

Hrvatska turistička zajednica (HTZ) dostavila je u prvom tjednu svibnja saborskim odborima svoje financijsko izvješće za 2014., iz kojeg nije moguće ocijeniti financijsko poslovanje niti uspješnost u obavljanju djelatnosti, ocjenjuju iz Instituta za javne financije (IJF) u najnovijem aktualnom osvrtu pod nazivom "Financijsko izvješće HTZ-a bez financijskog izvješća", napominjući kako je to financijsko izvješće zapravo nepotpuni godišnji izvještaj o poslovanju.
18.05.2015. u 16:25
Ispiši članak

U izvješću, smatra Anto Bajo iz IJF-a, nedostaju podaci o kretanju zaposlenih i razlozima zapošljavanja novih djelatnika, nema podataka iz bilanci o obvezama ili potraživanjima niti detaljnog pregleda prihoda i rashoda te ostvarenog rezultata poslovanja.

Navodi i da nije jasno kako se i za koje svrhe rebalansom prilagođavaju iznosi navedeni u planu proračuna. Indeksi pokazuju velika odstupanja plana (ili rebalansa) i njihova ostvarenja u svim godinama od 2012. - većina stavki nije realizirana u planiranom iznosu. Nema čak ni usporedbi podataka iz prethodnih godina koji bi trebali pružiti uvid u promjene politika koje su utjecale na promjene u financijama.

U analizi IJF-a se ističe i da je 'šteta' što o tom izvješću HTZ-a ne raspravlja Hrvatski sabor na plenarnoj sjednici, iako se to izvješće dostavlja njegovim odborima za turizam te financije i proračun, kao i da je Glavni ured HTZ-a objavio izvješće iz kojeg se ne može ocijeniti financijsko poslovanje niti uspješnost u obavljanju djelatnosti.

Slab proces planiranja u HTZ-u

Napominje kako je proračun HTZ-a u stalnom višku. Ukupni prihodi proračuna HTZ-a u 2014. su 351 milijuna kuna i za 80 milijuna kuna su veći od rashoda.

"HTZ uglavnom ostvaruje viškove koji se godišnje povećavaju i prenose iz godine u godinu, pa je u 2012. višak iznosio 47,7 milijuna kuna, u 2013. je narastao na 91,8 milijuna kuna, dok je u 2014. iznosio 80 milijuna kuna", navodi se u analizi IJF-a.

Razlog stalnih prijenosa, kako se navodi u analizi, je izuzetno slab proces planiranja, a to potvrđuju stalni rebalansi financijskog plana. Rebalansi se obavljaju zbog odstupanja programa rada i financijskog plana u obujmu većem od 5 posto, a događaju se koncem godine (obično u studenom ili prosincu) kada HTZ nije u mogućnost preusmjeriti viškove u programske aktivnosti.

Analiza IJF-a dotiče se i nepostojanja jedinstvenog informacijskog sustava HTZ-a vođenja popisa turista, kontrole naplate boravišne pristojbe i obrade podataka, koji je, kako navode, bio planiran u 2012., ali se još uvijek nije ustrojio na svim razinama sustava.

U svemu nedostaje i konsolidirani financijski izvještaj turističkih zajednica, pri čemu navode da je u Upisniku Ministarstva turizma, osim HTZ-a (Glavnog ureda) osnovano 296 TZ-a (21 u županiji i Gradu Zagrebu, 114 u gradovima, 135 u općinama, 15 na razini mjesta, 10 područnih te jedna otočka - TZ otoka Krka), a o njihovim prihodima, rashodima i bilanci nema izvještaja čemu analitičari dodaju da Izvješće HTZ-a sadrži samo informacije o Glavnom uredu.

"Tako nedostaju cjelovite informacije o veličini i strukturi imovine i obveza TZ-a, a naročito potraživanja za nenaplaćene boravišne pristojbe i članarine, što je strukturni nedostatak i rezultat slabih financijskih evidencija u TZ-ima, te posebice slabe koordinacije i suradnje mjerodavnih institucija (HTZ-a, lokalnih TZ-a, Ministarstva turizma i Porezne uprave)", navode iz IJF-a.

Prihod svih TZ u 2013. oko 785 milijuna kuna

Tome dodaju da su podaci Državnog ureda za reviziju (koji je u 2014. obavio financijsku i reviziju učinkovitosti TZ-a za 2012. i 2013.) vidljivo da su sve TZ u 2013. ostvarile 785 milijuna kuna prihoda te poslovale s viškom od 70 milijuna kuna, kao i da je ukupno financijsko poslovanje svih TZ bilo pozitivno.

Najveći dio prihoda ostvaren je od boravišne pristojbe, članarina i donacija, dok se u strukturi rashoda čak 70 posto odnosi na materijalne i rashode za zaposlene.

Iz IJF-a podsjećaju i da je Državna revizija u sustavu TZ-a utvrdila i slabosti u evidentiranju poslovnih događaja u poslovnim knjigama, u popisu imovine i obveza te usklađenju knjigovodstvenog i stvarnog stanja utvrđenog popisom, što sve ukazuje da postoje ozbiljni strukturni problemi u evidencijama, organizaciji i financijskom poslovanju TZ-a kroz koje godišnje 'teče' oko 780 milijuna kuna i više.

Neučinkovitim je analiza IJF-a označila kod HTZ-a i postojeći sustav praćenja i naplate turističke članarine, kao i sustav naplate boravišne pristojbe, uz zaključak da su nužna poboljšanja u radu turističkih zajednica u financijskom smislu, kao i da HTZ mora uspostaviti mjere učinkovitosti kojima bi mogli usporediti ostvarenja aktivnosti i uložena sredstva u njihovu provedbu.

Dobrim drže što je zahvaljujući Ministarstvu financija poboljšana transparentnost poslovanja turističkih zajednica jer HTZ i TZ-ovi lokalnih jedinica svoje financijske izvještaje godišnje dostavljaju Ministarstvu financija, Državnom uredu za reviziju i Financijskoj agenciji-Fini, a od ove godine financijski izvještaji TZ-a javno su dostupni i u registru neprofitnih institucija na stranicama Ministarstva financija RH.

"Sve pokazuje da u sustavu TZ-a postoje strukturni problemi koji nedovoljno pridonose razvoju turističke djelatnosti u Hrvatskoj", zaključak je te analize IJF-a.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.