analiza

Ankica Mamić 'popljuvala' oporbu zbog pitanja na Aktualnom prijepodnevu

Autor

Direktno.hr

Komunikacijska stručnjakinja Ankica Mamić za Direktno.hr komentirala je prvo Aktualno prijepodne u mandatu Vlade Andreja Plenkovića. Postavljaju se 'kriva' pitanja, smatra Mamić, a saborski zastupnici kao da su 'zapeli' u izbornoj kampanji. Ipak, Andrej Plenković, kao vješt komunikator, imao je odgovor na svako 'teško' pitanje.
23.11.2016. u 19:33
Ispiši članak

"Mi smo u Aktualnom satu, što sam ja gledala, slušali oporbu kako se referira na neispunjena obećanja, a Vlada je tek mjesec dana“, kazala nam je Mamić.

Drugi problem je to što se postavljaju pitanja koja su sama po sebi neprimjerena Aktualnom satu, objašnjava Ankica Mamić.

"Zašto treba pitati zastupnik premijera što će sada biti s Kalmetom ili što je bilo s načelnikom Lopara kad mi još nemamo proračun i imamo sto bitnijih stvari“, upitala je.

Aktualni sat se pretvorio u šalu i pošalice oporbe, smatra.

"Članovi Vlade i koalicije postavljaju dogovorena pitanja kako bi se premijer mogao pohvaliti s nečim što će učiniti ili promovirati ono što je njemu važno i to je ok, to je dio demokratske procedure. Da sam ja zastupnik oporbe, ja bih pitala što će Vlada učiniti u sto dana ili koje su glavne značajke budućeg proračuna“, kazala je Mamić.

Sve joj to više sliči, kaže, na igrokaz s puno manje sadržaja, a puno više prepucavanja.

"Kao građanin, ja stvarno nisam zadovoljna ni ovom vrstom pitanja, a ni odgovora. To sve gubi svoj smisao“, rekla je Mamić.

Zastupnici postavljaju pitanja kako bi komunicirali s biračima, a ne s Vladom, a smisao Aktualnog sata je razgovarati s Vladom, objašnjava komunikacijska stručnjakinja.

"Komunikacijski gledano, premijer je vješt komunikator, on ima pripremljen odgovor na svako teško pitanje. Vidjet ćemo kad se zahukta, objektivno još nema nikakvog ozbiljnog prigovora na rad Vlade jer je tu prekratko da bi ju hvalili ili kritizirali“, smatra Mamić.

Aktualni sat sveo se na sporadično pozivanje na predizborna obećanja zastupnika različitih regija, kazala nam je Ankica Mamić.

"Smisao Aktualnog sata bio bi, po meni, sasvim drugačiji, da čujemo nešto o Vladinim planovima, o planovima od nekog nacionalnog značaja. To bi trebala pitati i pozicija i opozicija. Na kraju krajeva, svi oni moraju izaći na izbore opet brzo. Mislim da bi građani više cijenili neku ozbiljnu raspravu o važnim temama za Hrvatsku“, smatra Mamić.

Problem je što se Aktualni sat pretvori u prepucavanje.

"'Gdje je Kalmeta', ovi pitaju. pa ovi kažu 'imali ste i vi Marinu'. Svi su imali i svi imaju! To su stvari kojima se treba baviti pravna država, odnosno druge ustanove, a ne Sabor, a tako se ne stječu politički poeni. To su opće poznate stvari. Dakle, na taj način se građanima sve više i dodatno gadi politika. Oni ne govore o važnim stvarima, ne govore o važnim temama“, objašnjava Mamić.

Usporedila je postupke naših političara s postupcima američkih.

"Pogledajte Trumpa! Trump je otkrio svoj prvi potez. Potpuno jedna konkretna poruka iz koje vi možete pročitati smjer vlade. On se u izbornoj kampanji ponašao kao populist da dobije glasove. Kad je izabran – počeo se ponašati drugačije. Počeo se ponašati odgovorno, nema pljuvanja po nekom više… Kod nas, naši političari kao da ne shvaćaju da nisu uvijek izbori, da se nekad mora nešto i napraviti osim dopasti se svima. Ili barem se dopasti svojima. Po meni je to naš ključni problem“.

Mi jednostavno nemamo postavljene mjerljive ciljeve i mi ne možemo naše političare mjeriti ni po čemu konkretnom, nego samo po dojmovima, smatra Mamić.

Naši političari zapeli su na populizmu i nakon izbora, kaže.

"Naši političari se uvijek ponašaju kao da su pred izborima, a ne kao da su tu da obave neke stvari u korist građana. Sve njihove primjedbe su načelne i stranački obojene. Nitko nije rekao da povišenje stope PDV-a na kruh i mlijeko na potrošačku košaricu mjesečno utječu možda deset kuna na prosječnu obitelj, nego su svi rekli 'ne smije se dizati PDV za najsiromašnije'. Niti znamo koliko je siromašnih, niti znamo koliko je to u košarici. Populizam i nakon izbora – to je za zemlju štetno“, zaključila je Ankica Mamić u razgovoru za Direktno.hr.

 

 

 

 

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.