KORAK DO VLADE

Vidović Krišto napravila kaos na Odboru: 'Anušić vam je smokvin list'

Autor

Hana Krnić

Na sjednicu saborskog Odbora za obranu stigao je Ivan Anušić kojeg premijer Andrej Plenković članovima mora predstaviti kao kandidata za ministra obrane.

15.11.2023. u 13:03
Ispiši članak

Praksa je da ministra koji se u Vladu imenuje naknadno, Odboru predstavi sam premijer, a zastupnici mu pritom mogu postavljati pitanja i on je na njih dužan odgovoriti.

Anušić pred Odborom, ministrica pred Saborom: Hoće li proći inicijativa Suverenista?

Na plenarnoj sjednici Sabora u četvrtak će se samo glasati o davanju povjerenja novom ministru, bez rasprave.

Da bi bio potvrđen, mora dobiti glasove 76 saborskih zastupnika. Odmah nakon izglasavanja novi ministar trebao bi položiti prisegu.

Sjednici je prisutno 12 od 13 članova Odbora, a sjednicu vodi predsjednik Franko Vidović. Prema dnevnom redu, Odbor bi trebao iskazati povjerenje kandidatu Anušiću.    

Krišto se na početku bunila 

"Nekoliko uvodnih napomena, nakon izlaganja premijera Plenkovića moguća je jedna replika po zastupnika od jedne minute, a nakon predstavljanja Anušića prednosti imaju članovi Odbora za obranu pa ostali zastupnici. Plenković i kandidat mogu izlagati do 30 minuta, pitanja mogu trajati pet minuta kao i odgovori", napomenuo je Vidović na početku. 

"Držite se poslovnika u svim stavkama, naše pojedinačne rasprave trebaju biti 10 minuta. Nije mala stvar uskratiti polovinu vremena govornicima", pobunila se Karolina Vidović Krišto

Obraćanje Plenkovića 

Na početku sjednice obratio se Andrej Plenković koji je ponovno izrazio sućut obitelji poginulog Gorana Šarića i poželio kompletan oporavak Mariju Banožiću

Bivšem ministu se zahvalio na dosadašnjim godinama rada u Vladi RH i na čelu Ministarstva obrane.  

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

"Anušić je župan Osječko-baranjske županije, ima mandat kao nositelj naše liste u četvrtoj izbornoj jedinici, ujedno je i potpredsjednik HDZ-a, a uslijed činjenice što je MORH iznimno važan resor, ali i na činjenicu statusa ostalih potpredsjednika HDZ-a i Anušić će imati isti status u Vladi i bit će šesti potpredsjednik Vlade", kazao je premijer Plenković uvodno. 

Njegovo političko iskustvo je, naglasio je, veliko. 

"Bio je načelnik općine Antunovac od 2005. do 2017. godine, itekako uspješan, 2017. je izabran prvi put za župana i tada mu je stavljen mandat u Saboru u mirovanje, ponovno je župan postao 2021. godine s još uvjerljivijim rezultatom. Ujedno je i branitelj, dragovoljac Domovinskog rata, krenuo je u rat kao maloljetnik i sudjelovao je u brojnim operacijama, umirovio se 2021. godine. Suradnju koju imamo u proteklih nekoliko godina mogu ocijeniti izvrsnom, realizirali smo brojne projekte važne za Slavoniju", dodao je premijer. 

Od vojnika do ministra: Kako je Anušić od unutarstranačke oporbe postao Plenkovićev čovjek od povjerenja

Što se tiče obrambene politike, Plenković je podsjetio kako su od 2016. godine povećali sredstva za oko 650 milijuna eura za obranu. 

"Naša najveća investicija odnosi se na kupnju aviona Rafale, prvi se očekuju do 30. travnja 2024. godine. Povećali smo u protuzračnu obranu i modernizaciju kopnene vojske. Stavili smo u središte hrvatskog vojnika, povećali materijalna prava, vratili vojsku u Ploče, Sinj, Pulu, Varaždin, Vukovar. Sljedeći korak je vraćanje HV-a u Baranju, u Beli Manastir. Nastavit ćemo politiku i u okviru NATO-a particijapcije u svim regionalnim i globalnim sigurnosnim forumima. Drago mi je da smo u ponedjeljak vrlo brzo postigli rješenje. Ivanu sam ponudio da postane ministar i potpredsjednik Vlade i on je to prihvatio. Siguran sam da će novi ministar biti kvalitetan član naše Vlade", poručio je Plenković.

Vidović Krišto: 'Mislite da ćete proći nekažnjeno?'

Prva za riječ se javila Karolina Vidović Krišto. 

"Kao ministar vam je potreban Anušić kako bi bio smokvin list za nepravdu i korupciju. Vi ste premijer samo zašto što DORH štiti vašu korupciju. Imam informacije da vas Frano Barbarić ucjenjuje. Mislite da ćete proći nekažnjeno za zlo koje činite Hrvatskoj i građanima?", upitala je premijera. 

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Premijer joj je odgovorio kako je opterećena mržnjom. 

"Njoj drugi pišu izlaganja, s indignacijom odbacujem sve njezine navode, vaša postignuća su ravna nuli, a postignuća naše Vlade su takva da se teško mogu mjeriti. Vi ste opterećeni mržnjom to je vaš odabir. Bilo bi dobro da nekad otvorite novine i da znate da je u našem mandatu ostvareno niz strateških postignuća", rekao je.

Na ovakve difamacije treba odgovoriti ozbiljno, rekao je Plenković i čudio se što ga prekidaju nakon minute govora.

"Za razliku od Plenkovića, on ima svo vrijeme svijeta čitati što mu je Vladimir Šeks napisao. Imam pravo na povredu poslovnika. Za što ćete mi dati opomenu?", rekla je i dobila drugu opomenu.

Vidović Krišto je htjela kroz povredu Poslovnika još uzvratiti premijeru, ali Franko Vidović joj je kazao kako nema pravo na to prema Poslovniku pa je dobila dvije opomene. 

Benčić: 'Jeste li vidjeli Banožićev nalaz?'

Predsjednica Kluba Možemo Sandra Benčić pitala je premijera je li tijekom vikenda tražio podatak je li Banožić imao alkohola krvi u trenutku nesreće i je li dobio nalaz iz vinkovačke bolnice da je bila niska razina alkohola. 

FOTO: HINA/Edvard Šušak

"Ja mislim da biste i vi, ali i cijela javnost, ovi koji optužuju u medijima Vladu i mene, trebali malo pratiti što smo govoirli zadnjih tri ili četiri dana, da ste pratili onda biste znali da ni ja ni Božinović ni bilo tko od nas ni ujednom trenutku nije komentirao nijedan detalj ove nesreće ni nalaze jer to nije u našoj nadležnosti već u nadležnosti Županijskog državnog odvjetništva. Niti smo pitali, niti imamo te podatke niti bi te podatke netko s nama trebao podijeliti. Mi smo odluku o razrješenju ministra Banožića objavili i objasnili u subotu", rekao je Plenković. 

Peović optužila Plenkovića za manipulaciju 

Zastupnica Radničke fronte Katarina Peović poručila je kako ne vidi smisao problematizirati imenovanje novog ministra s obzirom na to da je njegova Vlada protočni bojler u kojoj je jedina konstata on, a svi drugi prolazni.

"Na NATO-ov mig odlučili ste doći do dva posto izdvajanja iz proračuna za obranu", kazala je uz stav neslaganja s tim.

Peović je opetovala i kako premijer manipulira podacima o rastu BDP-a i plaća. 

"Mijenjamo strateški ulogu Hrvatske, imat ćemo najbolje zrakoplovstvo između Njemačke i Grčke, vama to možda nije drago, ali mnogima je", rekao je premijer.

FOTO: HINA/Edvard Šušak 

Liječnik Rajko Ostojić apelirao je na zastupnike da poštuju GDPR i ne postavljajnju pitanja o konkretnim osobama koje su sudjelovale u nesreći iz poštovanja i prema njihovim obiteljima. Isto tako, dodao je kako je Banožić bio loš ministar. 

"Bio je vrlo dobar ministar i politički se postavljao prema onima koji su ga vulgarno i brutalno vrijeđali, što je dobro i mudro, tako da je po meni odradio jako dobar posao", rekao je premijer očito aludirajući na predsjednika Zorana Milanovića

Predsjednik postavio predsjedniku pitanje

Predsjednik Odbora Vidović pitao je predsjednika Vlade o situaciji brodogradnje u Splitu i da li vidi novog ministra kao mogućnost otvorenog kanala boljeg dijaloga prema predsjedniku RH Zoranu Milanoviću

Plenković je lukavo odigrao s Anušićem: 'Izabrao je jednog od rijetkih preostalih domoljubnih HDZ-ovaca'

"Ministar će proučiti cijeli dosje i nastojati pronaći rješenja za obalne ophodne brodove. Što se tiče komunikacije, za nju je potrebno dvoje, što se tiče mene i Anušića za to ne brinite, a što se tiče Milanovića, on mora napraviti neke geste gdje će povući difamacije i najvulgarnije napade na članove Vlade i onda se može očekivati normalizacija komunikacije. Do tada će biti sve kao do sada", odgovorio mu je premijer. 

Obraćanje Ivana Anušića

Nakon replika na premijera, predstavio se i Anušić osobno. 

"Manje više premijer je sve rekao pa se neću ponavljati. Moje prihvaćanje kandidature za ministra obrane prvenstveno je meni čast, ne želim zvučati patetično, ali ja kao bivši vojnik i branitelj, koji je od 1991. do 2001. godine nosi vojnu odobru Hrvatske, danas 2023. godine dobivam priliku biti ministar obrane, to je ogromna čast i nisam imao prava da ja to neću i ne želim. Puno je pitanja bilo zašto sam pristao, prvi sam razlog rekao, drugi je razlog što smatram da u politici ne možete uzimati samo sa švedskog stola ono što vama odgovara, to je odgovoran posao. To su razlozi zbog čega sam prihvatio ovu vrlo časnu dužnost", poručio je Anušić. 

FOTO: HINA/Edvard Šušak 

Dodao je kako je bivši ministar Banožić radio svoj posao onako kako je mislio da je najbolje. 

"Jasni su i vidljivi pomaci. Rješenje ophodnih obalnih brodova će biti jedna od tema koja će mi biti u fokusu odmah od sutra", rekao je budući ministar. 

Bauk: 'Jeste li spremni povući izjavu o Pupovcu?'

Arsen Bauk prvi se javio za pitanje nakon Anušićeva predstavljavljanja i na početku je komentirao da je postao ministar bez da je dolazio na sjednice Predsjedništva HDZ-a. 

"Šta bi tek bilo da ste dolazili. Nije nelegitimno postavljati i pitanja van onih koja se tiču obrane jer se ovdje radi i o imenovanju potpredsjednika Vlade. Moram se povući pola koraka unazad i reći da se vi ne uklapate u profil nekoga tko će bespogovorno ispunjavati želje premijera. I kad sam se ja povukao pola koraka unazad, vi biste trebali četiri zbog izjave da je gospodinu Miloradu Pupovcu istekao rok trajanja. Bez njega ne biste dobili priliku biti imenovani pa me zanima jeste li spremni na takav uzmak? Drugo, možete li prognozirati hoće li u komunikaciji s predsjednikom biti dinamično kao s Banožićem ili će se uspostaviti suradnja? I treće, smatrate li da ostanak Barbarića na čelu HEP-a čini štetu, što ste već izjavili?", upitao je. 

Anušić je spremno odgovorio kako nitko bespogovorno ne sluša. 

"Razgovaramo, raspravljamo i donosimo odluke zajednički. Na što bi ličilo da premijer ima apsolutnu mogućnost reći da moramo bespogovorno slušati i spuštati glavu? Nismo vučji čopor nego stranka. Što nisam prije slušao, a sad ću morati slušati? Imam pravo reći mišljenje, ali to neće biti pred kamerama, odborima ili saborskim zastupnicima. Pupovac, rekao sam to tad iz razloga vezanima uz tadašnje okolnosti, a radi se o izjavama koji se tiču stradavanja policajaca u Borovom selu. I dan danas to mislim. Ako smo koalicijski partneri, onda moramo imati koordinirane izjave", kazao je Anušić. 

Što se tiče odnosa s Milanovićem, kazao je kako će poštovati svoje ovlasti i dužnosti prema Zakonu. A vezano za Barbarića, naglasio je kako iza svojih riječi stoji.

Sačić nije zadovoljan Anušićevim obrazovanjem 

Zastupnik Suverenista Željko Sačić izrazio je neslaganje s Anušićevim prihvaćanjem ove dužnosti. 

FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

"Ne želeći omalovažiti vaš doprinos, ali smatram da je vaša opća slika i razina obrazovanja nedostatna iako poštujem da je legitimno da vas premijer predlaže", rekao je. 

Anušić je objasnio kako se obrazovao. 

"Ja sam 1991. godine, sa 17 godina otišao iz srednje škole, ja i četiri moja prijatelja, od nas 17 četvorica su poginula, svi su bili maloljetni, kada sam se vratio s terena završio sam srednju školu, da ne budem neškolovan i da me takvi kao vi ne prozivaju. Nakon toga 1997. godine sam podigao na čekove kredit od 18.000 kuna, platio semestre na Kineziološkom fakultetu i završio to, a prije godinu dana, kad se promijenilo to, dobio status prvostupnika. Nije obrazovanje ono što čini kvalitetnim čovjeka, nego njegove ljudske kvalitete", odgovorio je Anušić. 

HDZ-ov Josip Đakić pitao je Anušića kakva su mu razmišljanja o budućnosti Hrvatske vojske. 

"Budućnost je okrenuta brigadama koje su pješadijskog profila, želimo i hoćemo povećavati broj vojnika, moramo raditi i na većem povećanju materijalnih prava, dati kvalitetnije i bolje uvjete ako želimo, a želimo, imati kvalitetniju, veću i bolju vojsku", rekao je.

Komentari

VAŽNO Ako ne vidite komentare ne znači da smo ih zabranili ili ukinuli. Zahvaljujući pravilima Europske unije o privatnosti podataka treba napraviti sljedeće: 1. Logirati se na Facebook u ovom browseru i omogućiti korištenje kolačića (cookies). Logirati se možete ovdje: https://www.facebook.com/ 2. Uključiti third party cookies u svom browseru. Ako koristite Chrome to možete učiniti na chrome://settings/cookies. Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.