TIJESNO I NEIZVJESNO

Analiza: Tko ima realne šanse za pobjedu na današnjim izborima

Autor

Direktno.hr

22.03.2015. u 13:04
Ispiši članak

Što bi mogao donijeti drugi krug prijevremenih lokalnih izbora? Građani biraju u pet gradova i pet općina. Nedjelja je izborni dan u Dubrovniku, Korčuli, Hvaru, Pagu i Novom Marofu te u općinama Milna, Petlovac, Čaglin, Strahoninec i Gundinci.

Podsjetimo, prijevremeni lokalni izbori održani su 8. ožujka u 17 jedinica koje nisu u zakonskom roku donijele proračune za ovu godinu. Izbore je raspisala Vlada koja je raspustila i predstavnička tijela tih gradova i općina te razriješila gradonačelnike i načelnike i njihove zamjenike. Sedam gradova i općina uspjelo je već 8. ožujka izabrati čelne ljude, a u deset jedinica kojima to nije 'pošlo za rukom' održava se drugi izborni krug.

Najviše pozornosti izazivaju izbori u najvećem gradu, Dubrovniku, gdje se odlučuje hoće li Grad voditi bivši gradonačelnik, HNS-ov Andro Vlahušić ili HDZ-ov Mato Franković. Dubrovnik je jedan od tri grada gdje realne izglede za pobjedu ima HDZ, no i u još nekim mjestima moglo bi biti slavlja za Karamarkovu stranku.

Ako se zna da je u ukupno 17 jedinica lokalne samouprave u kojima se održavaju ovi lokalni izbori, HDZ dosad vladao samo u Korčuli, danas bi moglo biti puno dobrih vijesti u HDZ-u. Rab je već osvojen u prvom krugu, kao i dvije općine.

Dubrovnik

Sada se vodi tijesna bitka za Dubrovnik, što su danas na biralištima priznala oba kandidata.

U prvom krugu je, podsjetimo, Vlahušić (HNS-SDP-HSU) dobio 38 % glasova, a Franković 28%. No od tad se promijenilo raspoloženje građana, i to zbog sve glasnijih upozorenja iz Bruxellesa da Vlahušić, kao osoba pravomoćno osuđena za za zloporabu ovlasti, ne može u svojstvu gradonačelnika za svoj grad dobiti sredstva iz EU fondova.

Kad već stranke koje su ga podržale nisu smatrale spornim njegovu kriminalnu pozadinu, onda je na to ukazala Europa.

Prema posljednjim anketama, koje je za direktno.hr radila agencija 2x2 komunikacije, Franković je uoči drugog kruga sustigao Vlahušića i  sada su izjednačeni – svaki sa 44,1 posto potpore građana.

Korčula

Gradonačelnika bira i Korčula, gdje je u prvom krugu Andro Fabris (HDZ) osvojio 30,25 % glasova dok je SDP-ovog kandidata Franca Steneka poduprlo 40,59 % birača.

U novom sazivu Gradskog vijeća grada Korčule lijeva koalicija SDP-HNS-HSU dobiva šest mandata, jednako kao i HDZ-HSS-HSP AP. Po jedan mandat osvojili su HSLS; kandidacijska lista grupe birača(Ivona Kapor) te HSP. Prema raspoloženju birača pri zaokruživanju listića za Gradsko vijeće vidljivo je da bi HDZ-ov kandidat realno mogao osvojiti gradonačelničko mjesto.

Novi Marof

U drugi krug prijevremenih izbora za gradonačelnika Novog Marofa ušli su HDZ-ovac Siniša Jenkač s osvojenih 47 posto glasova, te donedavni gradonačelnik i kandidat Narodne stranke - reformista Darko Hrenić, koji je osvojio 27,6 posto glasova.

Lista HDZ-HSS-BUZ ostvarila je pobjedu na izborima za Gradsko vijeće nositelja Jenkača. Te će stranke u novom sazivu imati većinu, devet od ukupno sedamnaest mandata. Slijede reformisti s tri mandata, zatim HNS-HSU i SDP s po dva te laburisti koji su osvojili jedan mandat.

Kako smo i ranije pisali, ako bude takvo raspoloženje birača u drugom krugu izbora za gradonačelnika, HDZ će i u Novom Marofu odnijeti apsolutnu pobjedu.

Hvar i Pag na strani SDP-a

U gradu Hvaru, inače nesklonom HDZ-u, glasači će u drugom krugu birati između kandidata HDZ-a i SDP-a. HDZ-ov kandidat Jurica Miličić dobio je potporu 536 birača odnosno 25,96 posto dok je SDP-ov kandidat Rino Budrović dobio 864 glasa 41,99%.

Koalicijska lista SDP-a osvojila je 23,46 posto glasova. Listi HDZ-a pripalo je 22,87 posto glasova.

U novom sazivu Gradskog vijeća tako će SDP-u i HDZ-u pripasti po tri mandata, a kandidacijskoj listi Grupe birača dva mandata (Frane Žuvela). Po jedan mandat pripadaju kandidacijskoj listi Grupe birača (Nada Jeličić), HSS-u, kandidacijskoj listi Grupe birača (Drago Carić), Živom zidu i kandidacijskoj listi Grupe birača (Aleksandra Borčić).

U Pagu neovisni Željko Mardžić kojeg podupiru PSP-SDP-HSS-DC u prvome krugu osvojio je 49,20% glasova ispred Tina Herende (HDZ) kojemu je pripalo 25,26% glasova.

U novom sazivu Gradskog vijeća pet mandata osvojili su PSP-SDP-HSS-DC. Tri mandata pripala su HDZ-u. Po jedan mandat osvojili su kandidacijska lista grupe birača (Branimir Padro Vidolin), HSP, kandidacijska lista grupe birača (Davor Fabijanić) te HSP AS.

Općine raspoložene prema HDZ-u

HDZ nije bio na vlasti ni u jednoj od osam općina u kojima su bili izbori, a u prvom krugu je osvojio dvije, Rugvicu (Mato Čičak) i Lumbardu, novi načelnik je Igor Kršinić, vlast je ranije držala Nezavisna lista. Samo je još u prvom krugu pobijedio Marin Boško, nezavisni, u Kukljici.

U pet općina ide se u drugi krug izbora za načelnika, u Čaglinu HDZ-HSS-ov kandidat Dalibor Bardač ima realne šanse postati načelnik, jer je ta koalicija osvojila većinu (7 mjesta) u Općinskom vijeću.

U Gundincima HDZ i HSP AS su osvojili 5 mjesta u općinskom vijeću, dva HSS, a četiri SDP - HNS, pa je i tu mogućnost da HDZ-ova kandidatkinja za načelnicu Gordana Vuković u drugom krugu pobijedi SDP-ovog kandidata Iliju Markotića.

U Petlovcu je najviše glasova na izborima za novi saziv Općinskog vijeća osvojila je koalicijska lista HDZ-HSS (36,84 posto), a slijede koalicijska lista HNS-SU (30,51) posto glasova, lista HDSSB-a (29,63) te SDP-ova lista (3,01) posto. Situacija je neizvjesna, ovisi o dogovoru HDZ-a i HDSSB-a jer HDZ u općinskom vijeću s partnerima ima 5 mjesta, HNS-SU 4, a HDSSB 3, dok u drugi krug izbora za načelnika ide HDZ-HSS-ov Milan Knežević, te HNS-ov Drago Dominić.

U Milni na Braču realne šanse za načelnicu ima HDZ-ova Anamarija Rošin u drugom krugu ispred SDP-ovog Frane Lozića.

U Strahonincu uvjerljivo je u Općinskom vijeću dobila široka koalicija centra i desnog centra u kojoj je i HDZ - 7 mjesta, SDP 4 i HRAST dva mjesta, tako i da tu u drugom krugu najvjerojatnije dobiva Franjo Lehkec, kandidat široke koalicije desnog centra kojem je pola posto nedostajalo da postane načelnik u prvom krugu.

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.