ruski veleposlanik ekskluzivno:

Azimov: Osobno ću se potruditi da se posjet Putina ostvari; spremni smo s Croduxom riješiti ekološki problem rafinerije u Brodu

Autor

mo

U  četvrtak 5. travnja u Zagrebu je, u organizaciji Hrvatsko-ruskog društva prijateljstva, pod medijskim pokroviteljstvom portala Direktno. hr, održano predavanje na temu ''Rusija poslije izbora''.

06.04.2018. u 07:42
Ispiši članak

Predavanje je održao veleposlanik Ruske Federacije Njegova Ekselencija dr. Anvar Azimov kojem su se u ocjeni nedavnih ruskih izbora i kompleksnih međunarodnih odnosa Rusije sa Sjedinjenim Američkim Državama i Europskom unijom,  pridružili prof. dr. sc. Branko Caratan, bivši veleposlanik u Švedskoj, profesor Božo Kovačević, bivši veleposlanik u Ruskoj Federaciji i dr. sc. Branimir Vidmarović, analitičar međunarodnih odnosa i kolumnist.

Predavanju su prisustvovali i veleposlanici i predstavnici veleposlanstava Kazahstana, Irana, Azerbejdžana i Crne Gore, a moderirao je glavni tajnik Koordinacije hrvatskih društava prijateljstva Andrija Karafilipović.

U punoj dvorani Kulturnog društva Napredak u Zagrebu, veleposlanik Azimov podsjetio je prisutne  kako su ga mediji pri dolasku na mandat u BiH a poslije i u Hrvatsku nazivali 'ruskim tenkom' i 'ruskim bombarderom', što smatra komplimentom. ''Bio bih sretan da su tu predstavnici i zapadnih zemalja, ali oni se mene boje“, rekao je Azimov. Zahvalio je svima prisutnima koji su tu i rekao kako mu je drago što je tu mnogo prisutnih koji misle slično kao i on.

Strani promatrači ocijenili su izbore adekvatnim i poštenim 

Ruski veleposlanik dao je iscrpan osvrt na ruske predsjedničke izbore, čiju su provedbu, kako je naglasio, strani promatrači ocijenili poštenom i adekvatnom. ''Nismo sumnjali u pobjedu Vladimira Putina, ali njegov rezultat bio je izvanredan'', rekao je veleposlanik Azimov i naglasio kako je Putin dobio podršku više od 70 posto ruskih birača.

"Putin je zaista pojava u povijesti cijele Rusije", rekao je Azimov i naglasio kako je od kada se on nalazi na čelu Ruske Federacije sve promijenilo. "Poznato je svima u kakvom se stanju Rusija nalazila prije dolaska Putina na vlast 2000. godine. Politički, međunarodno i ekonomski bili smo praktički na koljenima, a predsjednik Putin i njegov tim uspjeli su ponovno podignuti Rusiju i učiniti je važnim međunarodnim čimbenikom", podsjetio je Azimov.

Početkom svibnja biti održana i službena inauguracija  i uspostava vlade kod koje se ne očekuju veće promjene. ''Predsjednik Putin treba tim i vladu koja će još više i jače učvrstiti položaj Rusije u svijetu'', rekao je Azimov.

Veleposlanik je podsjetio kako svijet danas proživljava teške trenutke te kako postaje sve nesigurniji, te kako međunarodni odnosi svaki dan postaju sve izazovniji. "Treba postaviti pitanje zbog čega se to događa i zar je svemu tome zaista kriva Rusija. Zar je Rusija stvarno ugroza Europi i  Sjedinjenim Državama? Zašto se događa masovna kampanja ponižavanja Rusija, njene demonizacije i izolacije? Zbog čega se pokušava zaustaviti razvoj Rusije?" upitao je Azimov.

"Smatram kako ovdje ima dovoljno ljudi koji razmišljaju realno i da nije stvar u Rusiji. Sjedinjene Države i njihovi partneri – smatra Azimov – ne mogu se pomiriti s činjenicom kako se svijet i poredak u svijetu mijenjaju. Nakon pada SSSR-a svijet je postao unipolaran, a Sjedinjene Države ostale su jedina velesila koja je nametala svoje uvjete cijelom svijetu“, podsjetio je veleposlanik i objasnio kako se nakon pada SSSR-a smanjio ruski potencijal te je tek sad, tijekom 18 godina Putinove vladavine, Rusija uspjela obnoviti sav svoj potencijal.

"Rusija se pretvorila u moćnu državu, ali mi ne želimo igrati ulogu druge velesile. Svijet se promijenio, međunarodni odnosi u svijetu su se promijenili i on je sad multipolaran. U njemu nema mjesta za jednu ili dvije svjetske velesile“, smatra Azimov i dodaje kako nitko nema pravo ostatku današnjeg multipolarnog svijeta diktirati svoje uvjete i razmišljanja.

"U svijetu sad postoji više političkih polova poput Sjedinjenih Država, Europske unije, Kine, Brazila, a i nekih država koje svojim bogatstvom i utjecajem čine svijet za sebe, poput Indije, Južnoafričke Republike i Irana", rekao je Azimov te naglasio kako živimo u multipolarnom svijetu.

Veleposlanik Ruske Federacije smatra kako zapadne zemlje predvođene Sjedinjenim Državama žele konfrontaciju i kako ne poštuju međunarodno pravo i organizacije.“Pogledajte samo što su napravili u Siriji, Srbiji, Libiji, kako pokušavaju ugasiti mirnodopski nuklearni program Irana", podsjetio je Azimov i upozorava kako se svijet treba udružiti u  borbi protiv ekstremizma, ilegalne prodaje droge, terorizma i sličnih problema, a ne pokušavati Rusiju staviti u izolaciju.

Podsjetio je na prijašnje pokušaje izolacije Rusije prije velikih međunarodnih sportskih natjecanja poput posljednje destabilizacije Ukrajine prije Zimskih Olimpijskih igara 2014., a najnoviji pokušaj izolacije Rusije prije ovogodišnjeg Svjetskog nogometnog prvenstva i predsjedničkih izbora usporedio je s pokušajem Zapada da '80-ih bojkotira ljetne Olimpijske igre u Moskvi.

Međunarodni odnosi u multipolarnom svijetu

Uzroke kampanje protiv Rusije veleposlanik Azimov povezuje s proširivanjem utjecaja Sjedinjenih Država i širenjem NATO-a u blizinu Ruske granice. "Postavljenjem sustava protuzračne obrane, jačanjem vojnog arsenala vojska članica NATO-a uz rusku granicu, Zapad je pokušao okružiti Rusiju – međutim Ruska Federacija dva je koraka ispred NATO-a. Naše naoružanje sad nema ni jedna država, čak ni Sjedinjene Države ili članica NATO-a. Upravo je to još jedan razlog zbog kojeg je počela nova kampanja protiv Rusije", rekao je Azimov i dodaje kako Zapadu smeta samostalna uloga Rusije u globalnom svjetskom poretku.

Azimov je naglasio kako Sjedinjene Države imaju veliku ulogu u borbi protiv terorizma u svijetu i kako ne želi umanjiti ulogu SAD-a u svijetu, ali da mora naglasiti kako bi svijet bio sigurnije mjesto kad bi Rusija i SAD mogli koordinirati politiku borbe protiv terorizma zajedno.

"Kad je Donald Trump postao predsjednik SAD-a, Rusija se nadala poboljšanju odnosa i  naravno da je Rusija tada vidjela SAD i Europsku uniju kao svoje saveznike u borbi protiv terorizma. Nažalost, to se nije dogodilo. SAD je uspio EU staviti pod svoj utjecaj i okrenuti je protiv Rusije.  Rusija je uvijek vidjela Europsku uniju kao partnera. Svi problemi između EU i Rusije nastali su zbog politike Sjedinjenih Država. Mi i danas smatramo Europsku Uniju svojim prirodnim saveznikom", rekao je Azimov.

Sjedinjene Države i Rusija nisu konkurenti u Hrvatskoj

Azimov smatra kako je Rusija od dolaska Vladimira Putina na vlast postala samodostatno gospodarstvo, za razliku od Europske unije koja uvozi čak 40 posto svojih potreba nafte i plina iz Rusije. ''Nikad nismo i nećemo koristiti tu činjenicu kao alat za nekakve uvjete i pritisak'', rekao je Azimov.

Veleposlanik Rusije zadovoljan je činjenicom kako se ruski plin i nafta troše i u Hrvatskoj. "Rusija, Azerbejdžan, Kazahstan i Iran spremni su isporučivati ugljikovodike Hrvatskoj i mi ne vidimo jedan u drugome konkurenciju", rekao je Azimov i naglasio kako ne želi da SAD gledaju na Rusiju kao na svog konkurenta u Hrvatskoj.

"Činjenica da je Hrvatska član EU i NATO-a, za Rusiju je realnost i ako je strateški interes Hrvatske da gradi LNG terminal na Krku, Rusija u tome ne vidi spornu činjenicu", rekao je Azimov i podsjetio kako se u svibnju ove godine u Zagrebu organizira energetski forum s američkim kolegama na kojem će on reći kako se Rusija nipošto ne protivi izgradnji LNG terminala na Krku te naglašava kako Europa i Hrvatska trebaju jeftiniji plin.

Azimov naglašava kako Rusija isporučuje do milijardu kubika plina Hrvatskoj i kako je u budućnosti spremna isporučivati i do dvije milijarde kubika plina, sudjelovati u izgradnji plinske infrastrukture s jako povoljnim uvjetima te u izgradnji energetskih postrojenja

Azimov je razočarano podsjetio kako je predsjednik Putin na sastanku s hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović u Sočiju predstavio više načina ulaganja u Hrvatsku koja su do danas ostala bez odgovora. Dodao je kako razumije da kao član EU Zagreb mora koordinirati politiku sa zapadnim partnerima ali i da je Rusija spremna napraviti za Hrvatsku onoliko koliko to odgovara hrvatskim nacionalnim interesima.

"Hrvatska se nalazi u Europskoj uniji i NATO-u, ali ono što je Rusija za Hrvatsku spremna učiniti nije spremna napraviti ni EU ni NATO", smatra Azimov i dodaje kako je potrebna samo politička volja Zagreba te da se Rusija neće nametati. "Ruska politika prema Hrvatskoj je otvorena", istaknuo je veleposlanik. 

Azimov naglašava kako je spreman, kao veleposlanik,  koordinirati sve vanjskopolitičke odnose s američkom i hrvatskom stranom jer Rusija nema namjeru boriti se za sfere utjecaja. "Rusija u Hrvatskoj, kao i na Balkanu općenito, ima samo jedan cilj: ne smetajući odnose  s drugim državama, pronalaziti na uzajamnu korist načine za vanjskopolitičku i ekonomsku suradnju“, rekao je Azimov.

Europska solidarnost  bazirana je na lažima

Veleposlanik Rusije rekao je kako za Rusiju afera oko trovanja agenta Sergeja Skripala u Velikoj Britaniji nije bila neočekivana. "Očekivali smo kako će Zapad napraviti neku provokaciju prije predsjedničkih izbora i prije početka svjetskog nogometnog prvenstva“, rekao je Azimov i dodao kako je to iskonstruirana afera usmjerena na demonizaciju Rusije.

"Stradali su ruski građani, a mi do danas nismo uspjeli doći do njih", naglašava Azimov i dodaje kako se Rusija obratila međunarodnoj organizaciji za zabranu kemijskog oružja u Haagu da zajednički pokušaju drugim državama pomoći u shvaćanju što se dogodilo u Britaniji. "S iranskim i kineskim partnerima napravili smo zajednički pristup na koji način riješiti ovu situaciju, no nažalost prijedlog rezolucije bio je blokiran od strane Sjedinjenih Država, zemalja članica EU, Australije i Novog Zelanda", rekao je Azimov.

Veleposlanik je podsjetio na činjenicu kako je u posljednjih deset godina šest ruskih državljana ubijeno na tlu Velike Britanije, kako su njihove smrti obavijene velom tajne, a kako su svaki put bez dokaza optužili Rusiju. "I ova najnovija međunarodna provokacija ostala je obavijena velom tajne, za nju nisu pronađeni nikakvi dokazi koji bi Rusiju optužili za trovanje", rekao je Azimov i dodao kako je ovo vjerojatno napravljeno na prekooceanski utjecaj radi demoniziranja Rusije.

Veleposlanik žali zbog protjerivanja  diplomatskog osoblja koje je trebalo raditi na međunarodnom zbližavanju i zbog afere koja je nastala, kako on smatra, na varci. ''Ovu provokaciju prihvatile su mnoge države, među njima i Hrvatska i ja žalim zbog toga'', naglašava Azimov i dodaje kako razumije da je Hrvatska morala izraziti svoju eurosolidarnost, ali kako je  to solidarnost bazirana na lažima.

"Sergej Lavrov, ministar vanjskih poslova Ruske Federacije poslao je pismo ministrima vanjskih poslova državama koje su se solidarizirale s Velikom Britanijom, među njima i hrvatskoj ministrici vanjskih poslova, s jednim pitanjem: Koje su to činjenice koje vam je pokazala Velika Britanija, a zbog kojih ste se solidarizirali s njom? Molim vas da i nama pokažete  te dokaze“, otkriva Azimov i dodaje kako su Rusi svjesni kako takvih dokaza nema.

Veleposlanik podsjeća kako Rusija nije imala razloga da otruje Skripala, iako je on s drugim časnikom tajnih službi godinama radio za MI6. "Mi smo ga osudili, a zatim i oprostili i zamijenili smo ga za ruske državljane koji su bili na istim zadaćama. Rusija je na njega zabravila, on nam nije bio potreban. Kakav bi bio smisao ubiti nekadašnjeg agenta nakon  svega toga, a pred predsjedničke izbore i Svjetsko nogometno prvenstvo", rekao je Azimov i podsjetio je kako je posljednji primjer takve kazne bilo ubojstvo Trockog 1940. godine, koje je zapovijedio Staljin.

"Rusija je odavno uništila kemijsko oružje, za razliku od zapadnih zemlja", naglašava Azimov i kako su i britanski laboratoriji zaključili kako taj otrov ne mogu sa sigurnošću povezati s Rusijom. "Znači li to da će premijer i ministar vanjskih poslova Velike Britanije i ostali ministri koji su se solidarizirali s Velikom Britanijom dati ostavke?" upitao je veleposlanik i naglasio kako se nada da su Amerikanci i Britanci shvatili da njihova avantura nije uspjela te kako će sve to pasti u vodu i završiti obavijeno velom tajne.

Veleposlanik Azimov izrazio je žaljenje što Zagreb nije slijedio primjer trećine zemalja članica Europske unije koje nisu sudjelovale u protjerivanju diplomatskog osoblja i što je Britancima povjerovao na riječ umjesto da su tražili čvrste dokaze koji, naglašava Azimov, ne postoje.

Do posjeta predsjednika Putina ne može doći bez ozbiljnih i dugih priprema

Azimov naglašava kako se ova provokacija ne smije odraziti na razvoj i dinamiku rusko-hrvatskih odnosa i kako će se on kao veleposlanik potruditi da se to ne dogodi. "Ja sam kao vatrogasac i moj je glavni zadatak minimalizirati negativne posljedice", rekao je Azimov.

"Vrlo sam zahvalan rukovoditeljima svih hrvatskih opozicijskih stranaka i kapetanima hrvatske industrije koji su izrazili potporu Ruskoj Federaciji za vrijeme ove krize", rekao je Azimov i dodaje kako mu to daje snage za nastavak procesa razvoja dobrih odnosa s Hrvatskom.

Azimov je podsjetio kako je Kolinda Grabar-Kitarović pozvala Vladimira Putina u posjet i kako se nada da će posjet biti u skoroj budućnosti i ostvaren, ali kao dugogodišnji djelatnik ministarstva vanjskih poslova zna da do posjeta ne može doći bez ozbiljnih i dugih priprema.

"Potrebno je pripremiti paket bilateralnih ugovora za takvu visoku razinu posjeta. No, nažalost takve dogovore nismo još ni započeli“, naglasio je Azimov i rekao kako će se on osobno potruditi da se takav posjet i ostvari te pripremiti paket sporazuma koji će biti od obostranog interesa.

"Volio bih kad bi Rusija i Hrvatska potpisale ugovor  strateškom partnerstvu, ali sumnjam kako će Hrvatskoj dozvoliti da takav dokument potpiše", rekao je veleposlanik Azimov i dodao: "Nije nam bilo ugodno što se Hrvatska solidarizirala s Velikom Britanijom".

Veleposlanik Azimov rekao je kako suradnja Rusije i Hrvatske nakon incidenta u Britaniji nije zamrla i najavio je kako će Hrvatska biti domaćin međuvladinih komisija Rusije i Hrvatske u narednim mjesecima koje bi trebale pripremiti i novi trgovinski sporazum na zajedničku korist obiju zemalja te kako će u listopadu Split biti domaćin bankarskog foruma.

"Unatoč svemu, čvrsto smo se odlučili za izgradnju novog plinovoda i rješavanju problema zagađenja u Slavonskom Brodu. Zajedno s Croduxom i unatoč tome što je riječ o velikoj investiciji, spremni smo riješiti ekološki problem rafinerije u Bosanskom Brodu“, rekao je veleposlanik Azimov i naglasio kao su sredstva za investiciju spremna.

Azimov je naglasio kako postoji više tehničkih pitanja ali i kako ih je Rusija spremna otkloniti kroz nekoliko mjeseci i na obostrano zadovoljstvo. Kroz sljedeće dvije godine očekujemo nekoliko kulturnih i gospodarskih događaja koji će pridonijeti učvršćivanju rusko-hrvatskih odnosa.

“Predsjednik Putin  održao je obećanje dano u Sočiju i dao je nalog da se jedna avenija u Moskvi nazove po Gradu Zagrebu i da na njoj bude otkriven spomenik Jurju Križaniću., rekao je Azimov i dodao kako dobra volja za dobre međunarodne odnose između Rusije i Hrvatske postoji.

"U vašoj predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović imamo dobrog sugovornika. Njene riječi koje je izrekla u Sofiji kako je Rusija globalna sila i kako su suradnja Europske unije i Rusije nužne i da je Hrvatska zainteresirana za jačanje trgovinske suradnje potrebno je danas istaknuti. Upravo su Grad Zagreb i njegov gradonačelnik Milan Bandić lokomotiva naših odnosa", rekao je Azimov i naglasio kako Rusija cijeni odnos hrvatskih građana, političara i društvenih organizacija prema Rusiji.

"Razumijemo da za daljnji razvoj naših odnosa treba odgovarati našim uzajamnim interesima. I ništa i nitko neće nas maknuti s puta dobre suradnje", naglasio je veleposlanik Ruske Federacije dr. Anvar Azimov.

Zanimljive riječi uputio je i bivši veleposlanik u Ruskoj Federaciji Božo Kovačević, kazavši da, kada ne bi bilo nepoznanica u vezi s hrvatskom vanjskom politikom i kada bi postojao jedinstven glas u hrvatskoj vanjskoj politici, možda bi bilo lakše očekivati ostvarenje dobrih namjera veleposlanika Azimova.

"Kako zbog te unutarnje političke činjenice u Hrvatskoj i tako zbog namjere zapadnih političara da se nastavi namjerna eskalacija sukoba s Rusijom bojim se kako će ostvarivanje tih namjera biti dosta teško", rekao je Kovačević.

Predavanje je obilježio i incident u kojemu su protagonisti bili Igor Mandić i Branimir Vidmarović, o čemu više možete pročitati OVDJE.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.