ANALIZA RETORIKE

Ankica Mamić za Direktno: Milanovićevim nastupom mogu biti zadovoljni i građani kojima on nije bio prvi izbor

Autor

Svjetlana Pećinar

Predsjednik Zoran Milanović u utorak je na RTL-u dao prvi intervju nakon polaganja predsjedničke prisege. Milanovićev retorički nastup za portal Direktno analizirala je Ankica Mamić, komunikacijska stručnjakinja.

04.03.2020. u 22:00
Ispiši članak

"Nastup je bio dobar, bilo je i nešto poznatih 'zoranizama' ali ne na važnim odgovorima. U sadržajnim smislu to je bilo odlično, ali u retoričkoj  dinamici ili pokušaju dinamiziranja odgovora, malo je odlazio u 'zoranizme' ali ništa što bi dominiralo", rekla je Mamić.

Nadalje, naglašava kako je Milanović u odgovorima bio ozbiljan i odgovoran, adresirao je ključne teme i imao stavove o njima:

"Vidjelo se da ima stavove o ključnim temama koje su u domeni njegovih ovlasti. Bio je to jedan predsjednički intervju s kojim mogu biti zadovoljni i građani kojima nije bio prvi izbor".

Izbjegličko-migrantska kriza na tursko-grčkoj granici, epidemija korona virusa, izbor savjetnika, kohabitacija s premijerom Andrejem Plenkovićem, reakcije Aleksandra Vučića...neke su od tema o kojima se razgovaralo. I teme i odgovore naša sugovornica ocijenila je 'pogođenim'.

Vezano uz pitanje vojske na hrvatskoj granici, Milanović je promijenio mišljenje u odnosu na prethodnu migrantsku krizu. "Time je pokazao da, ako je kontekst drukčiji, i odluka može biti drukčija. Ne može se ustrajati na nečemu što ste nekad mislili. Kontekst je nešto prema čemu se formira mišljenje, a kontekst prethodnog izbjegličkog vala bitno je drukčiji nego današnjeg", naglasila je Mamić.

I mediji i komunikacijski stručnjaci bili su blagi u kritici prema prvom intervjuu predsjednika od dolaska na Pantovčak. Prašinu je podigao jedino odgovor u kojem je Milanović izjavio kako namjerava posjetiti Jasenovac, ali ne i Bleiburg.

Mamić ističe kako je to tema oko koje postoji jako puno kontroverzi. "Zašto? Zato što nikad nismo prošli svoju katarzu. Bleiburg je, na žalost, kontaminiran simbolikom koja ne čini dobro Hrvatskoj. Svi koji 'mašu' uglatim 'u' čine štetu modernoj hrvatskoj državi, a ne jugonostalgičarima protiv kojih se bore. Antifašizam nije jednako kao komunizam i to su nedefinirane stvari iz naše prošlosti. Pitanje je definiranje simbola".

Na pitanje kakav je Milanović zauzeo stav odgovara: "Milanović je ostao u gabaritima onoga što je očekivano od predsjednika koji dolazi iz lijevog spektra  i nema potrebe za kalkulacijom. Time što se referirao na Maribor i Tezno poslao je poruku da poštuje sve hrvatske žrtve". 

Mamić je usporedila Milanovićevu retoriku u predsjedničkoj kampanji i u razgovoru. "U kampanji naglašavate ono što vas razlikuje od izazivača i morate se pozicionirati u odnosu na glasove koje očekujete i na protukandidata. Retorika je uvijek oštrija jer takva mora biti. Morate mobilizirati svoje i pridobiti neodlučne birače. No izborom postajete predsjednikom svih građana, prestajete biti članom bilo koje političke stranke i pred sobom imate interes svih građana. Dakle, retorika je blaža i umjerenija, što je bilo i za očekivati", istaknula je.

No, retoriku Milanovića kao premijera komunikacijska stručnjakinja ocijenila je puno lošijom: "Kao premijer u retorici je bio puno nervozniji ali i uloga predsjednika je bitno komfornija; manje je situacija u kojima mora balansirati. Komunikacijski gledano u boljoj je poziciji i on se u tome odlično snalazi", zaključuje Mamić.