kamo hrvatska raste

Analitičari RBA: katastrofa Hrvatske, najmanje zaposlenih u povijesti

Autor

Direktno.hr

Prema posljednjim podacima DZS-a, u rujnu je zabilježeno smanjenje broja zaposlenih na mjesečnoj i godišnjoj razini. Tako se broj zaposlenih osoba u rujnu spustio na 1,346 milijuna što je za 15.163 osoba ili 1,1% manje u odnosu na prethodni mjesec.
02.11.2015. u 09:55
Ispiši članak

U usporedbi s istim mjesecom lani, broj zaposlenih osoba je manji za 12.172 ili 0,9%. Pritom je u pravnim osobama (koje zapošljavaju oko 80% ukupno zaposlenih) u rujnu bilo zaposleno 6.864 manje osoba nego u istom mjesecu prošle godine (pad od 0,6%) dok je u usporedbi s kolovozom njihov broj smanjen za gotovo 4 tisuće (mjesečni pad od 0,4%).

Promatrajući kretanje broja zaposlenih u pravnim osobama prema NKD-u, najveći godišnji pad zaposlenosti u rujnu zabilježen je u djelatnosti građevinarstva (koje upošljava 6% zaposlenih u pravnim osobama) gdje je zabilježeno 3.202 zaposlenih osoba manje nego u istom mjesecu lani (pad od 4,4%) dok je na mjesečnoj razini njihov broj za 0,6% niži.

Također, broj zaposlenih u djelatnosti trgovine (koja zapošljava oko 16% ukupno zaposlenih) u rujnu je smanjen za 2.237 osoba u odnosu na isti mjesec lani (pad od 1,2%) odnosno 1,1% je niži u usporedbi s prethodnim mjesecom. Slijedi pad broja zaposlenih u prerađivačkoj industriji (koja zapošljava 18% svih zaposlenih u pravnim osobama) gdje je u rujnu zaposleno 196.334 osobe što je 1.603 osoba manje nego u istom mjesecu lani (pad od 0,8%), dok je na na mjesečnoj razini zabilježen pad od 0,4%.

Istovremeno, u rujnu je zabilježen godišnji porast broja zaposlenih u uslužnim djelatnostima, što je prvenstveno odraz dobre turističke sezone. Stoga je broj zaposlenih u djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane u rujnu porastao za 2.402 u odnosu na prošlogodišnji rujan (3,7%) dok je na mjesečnoj razini zabilježen pad od 3,5%.

Negativni trendovi u kretanju broja zaposlenih očituju se i u kumulativnim podacima za prvih devet mjeseci ove godine. Naime, u razdoblju od siječnja do rujna prosječan broj zaposlenih je niži za 0,9% u odnosu na isti mjesec 2014.

Osim toga, zabrinjavajući je podatak o snažnom padu broja aktivnog stanovništva koji je u rujnu dosegnuo svoj povijesni minimum (1.605.141 osoba).

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.