DOZNAJEMO

ANALIZA IZ VRHA HSS-a Ogorčeni na Beljaka zbog jadnih rezultata

Autor

Direktno.hr

Iako datum idućih parlamentarnih izbora nije poznat, a zadrži li premijer Andrej Plenković većinu u Hrvatskom saboru prijevremenih izbora možda neće ni biti, Hrvatska seljačka stranka (HSS) i SDP potpisali su sporazum o zajedničkom izlasku na iduće parlamentarne izbore, prema kojem bi HSS imao osiguranih šest mjesta u Hrvatskom saboru.

 

02.06.2017. u 13:19
Ispiši članak

Analiza rezultata ostvarenih na proteklim lokalnim izborima, a kojom raspolaže portal Direktno. pokazuje jako loše rezultate Hrvatske seljačke stranke.

U prvome krugu od 146 HSS-ovih kandidata za župane, načelnike i gradonačelnike, izabrana su 34 dužnosnika: samo jedan župan, dva gradonačelnika i 31 načelnik i to u pravilu u manjim općinama.

Kandidati HSS-a ušli su na nekim mjestima i u drugi krug, no radi se o samo tri kandidata za gradonačelnike i 23 kandidata za načelnike.

HSS je u prvom krugu izborio samo jednog župana, a kandidate je imao za četiri mjesta. (25 posto uspjeha). Od 25 kandidata za gradonačelnike pobijedila su samo dva (osam posto), od 117 kandidata za načelnike u prvom krugu uspio je 31 (26 posto uspjeha).

Donedavni savjetnik Mosta Ivica Relković je, analizirajući rezultate prvog kruga, konstatirao kako je SDP po rezultatima na trećem mjestu, dok je HSS na četvrtom, tek nešto bolji od HNS-a.

Ostaci starog ugleda

Prema analizi izbornih rezultata koju smo dobili iz samog vrha HSS-a, u prvom krugu lokalnih izbora HSS je najbolje rezultate ostvario u Zagrebačkoj županiji (osam izabranih; župan, gradonačelnik i šest načelnika) i Brodsko-posavskoj županiji (4 načelnika). Bez ijednog izabranog dužnosnika u prvom krugu HSS je završio u čak osam županija, a u pet županija dobio je samo po jednog načelnika općine.

HSS zasad nije postigao nikakav uspjeh primjerice u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj županiji, Zadarskoj, ali ni u Virovitičko-podravskoj županiji niti Požeško-slavonskoj županiji gdje je HSS tradicionalno bio jak.

HSS pod vodstvom Kreše Beljaka, pokazuje analiza, jak je u Zagrebačkoj županiji i u drugom krugu ima još neke izglede da popravi značajnije izborni rezultat po broju načelnika općina u Brodsko-posavskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji.

Zanimljivo je, međutim, da od pet potpredsjednika HSS-a, u čak tri njihove matične županije, Hrvatska seljačka stranka ostvarila je nikakav ili jako loš rezultat u prvom krugu lokalnih izbora. Radi se o Hrvoju Petriću i Koprivničko-križevačkoj županiji, Ana Mariji Petin u Virovitičko-podravskoj županiji i Željku Lenartu u Sisačko-moslavačkoj županiji.

Podrška "crvenog" tajkuna Kodrića

Uspjeh HSS-a u Zagrebačkoj županiji oličen je uvjerljivim pobjedama u prvom krugu izbora i potvrđivanjem mandata za župana Stjepana Kožića, ujedno i potpredsjednika HSS-a, i gradonačelnika Samobora Kreše Beljaka, predsjednika HSS-a.

Obojica su na izbore izašli kao koalicijski kandidati uz podršku SDP-a, a Kožić i HNS-a te Laburista.

Tajna snage HSS-a u Zagrebačkoj županiji krije se u izdašnoj financijskoj podršci lokalnog tzv. crvenog tajkuna Želimira Kodrića, vlasnika Samoborke i nedavnog najznačajnijeg dioničara Peveca.

Relković: HDZ prirodni partner HSS-u

Ivica Relković u svojim analizama rezultata lokalnih izbora konstatira kako je HSS osvajao uglavnom male općine.

"Statistika može varati i prenaglasiti uspjeh HSS-a koji je ipak pretežito pobijedio u nizu malih općina, ali ga drugdje ima tek u tragovima", zaključuje Relković.

Govoreći o koalicijskom potencijalu on primjećuje kako je HSS u općinama čak sedam puta pobjeđivao u suradnji s HDZ-om, a tek tri puta sa SDP-om, što je dobar pokazatelj kako birači percipiraju HSS.

 

 

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.