ocijenite rad ministra

Analitičari: Marić je jedan od najboljih ministara, preživio je opoziv i krizu Agrokora

Autor

Darko Markušić

Ministar financija Zdravko Marić, zahvaljujući čvrstoj podršci premijera Andreja Plenkovića, preživio je glasovanje o nepovjerenju u Hrvatskom saboru, sve napade oporbe i optužbe za sukob interesa i pogodovanje Ivici Todoriću.

26.06.2018. u 10:18
Ispiši članak

Zbog nepovjerenja Zdravku Mariću raspala se i koalicija HDZ-a i Mosta, a Andrej Plenković odstranio je Mostove ministre iz Vlade. Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa procijenilo je kako Marić nije bio u sukobu interesa i kako nije povrijedio načelo obnašanja javne dužnosti.

Mariću kritičari zamjeraju 'ulogu' u Agrokoru i pokušaj uvođenja poreza na nekretnine

Iako mu zasigurno tih mjeseci nije bilo lako slušati sve optužbe na svoj račun, Marić je izdržao.  Oporbi je nedostajao jedan glas da ga smijeni u parlamentu. No osim tih optužbi za pogodovanje Todoriću i Agrokoru, analitičari Zdravku Mariću nalaze vrlo malo ozbiljnih zamjerki na njegov rad.

Ekonomisti poslovnih banaka nerado ga javno kritiziraju, tek će reći da bi mogao biti hrabriji u zaduživanju. Vrlo pohvalno o Marićevu radu govore i pojedini bivši ministri financija, čak i oni koji ne pripadaju HDZ-u. Ekonomski analitičari zamjeraju mu sporost u poreznoj reformi, iako i najveći kritičari priznaju njegovo poznavanje sustava i sistematičnost u donošenju odluka.

Kao najveći njegov poraz svi ističu odustajanje od uvođenja poreza na nekretnine pod pritiskom javnosti.

S obzirom na sve to, pozivamo vas čitatelje da ocijenite i komentirate dosadašnji rad ministra Zdravka Marića i date mu prolaznu ocjenu - palac gore ili negativnu ocjenu - palac dolje.

Novotny: Treba ići u radikalno smanjenje porezne presije

Damir Novotny, ekonomski analitičar i konzultant, ističe kao glavnu zamjerku Mariću i Ministarstvu financija "nedostatak fiskalne politike koje bi bile poticajne za ekonomski rast, podjednako na strani poreznih politika tako i na strani politika proračunske potrošnje".

"Hrvatska je zemlja s vrlo visokim poreznim opterećenjem, porezi iznose čak 40 posto bruto domaćeg proizvoda, tome je potrebno dodati tzv. para-poreze, tako da se Hrvatska ubraja u zemlje s najvišim poreznim opterećenjem u Europi, odnosno u svijetu. Usporedbe radi, Irska ima porezno opterećenje koje se kreće oko 20 posto BDP-a", naglašava, među ostalim, Novotny.

"Odgovornost Ministarstva financija bi bila predlaganje plana snižavanja poreznog opeterećenja potrošnje i dohodaka u narednim godinama, što znači i smanjivanje proračunske potrošnje ili njeno restrukturiranje. Svi dosadašnji ministri financija u proteklih 20 godina nisu imali snage za radikalnije zaokrete u fiskalnim politikama", ističe Novotny i Mariću, dakle, zamjera što nema odlučnosti i hrabrosti ići u tome smjeru.

Sučević: Šteta što je ukinuo tzv. porezni Uskok

Danko Sučević, stručnjak za krizni menadžment, računovodstvo i forenziku, smatra kako je Zdravko Marić jedan od najboljih ministara u Vladi Andreja Plenkovića.

"Iako to tada nije izgledalo dobro, ispada da je dobro što je preživio na funkciji priču oko Agrokora.  Iako je sve to prvo izgledalo kao njegov poraz,  ispalo je dobro što je izbjegao smjenjivanje. Jedna je od snažnijih ličnosti u Vladi. Poklopio mu se rast gospodarstva i omogućio donošenje niza odluka o smanjenju poreznih stopa, čime je olakšano poslovanje tvrtkama što se pokazalo kao pun pogodak", ističe, među ostalim,  Sučević.

"Kao najveći propust Marića", Sučević navodi, "ukidanje tzv. poreznog Uskoka, odnosno Samostalnog sektora za otkrivanje poreznih prijevara. Njegovim pripajanjem Poreznoj upravi de facto je ukinut, a potrebno je imati poseban odjel za otkrivanje takvih kriminalnih radnji, pogotovo stoga što su imali i konkretne rezultate".

Ministarstvo financija: Uspješno smanjen javni dug, ostvaren proračunski suficit, provedeno porezno rasterećenje i povećan kreditni rejting države

"Osnovni ciljevi ekonomske politike su gospodarski rast, zapošljavanje i rast standarda građana.  Kako bi se ostvarili ti ciljevi, ministar financija Zdravko Marić je na početku mandata označio, svjestan zatečene situacije, kako je jako važno da se krene putem uravnoteženja proračuna, smanjivanja javnog duga, poboljšanja kreditnog rejtinga i općenito poboljšanja slike o Hrvatskoj u domaćoj i međunarodnoj javnosti. U pogledu fiskalne politike, u protekle dvije godine učinjen je veliki iskorak te su ostvareni značajni napori u području javnih financija, a pritom su preokrenuti i trendovi koji su bili izrazito nepovoljni. Danas, rezultati govore sami za sebe. Dvije godine zaredom javni dug smanjujemo mjereno BDP-om za više od šest postotnih bodova. Proračun opće države doveli smo do uravnotežene razine, čak i suficita. Višak  proračuna opće države u 2017. godini iznosio je 0,8 posto BDP-a. Odgovorno vođenje fiskalne politike rezultiralo je i smanjenjem rashoda za kamate za više od dvije milijarde kuna.

U isto vrijeme proveden je prvi krug porezne reforme, kojoj se pristupilo kao cjelovitom paketu, gdje su građani i poduzetnici u dvije godine rasterećeni s gotovo četiri milijarde kuna. To je pozitivno djelovalo na povećanje raspoloživog dohotka stanovništva i rasterećenje gospodarstva, što je izravno utjecalo i na povećanu osobnu potrošnju, zaposlenost i investicije. Takva pozitivna kretanja, prvenstveno smanjenje javnog duga i poboljšana fiskalna pozicija te poboljšanje percepcije RH prepoznato je i od strane međunarodnih financijskih institucija i rejting agencija. Naime, nakon što je u razdoblju 2012. - 2015. kreditni rejting dva puta spuštan, od situacije velikih proračunskih manjkova i znatnog porasta javnog duga napravljen je zaokret u javnim financijama pa je tako nakon Fitch-a u siječnju ove godine, u ožujku i rejting agencija Standard & Poor's (S&P) podigla kreditni rejting RH što se dogodilo po prvi put od 2004. godine", ističu u Ministarstvu financija za portal Direktno, kada govore o tome što je dobro učinjeno u dosadašnjem dijelu Marićevog ministarskog mandata.

Prioriteti Ministarstva financija u idućem razdoblju

"U nadolazećem srednjoročnom razdoblju fiskalna politika RH bit će određena naporima u svrhu daljnjeg jačanja fiskalne održivosti te poticanja ekonomskog rasta i razvoja uz osiguravanje primjerene skrbi za građane RH. Pritom će ključni naglasak biti na strogoj kontroli proračunske potrošnje te iskorištavanju svakog viška prihoda u odnosu na planirane za daljnje smanjenje javnog duga i porezno rasterećenje stanovništva i poduzeća. Ovakav nastavak vođenja održive, razumne i uravnotežene fiskalne politike osigurat će povratak kreditnog rejtinga na razinu investicijskog te trajno smanjivanje tereta duga", ističu u Ministarstvu financija.

Na kraju, pozivamo vas da se izjasnite.

 

 

Glasova: 479

Glasovanje je završeno

Palac gore

86%

Palac dolje

14%

Komentari

Pozivamo čitatelje/komentatore da u svojim komentarima njeguju civiliziranu raspravu. Portal Direktno ne može se smatrati odgovornim za komentare koji sadrže uvrede, klevete, govor mržnje, huškanje i/ili poziv na nasilje. Takvi komentari bit će obrisani, a u posebno ekstremnim slučajevima mogu biti i potpuno onemogućeni. Sporne komentare čitatelji mogu prijaviti na [email protected], uz priloženu poveznicu na pripadajući članak i navođenje autora i sadržaja spornoga komentara.