Vaše mišljenje

ANKETA Tko po vama ne zaslužuje trg ili ulicu u Zagrebu?

Autor

Direktno.hr

Kako je Direktno već pisalo, Grad Zagreb u utorak je raspisao novi natječaj za nabavu i ugradnju ploča za označavanje imena ulica i trgova. Procijenjena vrijednost natječaja bez Poreza na dodanu vrijednost iznosi osam milijuna kuna.

05.09.2017. u 17:21
Ispiši članak

To, međutim, znači da je najveći iznos osiguran u tu svrhu u gradskom proračunu čak deset milijuna kuna s PDV-om i da odabrana ponuda ne smije biti iznad tog iznosa. Iako se u praksi obično kreće oko procijenjene vrijednosti nabave bez PDV-a,

U anketi smo vam ponudili imena četri osobe po kojima nose imena zagrebačke ulice, a koje su spominjane u kombinacijama da bi se mogle preimenovati. 

Vladimir Ranogajec bio je 1945. na čelu Vojnoga suda koji je osudio 58 građana. Šest njih osuđeno je na kaznu smrti vješanjem, trajan gubitak građanske časti i konfiskaciju imovine, 43 ih je osuđeno na kaznu smrti strijeljanjem, a devet na vremenske kazne. Među poznatijim osuđenicima drastično kažnjenima bili su Germogen Maksimov, patrijarh Hrvatske pravoslavne crkve; Šegvić Kerubin, katolički svećenik i znanstvenik, promicatelj teze o gotskome porijeklu Hrvata; Guberina Ivo, katolički svećenik, novinar, publicist, pisac; Muftić Ismet, muftija u Zagrebu; Glavaš Radoslav, franjevac, profesor i pisac. U presudi za Glavaša tako stoji da je odgojio niz ustaških koljača. Poslao je u smrt dr. Ljudevita Juraka i mnoge druge.

Tomaš Garrigue Masaryk (1850-1937.) bio je prvi predsjednik Čehoslovačke. Prvi mandat počeo mu je teći 14. studenog 1918. godine, nakon čega je još triput izabran za predsjednika. Dao je ostavku 1935. godine, dvije godine prije smrti. U hrvatsku politiku bio je uključen prije toga, još 1909. godine kada je sudjelovao u 'Veleizdajničkom procesu'. Riječ je o sudskom procesu austro-ugarskih vlasti protiv članova Srpske samostalne stranke koja je tada s Hrvatskom strankom prava sudjelovala u Hrvatsko-srpskoj koaliciji. Bili su optuženi za pokušaj rušenja zemlje i uspostave države južnih Slavena. Glavni svjedok optužbe Đorđe Nastič prokazan je kao agent provokator, a u njegovom otkrivanju jednu od ključnih uloga odigrao je upravo Tomaš Masaryk. Bez obzira na to, optuženi su proglašeni krivima i osuđeni na ukupno 173 godine robije. Predsjednik SSS-a Svetozar Pribićević 1931. napisao je da dokaza za optužbu nije bilo, ali je priznao da su okrivljenici radili na rušenju Austro-Ugarske i stvaranju Jugoslavije.

Franz von der Trenck bio je austrijski pukovnik, koji je sudjelovao je u austrijskom nasljednom ratu s četom dragovoljaca i pomilovanih hajduka poznatih pod imenom Trenkovi panduri, s kojima je uspješno ratovao u Šleskoj, Austriji, Bavarskoj i Češkoj. Poznat je po okrutnom postupanju s vojnicima i časnicima, silovanje žena i djevojaka, pronevjeru državne blagajne, namjerno puštanje pruskoga kralja Fridrika II., kojega je navodno mogao zarobiti te navodno otpremanje 30.000 pušaka u Slavoniju sa svrhom podizanja bune protiv kraljice itd. Svoj i mladi burni život skončao je u 39. godini, 4. listopada 1749. godine, u tamnici u Spilbergu kraj Brna, u Moravskoj, nakon što je napisao oporuku i dvije knjige memoara.

Gamal Abdel Naser, bio je vođa Egipatske revolucije 1952. godine kojom je svrgnut kralj Faruk I. i koja je nagovijestila novo razdoblje egipatske industrijalizacija, zajedno s napretkom arapskog nacionalizma. Uz Muhammada Nadžiba bio je jedan od idejnih vođa revolucije, a kasnije je iskoristio svoje govorničke i političke sposobnosti kako bi istog svrgnuo s vlasti i stavio u kućni pritvor. Zajedno s Titom i Nehruom odigrao je važnu ulogu u osnivanju Pokreta nesvrstanih 1955. godine. Poznat je po svojoj arapsko-nacionalističkoj i antikolonijalističkoj vanjskoj politici.

Ove osobe imaju svoje ulice i trgove u Zagrebu. Tko više ne bi trebao imati?

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.