PREDSJEDNIČKI IZBORI

ANTE SIMONIĆ: Vratit ću čast hrvatskoj politici, potaknuti promjene i prevladati podjele u hrvatskom društvu

Autor

Leo Buljan

Dr. Ante Simonić međunarodno je priznati znanstvenik, istaknuti diplomat i uspješan političar s vrhunskim ostvarenjima u sportu. Bio je saborski zastupnik, potpredsjednik Vlade i hrvatski veleposlanik u NR Kini. Doktorirao je na Medicinskom fakultetu u Rijeci gdje je bio i najmlađi dekan. Predavao je na brojnim sveučilištima u zemlji i inozemstvu. Danas predaje i na petnaestak najuglednijih sveučilišta diljem Kine. Šest je puta bio prvak bivše države i desetak puta prvak Hrvatske u veslanju.

21.11.2019. u 20:29
Ispiši članak

Jedan je od kandidata za predsjednika Hrvatske. Ante Simonić u kampanju ulazi sa sloganima 'Za Hrvatsku! Dostojanstveno' i porukom 'Naša je zemlja bolja od svojih političara'. U razgovoru za portal Direktno otkriva za što se zalaže i što kani promijeniti postane li hrvatski predsjednik.

Što Vas je motiviralo da se kandidirate za predsjednika Hrvatske? Što želite promijeniti?

Teško stanje u našoj zemlji, opće nezadovoljstvo i beznađe naših građanki i građana. Možemo i moramo dići Hrvatsku s dna svjetskih ljestvica, kako u gospodarskom smislu, tako i u socijalnom i demokratskom. Promijenit ću dosadašnju klimu i pokazati našim ljudima da predsjednik može časno, odgovorno i dostojanstveno obnašati svoju dužnost i to bez promjene Ustavnih ovlasti.

Po čemu se Vaš program razlikuje od programa ostalih kandidata? 

Nudim mudar, zdravorazumski i promišljen program koji će potaknuti stabilnost unutarnje politike, ojačati Hrvatsku na međunarodnom planu i preusmjeriti obvezna davanja u investicijski ciklus i nova radna mjesta. Najjači sam od svih kandidata po svojim postignućima. Znanstvenik sam, diplomat, političar i sportaš s pristojnom kolekcijom medalja i ostvarenim rezultatima u svim područjima djelovanja.

Jedini potičem zajedništvo i dijalog, jer znam da na takav način možemo potaknuti promjene. Stalne svađe, raskoli, nisu zdravi za naše društvo. To svi znamo. Moramo izaći iz zone konflikata i ući u zonu suradnje i stvaranja novih prilika za blagostanje. Ne idem retorikom populizma, niti gazim po ljudima, neovisno jesu li lijevi, ili desni. Ne zagovaram oštre, populističke mjere.

Smatrate li da su ovlasti predsjednika dovoljne ili, kao i neki predsjednički kandidati, smatrate da bi ih se trebalo proširiti?

Nije nama problem u ustavnim ovlastima koje su obveza predsjednika. Nama je problem što se obveze predsjednika ne provode niti koriste za opću dobrobit svih građana. Korupcija i kriminal okovi su demokracije i blagostanja, a kada bi većinu ovlasti stavili u ruke samo jedne osobe tada bi ugrozili opstojnost naše zemlje za koju smo se borili. Malo koja osoba ne bude opijena sitnim strastima moći. Upravo se tu pokazuje zrelost čovjeka, a posebno među političarima. Malo je zrelih i mudrih političara, to viđamo svaki dan u našem parlamentu. Zamagli im se zdrav razum. Zamislite što bi bilo kad bi predsjednik imao veće ovlasti. Mi kao mlada demokracija ne smijemo pasti na ispitu širenja pluralne demokracije.

Koji su glavni problemi hrvatskog društva?

Brojni su problemi koji se neće riješiti bez suradnje stručnjaka i iz najvećih političkih opcija. Raskol nacije na lijeve i desne, nestabilnost unutarnje politike, korupcija i kriminal, slaba lobistička moć Hrvatske na svjetskoj razini, loše upravljanje u području zdravstva i obrazovanja koje su okosnice zdravog društva, loša demografska i socijalna politika te naravno, slabi poticaj gospodarstva. Trenutna politička vlast ne sluša bilo gospodarstvenika, niti ih kvalitetno slijedi, a kamoli da im otvara vrata za nove prilike.

Nedostaje nam velikih strateških projekata koji će osigurati nova, bolje plaćena radna mjesta, revitalizaciju naših zapuštenih krajeva, Slavonije, Gorskog kotara, dalmatinskog zaleđa, otoka… Nismo dovoljno brzi u području novih tehnologija, a velika ovisnost o turističkoj sezoni rizik je poželjnom gospodarskom rastu. Nemamo adekvatne industrije, poljoprivreda je uništena…

Politika nije alat za jačanje jedne stranke, nego alat naroda za blagostanje svih. Naši su se političari izgubili u prioritetima, a prioritet je blagostanje svih građana Hrvatske, bez razlika.

Kakve poruke s Pantovčaka mogu utjecati na brže rješavanje problema našeg društva?

Moji prioriteti su postići stabilnost unutarnje politike kroz minimalan dogovor između stranaka u područjima demografije, obrazovanja, zdravstva, gospodarstva, poduzetništva, novih tehnologija i vanjske politike na čemu ću posebno stavljati fokus. Pravosuđe bez stranačke iskaznice, poštivanje zakona i Ustava te dosljedna borba protiv korupcije osnova su stabilnosti na čemu ću inzistirati. Jačanje Hrvatske na međunarodnom planu osnaživanjem diplomatskog zbora, poticanje izvoznih prilika gospodarstvu i poticanje suradnje s vodećim svjetskim institucijama u područjima znanosti, zdravstva, obrazovanja i ekologije za bolju budućnost. Troškove obrane i preuzete obveze koje imamo kao članica NATO-a usmjerit ću k ulaganju u znanost, tehnologiju i proizvodnju vojne opreme. Time ćemo moći ostvariti prilike za izvoz i napredak

Kao liječnik, dekan Medicinskog fakulteta u Rijeci i stručnjak koji iza sebe ima više od 400 znantvenih radova sigurno imate stav o trenutnom stanju zdravstva u Hrvatskoj. Koji su glavni problemi našeg zdravstvenog sustava i može li predsjednik tu pomoći?

Inzistirat ću na provedbi cjelovite reforme zdravstva. Troškovi zdravstva rapidno rastu i taj trend se neće smanjivati. Samo optimizacijom financiranja, upravljanja, dugoročnog planiranja i kontrole kvalitete u zdravstvu, postići ćemo uštede koje možemo usmjeriti na pružanje iste zdravstvene skrbi za sve i povećanja plaća za zdravstvene djelatnike.

Ulaganja u znanost i nove tehnologije te suradnja s vodećim međunarodnim institucijama osnovica su reforme zdravstva koje može stvoriti ozračje da budemo jedan od ključnih dionika i u razvoju globalnog zdravstvenog sustava. Sinergija znanosti, personalizirane, integrirane medicine i turizma prilika je da zdravstvo i turizam ubacimo u veću brzinu. Time zdravstvo može osigurati novi izvor prihoda kako bi se pokrili brzorastući troškovi. Kao predsjednik inzistirat ću da se osnaži naš zdravstveni sektor kojeg treba temeljito reformirati kako bi osigurali učinkovitiju i svima dostupnu zdravstvenu skrb.

Bili ste hrvatski veleposlanik u NR Kini u mandatu tadašnjeg premijera Ivice Račana. Kakvi su odnosi Hrvatske i Kine te je li Hrvatska previše okrenuta Sjedinjenim Američkim Državama pa zanemaruje diplomatske odnose s drugim velesilama?

Kad Hrvatska nije okrenuta sama sebi, što je sad slučaj, ne može biti okrenuta ni prema ostalima. Svojim politikama sami sebe gazimo. I bilo kakvi odnosi na međunarodnom planu padaju u vodu jer su svjetske velike sile itekako svjesne na kojem smo stupnju demografskog, političkog i diplomatskog razvoja. Mi sami sebe ne znamo zaštititi i poslati jasnu, ujedinjenu poruku Hrvatske prema svijetu. Kod svih moćnih sila vidi se jasan identitet neovisno o unutarnjim prijeporima te precizno definirani interesi. To čini razliku u međunarodnim odnosima. Mi trebamo imati uravnotežen i mudar stav prema svim velesilama. Sa svakim dobro, a ni s kim previše blizu, hrvatski interesi, prije svega.

Nakon najave predsjedničke kandidature istupili ste iz HSS-a. Međutim, u medijima smo mogli vidjeti da predsjednik stranke Krešo Beljak tvrdi da niste bili baš aktivan član. Kako komentirate stanje u stranci te kako to da Vas HSS nije predložio za predsjedničkog kandidata Amsterdamske koalicije?

Svi mi znamo kako je u HSS-u pod vodstvom Kreše Beljaka. Stranka se raspala i odmakla od izvorne koncepcije braće Radić, povijesno najboljeg političkog projekta Hrvatske, opće dobrobiti svih građanki i građana s jednakim pravima. I da su me predložili za kandidata stranke ili koalicije izašao bih iz stranke, jer smatram da dužnost i obveza predsjednika nije zastupanje samo jedne stranke, ili nečijih privatnih interesa. Dužnost predsjednika zastupanje je svih građanki i građana Hrvatske. Aktivno političko djelovanje nije samo galama niti populizam. Pored toga, u trenutku kad se priklonio SDP-u u potpunosti se, pod njegovim vodstvom, izgubila izvornost HSS-a. Pa me mnogi pitaju je li on član SDP-a, ili predsjednik HSS-a. Znamo da nikad neće biti predsjednik SDP-a, a i on to zna.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.