aktualna tema

Anušić, Burić i Krstičević složni: problem državne imovine brže se rješava otkad je Marić ministar

Autor

rj

Tema emisije "Otvoreno" u ponedjeljak je bila ubrzanje prodaje državne imovine te slučaj provaljivanja u državne stanove.

19.02.2018. u 22:54
Ispiši članak

Kakvo je stanje državne imovine? Njezina aktivacija ove godine znači investicijski potencijal veći od dvije milijarde kuna. Neki hoteli dobit će nove vlasnike investitore. Kakva je situacija s poslovnih prostorima i državnim stanovima koji se bespravno koriste? Nakon što je objavljeno da se prodaju 33 stana, u njih sedam je provaljeno.  O tome su u Otvorenom govorili dr. sc. GORAN MARIĆ, ministar državne imovine, IVAN ANUŠIĆ, osječko-baranjski župan (HDZ), ŽELJKO BURIĆ, gradonačelnik Šibenika (HDZ), MIŠO KRSTIČEVIĆ, gradonačelnik Ploča (SDP) i LJUBO JURČIĆ, ekonomski analitičar.

Ministar državne imovine Goran Marić je na početku emisije rekao kako ga ne čudi provaljivanje u sedam poslovnih prostora te da u ovih 20 godina u Hrvatskoj ima više od 2000 stanova koji se bespravno koriste :"Pripremili smo kaznene prijave i prosljeđujemo im DORH-u. Na ovakvim slučajevima država pokazuje nemoć jer zakonskom procedurom ne zaštićuje svoje vlasništvo". Marić je dodao kako i neke institucije pomažu ljudima koji bespravno koriste stanove te je spomenuo Titovu vikendicu u Samoboru.

"Nije me bilo duže u javnosti jer sam bio maksimalno posvećen radu u Ministarstvu kako bismo pripremili natječaje i uredili važne predmete", odgovorio je Marić na pitanje zašto ga nije bilo duže u javnosti te pojasnio kako će se zbog dobro obavljenog posla i natječaja realizirati investicije u Makarskoj i nekim drugim manjim mjestima. Ministar je rekao kako su samo u zadnja dva natječaja zaradili više nego u stotinjak hotela u prijašnjim natječajima.

Marić je pojasnio i slučaj u Kuparima te je najavio analizu: "Činjenica da se zadnjih godina investicija u Kuparima nije maknula s mjesta. Nama nije cilj raskinuti ugovor, ali bi bilo neodgovorno samo gledati kako projekt stoji na mjestu".

Ministar je rekao i kako Ministarstvo rješava puno više nego što se prije radilo te da će aktivacija državne imovine biti bitan impuls za gospodarski rast. Dodao je kako je siguran da će vila u kojoj je bio ured bivšeg predsjednika Stjepana Mesića sigurno imati kupaca. 

"Jako puno toga stoji neiskorištenog, ali u proteklih šest mjeseci otkada ja odgovaram za Osječko-baranjsku županiju dogodio se niz projekata", rekao je župan Ivan Anušić te istaknuo kako je prije dosta projekata ovisilo o volji "birokrata iz Zagreba" te da zbog toga nije bilo pomaka: "Vi ste prije praktički svaki put morali otići u Zagreb. Mi smo za gospodarsku zonu Antunovac morali sređivati dokumente skoro četiri godine".

Anušić je rekao kako su projekti u njegovoj županiji bitni za realizaciju kratkoročnih i dugoročnih planova: "Sve te projekte u vlasništvu države smo uspjeli iskomunicirati. Nakon sastanka s gradonačelnicima i načelnicima svi su shvatili kako se sve te projekte može aktivirati u turizmu i korištenju europskih fondova". Pojasnio je i kako su dvorci veliki potencijal Osječko-baranjske županije: "Dok su postojale agencije za državnu imovinu tada nismo mogli ništa riješiti".

Šibenski gradonačelnik Željko Burić je pojasnio slučaj TEF-a u Šibeniku koji traje više desetljeća: "Imali ste paralelni račun preko kojeg je ta tvrtka funkcionirala i tako se godinama održavala", te je dodao kako je to jedan vrlo kompleksan slučaj kojeg je bilo nemoguće riješiti sve dok Hrvatska nije dobila Ministarstvo državne imovine.

"Dok su postojale agencije za upravljanje državnim imovinama, niste mogli dobiti nikakve relevantne informacije o TEF-u", rekao je Burić i istaknuo kako ima izuzetnu suradnju s ministrom Marićem. Marić je odgovorio kako je predmet TEF-a odabrao jer je on najsloženiji predmet i kako ne treba bježati od teških slučajeva.

Burić je rekao kako se Šibenik ne oslanja samo na turizam te da godinama imaju najbolju gospodarsku zonu u Hrvatskoj: "Gospodarstvo Šibenika do 90-ih je bio prepoznatljiv kao grad teške bazične industrije i nakon toga dolazi do velikog zastoja razvoja zbog nemogućnosti turističkog razvoja. Trebamo aktivirati prostore posrnulih tvornica i 'kasarni'".

Gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević je pohvalio suradnju s ministrom državne imovine Goranom Marićem: "Država će ovim zakonom ići na ruku lokalnim jedinicama, ali postoje problemi vezani za katastarske izmjene. Treba pozdraviti u ovom zakonu što će pomoći lokalnoj upravi u utiliziranju svojih prostora". Krstičević kaže da se sustav već sada unaprijedio.

Krstičević je rekao i kako su za ploče najbitniji bivši vojni objekti te kako su u gradu već u suradnju s ministrom Marićem napravljeni određeni pomaci: "Ministar je iscrpio svoje mogućnosti jer postoje imovinsko pravni problemi. Hvala gospodinu Mariću i još jednom pozdravljam ovaj zakon."

"Mi bismo godišnje trebali imati investicija u vrijednosti 100 milijardi kuna. Mi smo po gospodarskoj aktivnosti još ispod razine na kojoj smo bili prije krize", rekao je profesor Ljubo Jurčić te je dodao kako bez investicija poput zadnjih projekata Ministarstva državne imovine nema radnih mjesta: "Danas se u svijetu gleda koliko se radnih mjesta kreira te je to glavni pokazatelj jakosti gospodarstva". Jurčić je također pohvalio aktivaciju državne imovine.

Jurčić je rekao i  kako Hrvatska mora imati politiku razvojnog sektora te da je imovina uvijek nužna. 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.